REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lidija Jankauskienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Ketvirtą šimtą metų bebaigiančią skaičiuoti Kražių kolegiją gali sunaikinti ne laikas, o valdininkų abejingumas. Už 10 milijonų litų remiant Europos Sąjungos fondams restauruotas pastato stogas –kiauras, vanduo plauna sienas ir grindis.

REKLAMA
REKLAMA

XVII amžiuje pastatytas Kražių kolegijos pastatas po rekonstrukcijos atidarytas 2002-iais. Jame įsikūrė kultūros centras.Tačiau džiaugtasi neilgai – po pirmo lietaus į pastatą per stogą plūstelėjo vanduo.

REKLAMA

„Didžiausia problema – per atodrėkius, kai atleidžia sniegą ir išorėje būna teigiama temperatūra. Tada ima tirpti sniegas ir trečias aukštas paskęsta. Pernai per Kalėdas atėjome, tai vanduo buvo atbėgęs į pirmą aukštą“, – pasakojo Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro direktorė Lina Mikalajūnaitė.

Kultūros centro darbuotojai stveria kibirus,skudurus ir taip gelbėja istorinį pastatą.

„Reikia džiaugtis tuo, kad dėtų grindų parketas, nepraleidžia vandens. Jeigu nebūtų tų grindų, kurios nepraleidžia vandens, paskemės būtų baisios, nes viskas pereitų į antrą aukštą“, – aiškino Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro ūkvedys Rolandas Balsys.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak rajono administracijos, padėtį tyrė ne viena komisija, jų išvadose nurodoma, kad vaduo į pastatą skverbiasi, nes dengiant stogą neįvertintas vėjo gūsių stiprumas, per dideli tarpai tarp čerpių, į kuriuos patenka sniego ir kitos priežastys.

„Techniniame projekte buvo pažymėta, kad reikia dėti Vokietijoje pagamintas čerpes, bet tai prieštarauja Viešųjų pirkimų įstatymui. Nupirktos S formos čerpės – estų gamybos, šiek tiek pigesnės“, – dėstė Kelmės r. savivaldybės Kraštotvarkos, paveldosaugos ir statybos skyriaus vedėjas Algirdas Kazlauskas.

Ekspertai nustatė, kad padėtį ištaisyti galima tik perdengus stogą ir papildomai užtiesus plėvelę. Net ir naudojant tas pačias čerpes, pusantro tūkstančio kv. metrų ploto stogui sutvarkyti reikia bemaž ketvirčio milijono litų, o jei būtų tvarkomi ir drėkstantys rūsiai – nepakaktų ir viso milijono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų