REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuolaida vilioja į Darbo biržą

Daiva Savickienė

Metų pradžioje Panevėžio darbo biržą užplūsta gerokai daugiau bedarbių nei įprastai. Taip yra ne todėl, kad baigiantis metams žmonės neteko darbo. Manoma, kad nemažai jų yra vadinamieji vienadieniai bedarbiai – pasibaigus verslo liudijimui registruojasi Darbo biržoje dėl lengvatų. Tokia situacija tęsiasi jau ne pirmus metus.

REKLAMA
REKLAMA

 Nori sutaupyti

Pasak Panevėžio darbo biržos direktoriaus Viktoro Trofimovo, kai kurie metų pradžioje registruojasi siekdami sutaupyti – bedarbiai už verslo liudijimą moka perpus mažiau.

REKLAMA

Sausio 2–9 dienomis Darbo biržoje registruota apie 500 miesto ir rajono bedarbių, tuo tarpu gruodžio mėnesį per savaitę būdavo apie 260.

Direktoriaus manymu, tokie vienadieniai bedarbiai iškreipia statistiką. Tikrais bedarbiais jų negalima vadinti, nes gavę lengvatą ir nusipirkę verslo liudijimą, dirba toliau.

Lengvatas tam tikroms asmenų grupėms nustato savivaldybių tarybos. Jos, V. Trofimovo manymu, ir galėtų pakeisti padėtį. Užtektų nuspręsti, kad lengvata teikiama ne visiems bedarbiams, o, pavyzdžiui, tiems, kurie darbo biržoje registruoti ne trumpiau kaip tris mėnesius. Tai esą realiau atspindėtų situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Reikėtų gerai apsvarstyti

Panevėžio miesto savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas Antanas Stoka sako, kad mokesčių lengvatų tvarka palikta tokia, kokia ir buvo. Vedėjo teigimu, nesvarstyta, kad lengvata būtų skiriama tik ilgokai neturintiesiems darbo.

Jo nuomone, nustatyta tvarka turi būti ilgalaikė, o ne kaitaliojama. Tada žmogus žinos perspektyvas, galės planuoti investicijas ir kt.

„Esu už tai, kad mokesčių tvarka nesikeistų“, – sako vedėjas.

A. Stokos teigimu, pavyzdžiui, kitų mokesčių tvarka galioja jau daugiau nei dešimtmetį ir nedaryta išimčių. Verslo liudijimo lengvatų tvarka nekeičiama jau daug metų. A. Stokos manymu, sunku pasakyti, ar pagrįsta nuomonė, kad metų pradžioje verslo liudijimus dažnaiusiai ima jau ne vienerius metus juos turėję smulkieji verslininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miesto savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Janina Gaidžiūnaitė sako, kad reikėtų atlikti analizę, kiek yra ta spraga besinaudojančiųjų ir kokioje srityje jie dirba.

Pavaduotojos manymu, prieš ko nors imantis reikėtų pasverti visus pliusus ir minusus.

Panevėžio rajono savivaldybė bedarbiams lengvatų netaiko. Pasak Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos Aldonos Čiegytės, yra numatytos lengvatos tam tikroms asmenų grupėms, tačiau ne bedarbiams.

„Verslo liudijimų kainos labai mažos. Neapsimokėtų net vaikščioti dėl nuolaidų“, – vieną priežasčių įvardija ji.

REKLAMA

Apie porą šimtų

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorius Darius Kučinskas teigia, kad šiemet iki sausio 13 dienos Panevėžio mieste ir rajone verslo liudijimus įsigijo 744 gyventojai, iš jų bedarbio lengvata pasinaudojo 221. Pernai per tą patį laiką iš verslo liudijimus įsigijusių 809 asmenų minėta lengvata buvo taikyta 208 .

Pasak direktoriaus, bedarbio statusą turinčiam Panevėžio miesto ar rajono gyventojui įsigyjant verslo liudijimą, suteikiantį teisę vykdyti veiklą Panevėžyje, taikoma 50 procentų pajamų mokesčio lengvata.

REKLAMA

Kitaip tariant, verslo liudijimo kaina sumažinama per pusę. Jeigu veiklos teritorija pasirenkama Panevėžio rajonas, tada tokios lengvatos nėra.

Lengvatas konkrečioje savivaldybėje numato jos taryba, o VMI tik vadovaujasi priimtais sprendimais.

Jei verslo liudijimas įsigyjamas kas mėnesį, privalomojo sveikatos draudimo įmokos skaičiuojamos tik už tas dienas, kuriomis dirbta. Jei verslo liudijimas imamas visiems metams, tada PSD įmokos pirmą veiklos mėnesį skaičiuojamos tik už tas dienas, kuriomis dirbta, o paskui – už visą mėnesį neatsižvelgiant, kiek dienų tą mėnesį dirbta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų