REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmininkaudama Europos Sąjungai (ES), Lietuva sėkmingai sugebėjo sutelkti Europos dėmesį į glaudesnius santykius su posovietinėmis šalimis, o Rusijai atsakius spaudimu, Vakaruose nebeliko iliuzijų dėl Maskvos politikos, sako Carnegie instituto Briuselyje vadovas Janas Techau.

Trakuose vykstančiame užsienio politikos strategų "Sniego susitikime" dalyvaujantis analitikas teigė, kad Ukrainos atsisakymas lapkričio viršūnių susitikime Vilniuje pasirašyti istorinę sutartį su ES yra tik "laikinas triumfas".

J.Techau teigimu, iš pradžių Rytų partnerystės programą europiečiai vykdė biurokratiškai ir techniškai, tačiau dabar "Vakaruose nebeliko iliuzijų, kad tai turi būti sprendžiama kaip geopolitinis klausimas".

Anot eksperto, Rusija taip pat sugadino savo įvaizdį posovietinėje erdvėje: "Daugelis žmonių suprato, kad Rusija nesiūlo draugiškos partnerystės, bet siekia dominuoti. Matome ryžtą Moldovoje ir Gruzijoje".

REKLAMA
REKLAMA

"Rusijai žaidžiant be kompromisų galima laimėti trumpalaikių pergalių. Bet ilgalaikėje perspektyvoje žmonės mėgins išsilaisvinti iš Rusijos įtakos", - interviu BNS sakė J.Techau.

REKLAMA

"Lietuvos pirmininkavimas, be abejonės, buvo sėkmingas. Jo metu Rytų kaimynystė tapo visos Europos darbotvarkės dalimi", - teigė jis.

Vis dėlto, pasak J.Techau, ES privalo peržiūrėti Rytų partnerystės programą, ir labiau pritaikyti kiekvienos atskiros šalies reikmėms, taip pat aktyviau kovoti su Rusijos propaganda. Jis sakė neabejojantis, kad Rusija didins spaudimą Moldovai ir Gruzijai, kurios Vilniuje parafavo asociacijos sutartis su ES, todėl Europa turi būti pasirengusi pasiūlyti daugiau paramos šioms šalims.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų