REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

SAUSIS

SAUSIS

REKLAMA

1 d. Airija: šalis iš Kipro perėmė pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES).

JAV: Kongresas po įnirtingų derybų Naujųjų metų dieną pasiekė susitarimą dėl mokesčių paketo vadinamajai fiskalinio skardžio krizei išvengti.

Estija: Talinas tapo pirmąja ES šalies sostine, kur gyventojai gali nemokamai važinėtis viešuoju transportu.

2 d. Mauritanija: šalis tapo trečiąja Afrikos valstybe po Somalio ir Ruandos, uždraudusia prekyboje naudoti plastikinius maišelius.

15 d. Egiptas: Airija: Maisto saugos agentūra informavo, kad kelių prekybos tinklų parduotuvėse Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje buvo pardavinėjami ne jautienos, kaip skelbta, bet arklienos mėsainiai. Vasarį ir Prancūzija patvirtino, kad jos prekybos tinkluose pardavinėtoje šaldytoje lazanijoje taip pat buvo arklienos.

21 d. Belgija: euro zonos šalių finansų ministrus vienijančios Eurogrupės vadovu tapo Nyderlandų finansų ministras Jeroenas Dijsselbloemas (Jerunas Deiselblumas), kuris šias pareigas perėmė iš Liuksemburgo premjero Jeano Claude'o Junckero (Žano Klodo Junkero).

REKLAMA
REKLAMA

23 d. Didžioji Britanija: premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) pažadėjo iki 2017-ųjų surengti referendumą dėl tolesnės Jungtinės Karalystės narystės ES – su sąlyga, kad jis laimės kitus rinkimus. Jis taip pat perspėjo, kad jeigu ES nesugebės vykdyti jo pageidaujamų reformų, Britanija gali „išslysti“ iš 27 šalių bloko.

REKLAMA

VASARIS

1 d. Rusija: Rusijos raketa „Zenit-3SL“, turėjus iškelti į orbitą JAV ryšių palydovą „Intelsat“, nukrito Ramiajame vandenyne praėjus mažiau nei minutei po starto nuo mobiliosios jūrinės platformos. Manoma, kad sugedo jos variklis.

11 d. Vatikanas: popiežius Benediktas XVI paskelbė, kad vasario 28 dieną atsistatydins, nes nebeturi pakankamai fizinių ir dvasinių jėgų toliau vadovauti 1,2 mlrd. katalikų bendruomenei greitai besikeičiančiame šiuolaikiniame pasaulyje.

18 d. Belgija: Briuselio oro uoste plėšikai pagrobė 50 mln. eurų vertės deimantų siuntą. Per apiplėšimą aštuoni nusikaltėliai dviem automobiliais prasibrovė per oro uosto apsauginę tvorą ir atakavo saugos bendrovės automobilį, kurio krovinys buvo keliamas į Šveicarijos lėktuvą, turėjusį skristi į Ciurichą. Apiplėšimo metu žmonės nenukentėjo.

REKLAMA
REKLAMA

KOVAS

4 d. JAV: žurnalo „Forbes“ kasmet sudaromame pasaulio milijardierių sąraše aukščiausias pozicijas užėmė Meksikos verslo magnatas Carlosas Slimas (Karlosas Slimas), IT milžinės „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas (Bilas Geitsas) ir mados namų „Zara“ vadovas Amancio Ortega (Amansijus Ortega) iš Ispanijos. C.Slimas, valdantis Lotynų Amerikos telekomunikacijų milžinę „America Movil“ ir mažmeninės prekybos bei pramonės įmonių grupę „Grupo Carso“, pirmąją vietą superturtuolių sąraše užėmė jau ketvirtus metus iš eilės.

7 d. Italija: teismas skyrė vienų metų kalėjimo bausmę buvusiam premjerui Silvio Berlusconi (Silvijui Berluskoniui) už slaptumo įstatymų pažeidimą. Šie kaltinimai susiję su viename S.Berlusconi žiniasklaidos imperijos laikraštyje 2005-aisiais išspausdintomis nutekintomis policijos slapto pasiklausymo stenogramomis, kurios daugelio buvo laikomos bandymu prieš rinkimus diskredituoti centro kairiųjų Demokratų partijos aukšto rango narį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

19 d. Vatikanas: Romoje įvyko popiežiaus Pranciškaus intronizacijos iškilmės, kurias Šv. Petro aikštėje stebėjo keli šimtai tūkstančių tikinčiųjų iš viso pasaulio.

21 d. vaizdo įrašų portalo „YouTube“ mėnesio auditorija perkopė 1 mlrd. žiūrovų.

25 d. Kipras: tarptautiniai kreditoriai – ES, Tarptautinis valiutos fondas ir Europos centrinis bankas – po ilgo derybų maratono pasiekė susitarimą su Kipru dėl salos finansinio gelbėjimo – 10 mlrd. eurų paskolų paketo. Mainais Kipras sutiko, kad didesniems nei 100 tūkst. eurų indėliams dviejuose didžiausiuose salos bankuose, tarp kurių klientų buvo daug Rusijos fizinių ir juridinių subjektų, būtų pritaikytas iki 60 proc. vienkartinis apmokestinimas.

REKLAMA

BALANDIS

8 d. Didžioji Britanija: būdama 87 metų ištikus insultui Londono viešbutyje "Ritz" mirė buvusi britų premjerė Margaret Thatcher (Margaret Tečer), pasaulyje žinoma kaip "Geležinė ledi".

11 d. Suomija: Pasaulinio ekonominio forumo ekspertai pripažino Suomiją labiausiai IT srityje išvystyta šalimi.

27 d. Islandija: centro dešinioji opozicija, dar neseniai kaltinta dėl didžiausio finansų kracho per šalies istoriją, iškovojo aiškią pergalę parlamento rinkimuose - pirmą vietą užėmė Nepriklausomybės partija, surinkusi 26,7 proc. balsų, o agrarinė centristinė Pažangos partija, laimėjo 24,4 proc. balsų. Valdančioji socialdemokratinė Sąjunga surinko tik 12,9 proc. balsų. Į Altingą taip pat pirmą kartą pateko už nevaržomą dalijimąsi failais internete pasisakanti Piratų partija - ją palaikė 5,1 proc. rinkėjų.

REKLAMA

GEGUŽĖ

17 d. JAV: Billas Gatesas (Bilas Geitsas) su maždaug 72, 7 mlrd. turtu pirmą kartą nuo 2007 metų vėl pripažintas turtingiausiu pasaulio žmogumi.

BIRŽELIS

4 d. Kinija: šalis sukūrė galingiausią pasaulyje superkompiuterį „Tianhe-2“.

9 d. Didžioji Britanija: dienraštis „The Guardian“ įvardijo buvusį JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) analitiką Edwardą Snowdeną (Edvardą Snoudeną) kaip šaltinį, nutekinusį įslaptintus žvalgybos dokumentus apie Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) vykdomas masinio sekimo programas.

LIEPA

1 d. ES: Lietuva iš Airijos perėmė pirmininkavimą Europos Sąjungai. Kroatija oficialiai tapo 28-ąja ES nare. Ji yra antroji į šį bloką įstojusi buvusi Jugoslavijos respublika po Slovėnijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija: Maskvos teismas pripažino mirusį Didžiosios Britanijos fondo „Hermitage Capital Management“ auditorių Sergejų Magnitskį kaltu dėl mokesčių vengimo. Tai pirmoji tokio tipo byla Sovietų Sąjungos ir Rusijos istorijoje, kurioje kaltinamasis nuteisiamas po mirties.

RUGPJŪTIS

1 d. Rusija: šalis vieniems metams suteikė prieglobstį buvusiam Amerikos žvalgybos kontraktininkui Edwardui Snowdenui , kuris nutekino informaciją apie JAV vykdomas didžiulio masto šnipinėjimo programas. Jis nuo birželio 23-iosios, kai atskrido iš Honkongo, buvo įstrigęs Maskvos Šeremetjevo oro uosto tranzitinėje zonoje. Dėl šio sprendimo Barackas Obama atšaukė rugsėjo pradžioje planuotą susitikimą su Vladimiru Putinu.

REKLAMA

JAV: internetinės prekybos tinklo „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas (Džefas Bezosas) už 250 mln. JAV dolerių įsigijo dienraštį „The Washington Post“.

RUGSĖJIS

3 d. Suomija: telekomunikacijų įmonė „Nokia“ už 5,44 mlrd. eurų pardavė mobiliųjų telefonų padalinį JAV programinės įrangos milžinei „Microsoft“.

22 d. Vokietija: kanclerės Angelos Merkel vadovaujami konservatoriai laimėjo visuotinius rinkimus su geriausiu per du dešimtmečius rezultatu, tačiau neįstengė užsitikrinti absoliučios daugumos. Į parlamentą nepateko A.Merkel koalicijos liberalieji partneriai – Laisvųjų demokratų partija (FDP), be pertraukos dirbusi jame ilgiau nei pusę šimtmečio. Dėl šios priežasties kanclerei teko ieškotis naujų partnerių savo koalicijai.

REKLAMA

SPALIS

15 d. Filipinai: 7,2 balų stiprumo žemės drebėjimas turistinėje Boholo saloje pareikalavo apie 200 gyvybių, dar kelios dešimtys žmonių žuvo Sebu ir Sikichoro salose. Už maždaug 600 km nuo sostinės Manilos esantis Boholas yra vienas iš svarbiausių šalies turistinių rajonų.

Prancūzija: dienraštį „The New York Times“ leidžianti bendrovė pakeitė Paryžiuje leidžiamo dienraščio „International Herald Tribune“ (IHT) pavadinimą į „International New York Times“. IHT yra spausdinamas 224 tūkst. egzempliorių tiražu ir platinamas maždaug 135 šalyse.

17 d. JT: Lietuva kartu su Čadu, Čile, Nigerija ir Saudo Arabija dvejiems metams išrinktos į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą. Lietuva per balsavimą Generalinėje Asamblėjoje surinko 187 balsus – daugiausiai iš penkių išrinktų narių. ST narėmis šios šalys oficialiai taps sausio 1 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

30 d. JAV: dienraštis „The Washington Post“, remdamasis dokumentais, gautais iš buvusio Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininko Edwardo Snowdeno, pranešė, kad žvalgyba slapta renka informaciją iš „Yahoo“ ir „Google“ duomenų centrų.

LAPKRITIS

26 d. JAV: pirmoji knyga, parašyta teritorijoje, kur dabar yra JAV, „Sotheby's“ aukcione Niujorke buvo parduota už 14,2 mln. dolerių ir tapo brangiausia pasaulyje aukcione parduota spausdintine knyga. Šį Biblijos psalmių vertimą „Masačusetso įlankos psalmynas“ (The Bay Psalm Book) Kembridže Masačusetso valstijoje 1640 metais išspausdino puritonų naujakuriai.

27 d. Latvija: prisiimdamas politinę atsakomybę už 54 gyvybes nusinešusią prekybos centro „Maxima“ stogo griūtį atsistatydino ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis.

REKLAMA

GRUODIS

1 d. Ukraina: protestuotojai Kijeve paskelbė visuotinį streiką ir užėmė miesto administracijos pastatą bei blokavo vyriausybės rūmų prieigas.

5 d. PAR: būdamas 95 metų mirė Nelsonas Mandela, pelnęs didžiulę pagarbą už kovą su apartheido režimu PAR ir laikomas vienu iš iškiliausių XX amžiaus politikos veikėjų. Nobelio taikos premijos laureatas, kuris buvo išrinktas pirmuoju PAR juodaodžiu prezidentu, o anksčiau beveik tris dešimtmečius praleido kalėjime, mirė savo namuose Johanesburge po ilgos kovos su plaučių infekcija.

Jemenas: į Gynybos ministerijos kompleksą Sanoje rėžėsi mirtininko automobilis.

9 d. aštuonios technologijų milžinės – „Apple“, „Facebook“, „Google“, „LinkedIn“, „Microsoft“, „Twitter“, „Yahoo“ ir AOL paskelbė sukūrusios aljansą „Reform Government Surveillance“, kurio tikslas – priešintis vyriausybių ir specialiųjų tarnybų vykdomam interneto vartotojų sekimui.

 Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų