REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas savo naujoje atsiminimų knygoje griežtai kritikuoja prezidento Baracko Obamos vadovavimą karui Afganistane, antradienį pranešė JAV žiniasklaida.

Buvęs JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas savo naujoje atsiminimų knygoje griežtai kritikuoja prezidento Baracko Obamos vadovavimą karui Afganistane, antradienį pranešė JAV žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Knygoje „Pareiga: karo sekretoriaus atsiminimai“ (Duty: Memoirs of a Secretary of War) R. Gatesas pasakoja, jog B. Obama atrodė netikintis savo patvirtinta karo strategija ir savo paskirtu vadu tai misijai, rašo dienraščiui „The New York Times“ ir „The Washington Post“.

REKLAMA

Buvęs Pentagono vadovas taip pat tikina, kad prezidentui nepatinka Afganistano lyderis Hamidas Karzai.

„Sėdėdamas ten mąsčiau: prezidentas nepasitiki savo vadu; jis negali pakęsti Karzai, netiki savo paties strategija ir netgi nemano, kad šis karas yra jo“, – R. Gatesas prisiminė vieną susitikimą Baltuosiuose rūmuose, įvykusį 2011-ųjų kovą.

„Jam terūpėjo išeiti“ iš karo Afganistane, pridūrė R. Gatesas.

Leidęs dislokuoti daugiau nei 30 tūkst. papildomų karių po audringų debatų Baltuosiuose rūmuose, JAV vadovas atrodė persekiojamas abejonių ir apsuptas civilių patarėjų, kurie kurstė nepasitikėjimą kariškiais, teigia R. Gatesas.

REKLAMA
REKLAMA

B. Obama tą planą vertino „skeptiškai, o galbūt tiesiog buvo įsitikinęs, kad jis žlugs“, R. Gatesas rašo savo memuaruose, kurie bus išleisti sausio 14-ąją.

Nors dirbdamas Pentagono vadovu R. Gatesas viešumoje atrodė santūrus ir nuoseklus, jo atsiminimuose kai kur prasiveržia kartėlis.

Buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius, kurio karjera prasidėjo dar prezidento Richardo Nixono administracijoje, reiškia nusivylimą dėl B. Obamos Baltųjų rūmų „įpročio kontroliuoti“ ir nuolatinio kišimosi į Pentagono reikalus, nors civiliams patarėjams stigo supratimo apie karines operacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo komanda „pakėlė į naują lygį mikromanipuliavimą ir kišimąsi į operacijas“, rašo jis, lygindamas padėtį su egzistavusia R. Nixono laikais, 8-ame dešimtmetyje.

„Aukštų Baltųjų rūmų pareigūnų – įskaitant prezidentą ir viceprezidentą – įtarumas ir nepasitikėjimas aukšto rango kariškiais pernelyg anksti man tapo didele problema administracijoje, kai mėginau tvarkyti ryšius tarp vyriausiojo pajėgų vado ir jo kariuomenės vadų“, – pažymėjo R. Gatesas.

Pasak R. Gateso, po vieno įtempto susitikimo dėl Afganistano, vykusio 2009-ųjų rugsėjį, jis buvo priartėjęs prie atsistatydinimo, nes jam „smarkiai nepatiko Obamos Baltųjų rūmų – nuo pat jų viršūnės iki apačios – nesugebėjimas suvokti karo neapibrėžtumo ir nenuspėjamumo.“

REKLAMA

Tačiau R. Gatesas giria B. Obamos sprendimą leisti surengti reidą prieš „Al Qaeda“ vadovo Osamos bin Ladeno buveinę Pakistane, kuriam jis pats iš pradžių priešinosi.

Tai buvo „vienas iš drąsiausių sprendimų, kuriuos kada nors esu matęs Baltuosiuose rūmuose“, – rašo buvęs Pentagono vadovas.

R. Gatesas, kuris yra respublikonas, dirbo ankstesnio prezidento George'o W. Busho administracijoje ir buvo paprašytas likti Pentagone dar dvejus metus, kai į valdžią atėjo B. Obama.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų