REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Matematika gali būti labai smagi. Neseniai atidarytoje parodoje „Matematika gyvai“ lankytojams siūloma žaisti ir eksperimentuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Matematikos mokslas, pasirodo, gali būti ne tik nuobodus ir sunkus, bet ir žaismingas. Tuo galima įsitikinti „Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre“ vykstančioje parodoje „Matematika gyvai“. Ši paroda – naujas Goethe`s instituto projektas, atsiradęs bendradarbiaujant su pirmuoju pasaulyje interaktyviu matematikos muziejumi „Mathematikum“ Gysene.

REKLAMA

„Tai interaktyvi paroda. Ji nėra skirta tiktai apžiūrėjimui. Tai paroda, kurioje reikia pačiupinėti, kažką veikti, spręsti galvosūkius. Tai paroda rankoms, galvai ir širdžiai“, – tvirtina Vilniaus Goethe`s instituto Kalbos skyriaus vadovė Nijolia Buinovskaja.

Matematikai nebūdingo smagumo ir veiksmo suteikė vokietis Joachimas Heckeris, per parodos atidarymą surengęs įspūdingą reginį „Matematika – tai joks stebuklas“. J. Heckeris tai bandė įrodyti atlikdamas nesudėtingus eksperimentus, į kuriuos įtraukė ir žiūrovus.

REKLAMA
REKLAMA

„Visada reikia vaikščioti atmerktomis akimis, kad viską pastebėtume. Reikia dairytis ir tada rasime idėjų eksperimentams. Dirbu Vokietijos televizijoje ir ten kartą mačiau laidą, kurioje mokslininkai sprendė, kaip teisingai, vienodais gabaliukais padalyti picą. Tą idėją pasiskolinau ir paverčiau ją eksperimentu – pica skani ir ją galima panaudoti matematikoje“, – pasakoja matematinių eksperimentų autorius J. Hecheris.

Vos keletą dienų veikianti paroda „Matematika gyvai“ sulaukė didžiulio dėmesio. Visas grupėms skirtas laikas iš anksto buvo rezervuotas vos per savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai ženklas, kad Lietuvoje yra didžiulė niša mokslo edukacijai. Mūsų Švietimo ir mokslo ministerija nuolat kalba apie tai, kad reikėtų moksleivius sudominti tiksliaisiais ir gamtos mokslais. Ir tai puiki proga tikrai sudominti jauną, mažą žmogelį tokiu mokslu, kuris turi sauso, neįdomaus mokslo reputaciją, – matematika. O iš tikrųjų tai yra labai svarbus mokslas, kuris yra visur aplink mus, be kurio mes neišgyventume“, – sako N. Buinovskaja.

„Galiu pasakyti tik vieną sakinį: ateikite į parodą, palieskite, apsidairykite. Matematika yra tai, ką galima paliesti, ja tikrai galima mėgautis. Visas gyvenimas pilnas šio mokslo, pasinerkite į jį“, – kviečia J. Hecheris.

Interaktyvi paroda iki vasario 5 dienos kviečia visus – mėgstančius matematiką ir jos nekenčiančius apsilankyti ir pažaisti su dvidešimčia eksponatų. Jie padės naujai pažvelgti į matematikos mokslą.

Viktorija Glebavičiūtė, LRT televizijos laida „Labas rytas, Lietuva“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų