REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis P. Andriukaitis nuo pat darbo pradžios rodė iniciatyvą kaip įmanoma labiau susargdinti sveikatos apsaugos sistemą: pradžioje siūlė grąžinti sovietmetį ir dar pagausinti „pakišų“ dalybas, kažkodėl ribojant alternatyvią privataus verslo praktiką, kurias pats naudojuosi ir esu labai patenkintas. Priešingai nei valstybiniu sektoriumi, kur be „kyšio“ net nėra ko eiti.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau keitė receptų išrašinėjimo tvarką, didino (kaip tikras socialdemokratas) kažkieno atsakomybę prieš kažką. Ir užuot mokęsis iš partijos vado nieko nedaryti ir viską nukelti ateičiai, kad nenukentėtų partijos reitingai, jis sugalvojo naują „pokštą“: įteikti licencijas Natūralios medicinos praktikantams. Kitaip sakant, šarlatanams, burtininkams ir taip toliau ir panašiai.

REKLAMA

Oficialus pranešimas tautai buvo toks: „Sveikatos apsaugos ministerija rengia du naujus įstatymus – Natūralios medicinos rūmų ir Natūralios medicinos praktikos. Ministras viliasi, kad jie iš Vyriausybės į Seimą atkeliaus jau pavasario sesijos metu.

„Natūralios medicinos rūmai turės valstybės deleguotas funkcijas ir privalomąją narystę. Jie sukurs komitetus, kurie vertins kiekvieno norinčio dirbti toje srityje kvalifikaciją, kompetenciją, licencijavimą ir t.t.“, – planuojamas naujoves apibūdina ministras“.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi neturiu mediko diplomo, kalbėti apie priimamus du naujus įstatymus nekalbėsiu iš medicininės perspektyvos, tačiau kadangi esu būsimas mokslininkas, apžvelgsiu, ką dar naujo kvailumo (tiksliau – kvailiausio politiko) varžybose, kuriose rungiasi B. Vėsaitė, P. Gražulis, L. Graužinienė, B. Bradauskas ir V. Andriukaitis, turime nauja: taigi legalizuotus bet kokius gydymo būdus. Nepatikrintus mokslo, tokius pačius kaip horoskopai, tokius pačius tikrus kaip Vangos užkalbėjimai, Nostradamo pranašystės ir t.t.

Mokslas negali atsakyti į visus klausimus, bet jis to ir nesiekia, jo siekis – patikrinti ir užrašyti tyrimų rezultatus. Tuo tarpu natūrali medicina, kurią – logiškai mąstant, kaip žalingą priemonę – reikėtų drausti, neturinti jokių „įrodymų“ apie savo poveikį, sulaukia net dviejų įstatymų. Šaunuolis ministras – „Dviračio šou“ scenaristai nėra tokie juokingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Natūrali medicina nėra blogybė pati savaime, kaip ir visa kita, tačiau šios „šarlataniškos“ įstatymų pataisos turi kitą pusę: dabar natūrali medicina bus lygi tradicinei medicinai. Tad gydyti galės bet kas, kas „praeis“ kontrolę. O „švogerių“, socdemų krašte – visi reikalai sprendžiami kyšiais. Nusipirkti bet ką – nuo daktaro laipsnio iki Seimo pirmininko posto – vien pinigų klausimas. Atrodo, kad socialdemokratai kiek įmanydami mėgina visus valstybės reikalus padaryti pinigų klausimu. Turi pinigų? Tai tau, kaip ir B. Bradauskui – nuo 1992 metų iki pasaulio pabaigos rezervuojama vieta Seime. Neturi – eik po velnių.

REKLAMA

Aišku, galima ilgai ir nuosekliai pasakoti, kodėl natūrali medicina, kaip nepatikrinamas reiškinys negali sulaukti valstybinio kompensavimo ir apskritai negali būti įtraukta į valstybinius reikalus, tačiau su socialdemokratais kalbėti logiškai – beviltiška.

Kuo taip nusipelnė būrėjos, kad reikėtų dėl jų sukti galvą ir kurti įstatymus – sunku pasakyti. Greičiausiai pats sveikatos apsaugos ministras eilinį kartą nesupranta, ką daro. Jis pasiteisins, kad yra geras žmogus, žurnalistų atakos auka, nekaltas avinėlis.

Sveikatos sistemoje yra problemų, iš kurių didžiausia – pats sveikatos apsaugos ministras, kuris užuot gydęs šią sistemą, paverčia ją kažkokia psichiškai nestabilia. Nuolat bando kažką įrodyti, parodyti ir padaryti, bet net neaišku, kodėl tai reikėtų daryti.

REKLAMA

Kam dar plėsti ir taip skolose skęstantį sveikatos sektorių legalizuojant šarlatanizmą? Ar Lena Lolišvili taip išbūrė?

Geriau tegu žmonės nueina į bažnyčią ir pasimeldžia – ten bent jau mokėti nereikės. O rezultatas bus toks pats. Ir nereiks susidėti su juodąja magija, nei juodąja buhalterija.

Bet ir vėl galima visą kritiką atmušti abstrakcijomis be logikos: visa tai – žmonių labui, Lietuvos žmonės nieko nesupranta ir t.t. O žurnalistai – užsakyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų