REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

45-ąjį gimtadienį M. Schumacheris pasitinka komos būsenos

Šeima tiki – jis nepasiduos

Grenoblio ligoninės penktame aukšte „Formulės-1“ legenda Michaelis Schumacheris po sunkios galvos traumos slidinėjant dėl savo gyvybės kovoja jau penkta diena. Šalia jo nuolat budi žmona Corinna.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai nieko daugiau pasakyti negali. M. Schumacherio vadybininkė Sabine Kehm trumpai informavo: „Nedarysime jokių spaudos konferencijų, jei nebus jokių naujienų.“ Vadinasi, vokiečio sveikatos būklė stabili, tačiau ir toliau kritiška.

REKLAMA

Šiandien M. Schumacherio šeimai itin sunki diena. Savo 45-ąjį gimtadienį septyniskart „Formulės-1“ pasaulio čempionas norėjo atšvęsti su artimaisiais Meribelio slidinėjimo kurorte, vietoje, kur slidinėdamas krito ir sunkiai susižeidė.

Gimtadienio dieną M. Schumacheris priverstas ne džiaugtis artimųjų dovanomis, o komos būsenos gulėti ligoninėje. Dėl didelio narkozės kiekio jis giliai miega – taip norima apsaugoti nukentėjusiojo smegenis.

REKLAMA
REKLAMA

Michaelis Schumacheris (nuotr. SCANPIX)

Hamburgo klinikos neurochirurgas profesorius Uwe Kehleris sakė: „Esant sunkiai smegenų traumai pirmosios valandos ir dienos po nelaimės yra lemiamos. Tuomet paaiškėja, ar spaudimas ir tinimas didėja. Jei viskas stabilu, tuomet galima galvoti apie smegenų spaudimo mažinimo priemones ir prabudimą iš komos.“

Kada gydytojai pažadins iš dirbtinės komos M. Schumacherį? „Paprastai tokia koma trunka iki dviejų ar trijų savaičių. Deja, jei smegenų pažeidimai būna itin dideli, pasitaiko, kad nukentėjusysi nepabunda iš komos“, – kalbėjo U. Kehleris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar pacientas, kuriam sukelta dirbtinė koma, suvokia aplinką? „Tvirtinama, kad tam tikrus išorės signalus, balsus ir garsus pacientas suvokia. Tai duoda teigiamą efektą. Tiesa, tai nėra įrodyta. Prabusdamas pacientas ima geriau girdėti garsus, jausti prisilietimus. Jie gali padėti žmogų sugrąžinti į tikrovę“, – teigė profesorius Heinz-Peteris Moecke.

Penktadienį suplanuotas dar vienas M. Schumacherio smegenų skenavimas, duosiantis naujų duomenų apie jo būklę. Geros naujienos būtų didelė dovana „Formulės-1“ legendos gimtadieniui.

REKLAMA

Šeima „Formulės-1“ legendą pavadino kovotoju, „kuris nepasiduos“. Karjerą baigęs vokiečių lenktynininkas, septyniskart pasaulio čempionas sekmadienį slidinėdamas ne trasose Prancūzijos Alpėse pargriuvo ir galva trenkėsi į akmenį. Grenoblio ligoninėje jam buvo atliktos dvi operacijos dėl kraujavimo ir spaudimo smegenyse.

Siekiant paspartinti M.Schumacherio sveikimą jam buvo sukelta dirbtinė koma. Jo kūno temperatūra buvo sumažinta iki maždaug 35 laipsnių pagal Celsijų, kad mažėtų patinimas. Prokurorai pradėjo nelaimės tyrimą, kaip Prancūzijoje įprasta tokiais atvejais, ir aiškinasi versiją, kad M.Schumacheris pargriuvo šliuoždamas dideliu greičiu.

REKLAMA

M.Schumacheriui kovojant už gyvybę gerbėjai jo gimtadienio proga reiškia užuojautą, ir šeima sako, kad buvo sujaudinta tokios reakcijos. „Po Michaelio nelaimės slidinėjant norėtume padėkoti žmonėms iš viso pasaulio, kurie išreiškė savo užuojautą ir atsiuntė geriausius linkėjimus jam pasveikti“, - sakoma šeimos pareiškime, kuris buvo paskelbtas M.Schumacherio interneto svetainėje.

„Visi mes žinome, kad jis yra kovotojas ir nepasiduos“, - priduriama pareiškime. Buvo skirtingų pranešimų dėl to, kokiu greičiu M.Schumacheris šliuožė, kai pargriuvo Meribelio slidinėjimo kurorte, kur turi nuosavybės. Nuo smūgio jo šalmas skilo pusiau, sakė tyrimui artimas šaltinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Formulės-1“ „Ferrari“ komanda, su kuria M.Schumacheris praleido daug metų, paskelbė, kad penktadienį buvusio lenktynininko gimtadienio proga surengs „tylų susibūrimą“ priešais Grenoblio ligoninę. M.Schumacherio gerbėjų klubas jo vaikystės mieste Kerpene sakė, kad bet koks gimtadienio šventimas būtų prastas skonis.

Buvęs „Ferrari“ komandos vadovas Jeanas Todtas ketvirtadienį ligoninėje aplankė M.Schumacherį, šalia kurio taip pat buvo žmona Corinna, du paaugliai vaikai, tėvas ir brolis.

Ligoninė ir M.Schumacherio vadybininkas po nelaimės kasdien pateikdavo informaciją spaudai, bet to nepadarė ketvirtadienį ir nurodė, kad praneš tik tada, jei bus kokių naujienų. M.Schumacherio atstovė skaudai Sabine Kehm (Sabinė Kem) trečiadienį sakė, kad M.Schumacherio būklė yra stabili, bet vis tiek kritinė.

REKLAMA

Didžiulis žiniasklaidos spaudimas

Tuo tarpu ligoninė jaučia didžiulį žiniasklaidos spaudimą dėl savo garsiojo paciento, kuriuo domimasi visame pasaulyje. Tuščias sklypas netoliese buvo paverstas stovėjimo aikštele daugybei palydovinės televizijos mikroautobusų. S.Kehm anksčiau šią savaitę sakė, kad kai kurie žmonės bandė prasmukti į M.Schumacherio palatą ir kad tarp jų buvo vienas kunigu persirengęs asmuo.

Trys M.Schumacherį gydantys medicinos profesoriai – du neurochirurgai ir anestezijos bei intensyviosios slaugos skyriaus vadovas – taip pat atsidūrė dėmesio centre. Jie rodėsi spaudos konferencijose ir aiškino naujausius pasikeitimus. Nors atsisakė spėlioti dėl to, kaip galėtų evoliucionuoti M.Schumacherio būklė, jie nurodė, kad paciento amžius ir fizinis pasirengimas galėtų padėti jam pasveikti.

REKLAMA

Vis dar kyla klausimų dėl to, kaip tiksliai įvyko nelaimė tame, regis, nepavojingame Meribelio rajone už slidinėjimo trasų ribų, tarp dviejų slidinėjimui skirtų šlaitų, kurių vienas priskiriamas lengvoms, o kitas – vidutinio sunkumo trasoms.

Prokurorai aiškinasi, ar trasų ribos šalia to rajono, kur įvyko nelaimė, buvo tinkamai pažymėtos ir ar gerai veikė M.Schumacherio slidžių saugumo priemonės. Vokiečių laikraštis „Bild“ pranešė, kad slidės buvo išsinuomotos ir kad nelaimės metu vienas jų automatinio atsisegimo mechanizmų nesuveikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai jokio pareiškimo apie tyrimą tikriausiai nepadarys iki kitos savaitės pradžios. S.Kehm šią savaitę sakė, kad buvęs lenktynininkas prieš nelaimę šliuožė nedideliu greičiu. „Atrodo, kad jis darydamas posūkį atsitrenkė į akmenį. Tai buvo nelemtų aplinkybių virtinė“, - sakė ji.

Atstovė nurodė, kad M.Schumacheris nelaimės metu buvo su savo 14-mečiu sūnumi Micku (Miku) ir keliais draugais. „Jis nešliuožė greitai, nes, kaip atrodo, padėjo parkritusiam draugui“, - pridūrė ji.

1991 metais debiutavęs M.Schumacheris ilgus metus dominavo „Formulės-1“ lenktynėse ir yra laimėjęs daugiau pasaulio titulų už visus kitus lenktynininkus. Pirmą kartą į „pensiją“ jis išėjo būdamas 37-erių, bet nesugebėjo atsispirti lenktynių trasų traukai. 2010-aisiais jis grįžo į sportą, bet nesugebėjo pakartoti savo pasiekimų ir 2012 metais pasitraukė galutinai.

Kaip „Formulės-1“ lenktynininkas M.Schumacheris garsėjo drąsiais lenkimo manevrais ir meistriškumu lietaus sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų