REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Gruodžio vidurys. Ryga. Iki naujųjų, o kartu ir iki dienos, kai latviai atsisvekins su nacionaline valiuta latu, beliko vos pora savaičių. Todėl nenuostabu, kad parduotuvėse greta kainų latais visur nurodytos ir kainos eurais. Taip pat ir kasos čekiuose.

Gruodžio vidurys. Ryga. Iki naujųjų, o kartu ir iki dienos, kai latviai atsisvekins su nacionaline valiuta latu, beliko vos pora savaičių. Todėl nenuostabu, kad parduotuvėse greta kainų latais visur nurodytos ir kainos eurais. Taip pat ir kasos čekiuose.

REKLAMA

Tiesa, prie lito įpratusiai lietuvaičio akiai ne iš karto aišku, kuri kaina yra kuri – abi atrodo panašios, nes skaičiai abiem valiutomis gerokai mažesni negu mes įpratę. Juk lato ir euro santykis visai kitoks negu lito ir euro – 1 euras prilygintas 70 sentimų. Pavyzdžiui, kilogramas saldainių „Karvutė“ („Saldus Gotina“), kuriuos taip mėgstame parvežti lauktuvių, kainuoja 2,59 lato, o eurais kainuos apie 3,7. Šokoladas „Riga“ – 0,72 lato, bet apie 1 eurą.

Todėl ne iš karto suvoki, daug ar mažai iš tikrųjų sumokėjai už lauktuves. Ir tik vėliau, jau užvėręs parduotuvės duris, lietuvaitis turistas prisimena, kad latas kone 5 kartus brangesnis už litą, todėl kiek daugiau negu 11 latų, kuriuos sumokėjo už saldainius ir kitas lauktuves namiškiams ir bendradarbiams, virsta gerokai per 50 litų peršokusia suma. Į sumą eurais, užrašytą greta latų, prisipažinsime, kažkaip nepasižiūrėjome – mūsų akis dar neįpratusi.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau besigrožėdami Ryga jokiu būdu neatidėkite lauktuvių pirkimo paskutinei minutei. Kainos didžiuosiuose prekybos centruose ir mažoje parduotuvėje, pavyzdžiui, prie autobusų stoties, gerokai skiriasi. Tarkime tradicinis suvenyras, kurį parvežame iš Latvijos – garsusis „Balzams Rigas“. Vieno iš didžiųjų tinklų parduotuvėje jis kainuoja 3,15 lato (0,2 ltr suvenyrinis buteliukas), o nedidelėje parduotuvėlėje greta stoties toks pat buteliukas kainuoja net 3,8 lato. Iš pirmo žvilgsnio nedidelį 0,65 lato skirtumą pavertus litais išeina visai nemenka suma – daugiau kaip 3 litai.

REKLAMA

Latviai nuogastauja, kad pereinant prie bendrosios Europos Sąjungos valiutos kainos šiek tiek išaugs. Tai gali lemti net paprastas suapvalinimas. Tarkime, kokia nors prekė ar paslauga kainuoja 4 latus. Perskaičiavus išeitų apie 5,715 euro. Tad pakanka suapvalinti iki 5,72 euro, ir kaina jau šiek tiek ūgtels.

„Todėl teigiantys, kad perėjimas prie euro „neužaugins“ kainų – neteisūs. Mums, paprastiems žmonėms nesvarbu, dėl kokių priežasčių kainos pakils, bet akivaizdu, kad vien dėl suapvalinimo kiekvienos prekės ar paslaugos kaina šiek tiek padidės. Žinoma, „suapvalins“ perskaičiuodami ir mūsų pajamas – bet tik vieną kartą“, – balsas.lt žurnalistams sakė vienoje Rygos parduotuvių užkalbinta Ilma.

REKLAMA
REKLAMA

Nors daugelio parduotuvių vitrinose iš tolo švyti informacija apie nuolaidas ir išpardavimus, žmonių jose nedaug. Gal šventinio apsipirkimo metas pas juos dar neatėjo, o gal žmonės vengia išlaidauti prieš didžiąją permainą, žino tik jie patys. Kita vertus, skaičiai, nurodantys būsimas kainas eurais, kurie jau dabar šviečia vitrinose ir etiketėse, beveik trečdaliu didesni, negu latais...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų