• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasak specialistų, net nedidelė alkoholio dozė lėtina vairuotojo reakciją, neigiamai veikia regą ir klausą, trukdo judesių koordinaciją. Tyrimų duomenimis, žmogaus, suvartojusio vos 5 gramus gryno alkoholio, gebėjimas orientuotis pablogėja nuo 20 iki 50 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos Sveikatos mokyklos sveikatos edukologė Vida Dubinskienė sako, kad mažos alkoholio dozės slopina smegenų žievės centrus, todėl iš pradžių žmogus paprastai daug kalba, nori judėti, nors dėl alkoholio poveikio smegenims iškart pradeda trikti koordinacija. Alkoholis labai keičia žmogaus elgseną, net mažai išgėręs žmogus gali imtis tokių veiksmų, kokių blaivus niekad nedarytų.

REKLAMA

Žmogaus organizme 0,2 promilės alkoholio koncentracija kraujyje veikia jausmus ir nuotaiką. 0,5 promilės alkoholio žmogų atpalaiduoja, jis apsvaigsta, sumažėja jo vidinė kontrolė. Nuo šios alkoholio dozės žmogus gali prarasti gebėjimą sveikai protauti, taip pat susilpnėja koordinuoti jo judėjimo įgūdžiai. 0,8 promilės alkoholio veikia žmogaus raumenų koordinaciją ir reakciją į aplinkos veiksnius. Gali imti virpėti, o vėliau lyg sustingti veidas, rankos ir kojos. 1,0 promilė alkoholio koncentracija žmogaus kraujyje veikia žmogaus judesius, jie tampa gremėzdiški ir nekoordinuojami, sparčiai silpsta žmogaus gebėjimas racionaliai protauti, įsiminti. 1,5 promilės alkoholio sukelia neatsakingą elgesį, euforijos jausmą, žmogui pasidaro sunku stovėti, vaikščioti, kalbėti. 2,0 promilės alkoholio žmogaus kraujyje smarkiai paveikia judėjimo ir emocijų valdymo centrus: kalba tampa nerišli, žmogus svirduliuoja, netenka pusiausvyros, prasideda haliucinacijos, nuo 4,0 promilių alkoholio kraujyje dažniausiai žmogus praranda sąmonę, o nuo 4,5 promilės alkoholio sulėtėja, vėliau visiškai sutrinka kvėpavimas. Paprastai nuo 5,0 promilių alkoholio koncentracijos kraujyje žmogus miršta.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos Metodinės pagalbos ir strategijos formavimo skyriaus vedėja Rūta Babravičienė pasakoja, kad veikiant alkoholiui, vairuotojas sunkiai skiria spalvas, klaidingai suvokia atstumą iki vieno ar kito objekto, jo regėjimas adaptuojasi beveik dvigubai ilgiau. Ypač pavojinga alkoholinės euforijos būsena, kuri kliudo išgėrusiam vairuotojui priimti skubų sprendimą. Visa tai lemia, kad alkoholio vartojimas tampa viena svarbiausių eismo nelaimių priežasčių. Kiekvienas žmogus į alkoholį reaguoja skirtingai. Priklausomai žmogaus kūno svorio bei esant gerai medžiagų apykaitai, pvz., bokalas alaus (500 ml) gali sukelti nuo 0,41 iki 1,5 promilės – lengvą girtumo laipsnį, taurė vyno (200 ml) nuo 1,51 iki 2,5 promilės – vidutinio girtumo laipsnį, taurė degtinės (100 ml) daugiau kaip 2,51 promilės – sunkaus girtumo laipsnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmogaus kraujyje alkoholis išlieka palyginti ilgai – vyrų organizme per valandą sudega 0,1 g/1 kg kūno svorio, moterų – 0,085 g/1 kg kūno svorio absoliutaus alkoholio. Vadinasi, asmenims, kurių medžiagų apykaita normali, po pokylio ar kitokio išgėrimo nedera sėstis prie vairo bent 15 valandų. Po išgertuvių smegenų veikla normalizuojasi tik per 18–20 dienų, vadinasi, galutinai alkoholis pasišalina tik per tokį laikotarpį, tiek laiko jis žaloja organizmo audinius ir smegenų žievę, slopina protinę galią. Neapsigaukime ir dėl sąlygiškai pavojingos, vadinamosios maksimalios leistinos alkoholio koncentracijos kraujyje (0,4 promilės), kurios viršijimas juridiškai įrodo alkoholio vartojimo faktą. Visiems bus tik geriau, jeigu tvirtai nuspręsime niekada nevairuoti išgėrę.

REKLAMA

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai perspėja, kad nuolatos ir ilgesnį laiką vartojamas alkoholis labiausiai pažeidžia žmogaus nervų sistemą, nes kiekvienos išgertuvės negrįžtamai pražudo dešimtis tūkstančių smegenų ląstelių – dėl to alkoholikai ir degraduoja. Kepenų cirozė, kasos uždegimas, gastritas, vėžys, alkoholinė psichozė ir kitos ligos bei įvairios traumos esti dažniausios piktnaudžiavimo alkoholiu palydovės. Alkoholio vartojimas nėštumo metu yra vaikų silpnaprotystės ir kitų apsigimimų priežastis.

Atminkime, kad alkoholis pavojingas visiems, tik kiekvienam skirtingai. Jeigu vartojame alkoholį, neišvengiamai patiriame ir jo poveikį – net jei to ir nejaučiame. Todėl niekada nevairuokime išgėrę!

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų