• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje pastaruoju metu vis didesnis dėmesys skiriamas studentų praktiniam mokymui: aukštosios mokyklos steigia mokymo centrus, laboratorijas, apsirūpina modernia įranga. Apklausos rodo, kad daugiau praktinių žinių įgiję studentai yra patrauklesni darbdaviams.

REKLAMA
REKLAMA

Pateikiame 7 naudingus faktus, kurių greičiausiai iki šiol nežinojote apie studentų praktinį mokymą Lietuvoje.

REKLAMA

1. Specialistai rengiami pagal darbdavių poreikius. Aukštųjų mokyklų sudarytuose klausimynuose darbdaviai atsako, ko tikisi iš jų įmonėse besidarbinančių studentų. Daugelis darbdavių pabrėžia, kad itin svarbu, jog studentai mokymosi metu būtų įgiję pakankamai praktinių žinių.

2. Praktinio mokymo centruose Lietuvoje – inovatyviausi pavyzdžiai. Pavyzdžiui, Alytaus kolegijos Regioninis technologijų centras buvo įrengtas moderniai rekonstruotame pastate, kuris energiją pasigamina pats, naudodamas vėjo, saulės energiją.

REKLAMA
REKLAMA

3. Praktiniuose mokymo centruose studentai dirba su modernia technika. Pavyzdžiui, Kauno technikos kolegijos Multidisciplininiame praktinio mokymo centre studentai nagrinėja gamybos linijų modelius, dirba su programuojamomis staklėmis, kuria 3D detales, gilinasi į „protingų namų“ sistemas ir t. t. Klaipėdos valstybinės kolegijos laboratorijose studentai dirba su nauja įranga, kurią turi dar ne visi autoservisai, pavyzdžiui, lengvųjų automobilių galią tiria moderniu galios lyginimo stendu.

4. Praktinio mokymo centrais naudojasi įvairių Lietuvos aukštųjų mokyklų studentai. Daugelis aukštųjų mokyklų, kuriose yra įkurti praktinio mokymo centrai, yra pasirašiusios bendradarbiavimo sutartis su kitomis kolegijomis, universitetais ar profesinėmis mokyklomis. Pavyzdžiui, Kauno technikos kolegijos Multidisciplininiu praktinio mokymo centru naudojasi ir Kauno, Panevėžio kolegijų studentai bei dėstytojai, Marijampolės, Kėdainių, Ukmergės, Kauno statybininkų profesinio rengimo centrų moksleiviai ir dėstytojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Praktinio mokymo centruose kuriamos ar rekonstruojamos laboratorijos, perkama įranga. Pavyzdžiui, Panevėžio kolegijos Praktinio mokymo centre įkurta 12 modernių laboratorijų, Alytaus kolegijos Regioniniame technologijų centre – 7.

6. Praktinis mokymas itin aktualus automobilių mechanikos, elektronikos, fizikos, inžinerijos, statybos specialybių studentams. Į šias disciplinas besigilinantiems studentams svarbu mokėti dirbti su naujausia įranga ir įgyti kuo daugiau praktinių žinių, kurias jie vėliau gali tiesiogiai pritaikyti darbe.

REKLAMA

7. Praktinių mokymo centrų įkūrimui skiriamos milijoninės lėšos. Vienų didžiausių ir moderniausių šalies praktinių mokymo centrų įkūrimas buvo finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšų. Pavyzdžiui, Kauno technikos kolegijos Multidisciplininiam praktinio mokymo centrui buvo skirta daugiau nei 4,7 mln. Lt, Alytaus kolegijos Regioniniam technologijų centrui – apie 4,2 mln. Lt.

Užsakymo nr. 4180

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų