REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėdos visame pasaulyje švenčiamos įvairiausiais būdais. Ir nebūtinai taip: dovanos po eglute ar kojinėje, Kalėdų Senelis, kuris būtinai įsivaizduojamas kaip storas ir garbaus amžiaus. Kai kurie šventimo būdai išties yra mums neįprasti ir netgi priverčiantys sutrikti.

Kalėdos visame pasaulyje švenčiamos įvairiausiais būdais. Ir nebūtinai taip: dovanos po eglute ar kojinėje, Kalėdų Senelis, kuris būtinai įsivaizduojamas kaip storas ir garbaus amžiaus. Kai kurie šventimo būdai išties yra mums neįprasti ir netgi priverčiantys sutrikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10. Kalėdų Senelių olimpiada (Šveicarija)

Ir kas sakė, kad Kalėdų Senelis būtinai turi būti nukvakęs senas riebalų maišas, negalintis spėriai judėti? Šveicarijoje šimtai Kalėdų Senelių kasmet susirenka pasivaržyti Kalėdų Senelių čempionate. Tai linksmas renginys su įvairiomis rungtimis: dainavimo, šokių, rogių lenktynių, sniego skulptūrų darymo, laipiojimo kaminais.

REKLAMA

Ši neįprastas čempionatas rengiamas mažame miestelyje Samnaune, kur ribojasi net trys valstybės: Šveicarija, Italija ir Austrija. Kiekvienais metais minios žmonių susirenka šiame miestelyje ir varžosi tikėdamiesi tapti stipriausiu, fiziškai ištvermingiausiu Kalėdų Seneliu. Norintys dalyvauti varžybose turi atitikti tik keletą reikalavimų: turėti ne mažiau kaip 18 metų, vis dar būti vaikas širdyje ir visai neturėti gėdos. Be to, kiekvienas dalyvis turi atsivesti tris draugus, nes tai grupinės varžybos.

REKLAMA
REKLAMA

9. Kalėdų Senelis kanojoje (Havajai)

Jeigu jums patinka smėlėti paplūdimiai ir šiltas oras, tuomet švęsti Kalėdas Havajuose bus vienas malonumas. Čia žmonės Kalėdas švenčia paplūdimiuose, rengia piknikus, užsiima vandens sportu. Havajuose žmonės tiki, kad Kalėdų Senelis dovanas atplukdo raudonos spalvos kanoja, traukiama delfinų. Yra net Havajų kalėdinė giesmė „Here Comes Santa in a Red Canoe“.

8. Kirminų valgymas (pietinė Afrika)

Kai kuriuose pietinės Afrikos regionuose mopani kirminai laikomi tikru delikatesu ir yra valgomi tokiomis ypatingomis progomis kaip Kalėdos. Šis kalėdinis skanėstas gaminamas verdant kirminus sūdytame vandenyje, paskui juos džiovinant saulėje arba rūkant. Tai tik dar labiau atskleidžiamas jų skonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skardinėse parduodamų mopani kirminų pramonė pietinėje Afrikoje tiesiog klesti – gaunamas milijoninis pelnas. Ir nenuostabu, kad šie kirminai tokie populiarūs – juos valgyti išties sveika, juose gausu mineralų, pavyzdžiui, mangano, magnio, cinko, vario, kalcio, kalio ir natrio. Jie turi daugiau geležies negu jautiena.

7. Mirusiųjų lankymas (Suomija)

Kapinių lankymas paprastai nėra įtraukiamas į kalėdinių veiklų sąrašą. Bet daugeliui suomių Kalėdos – mirusių artimųjų lankymo metas. Lankantieji kapus prie paminklų uždega daugybę žvakučių. Milijonai švieselių tiesiog užgniaužia kvapą ir nuramina kiekvieną čia apsilankiusį. Kapinės Kalėdų išvakarėse atrodo išties įspūdingai, tad daugybė žmonių ten apsilanko tiesiog norėdami pasigrožėti.

REKLAMA

6. Erškėčių deginimas (Irakas)

Taip, Irake taip pat yra švenčiamos Kalėdos. Ir irakiečiai turi vieną ypatingą kalėdinę tradiciją. Kalėdų išvakarėse vaikai skaito ištrauką apie Jėzaus gimimą iš Arabų Biblijos, o tėvai ir kiti šeimos nariai laiko rankose žvakes ir iškilmingai klausosi istorijos. Pasibaigus pasakojimui vienas iš šeimos narių uždega į krūvelę sudėtus išdžiūvusius erškėčius, o likusieji gieda giesmes. Kai erškėčiai visiškai sudega, kiekvienas iš šeimos narių turi po tris kartus peršokti per laužavietę ir tada sugalvoti norą.

 Parengta pagal toptenz.net

Bus tęsinys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų