REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Indijos Aukščiausiasis Teismas trečiadienį paliko galioti kolonijinių laikų įstatymą, kuriuo draudžiamas homoseksualumas, ir šis svarbus sprendimas sudaužė aktyvistų viltis dėl seksualinės laisvės garantijų didžiausioje pasaulio demokratijoje.

Indijos Aukščiausiasis Teismas trečiadienį paliko galioti kolonijinių laikų įstatymą, kuriuo draudžiamas homoseksualumas, ir šis svarbus sprendimas sudaužė aktyvistų viltis dėl seksualinės laisvės garantijų didžiausioje pasaulio demokratijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dviejų teisėjų komisija anuliavo Delio aukštesnės instancijos teismo 2009 metų sprendimą, kad Indijos baudžiamojo kodekso 377-asis skyrius, kuriuo žmonėms draudžiami „kūniški veiksmai prieš gamtos tvarką“, pažeidžia pagrindines indų teises.

REKLAMA

„Parlamentas nustato įstatymus šiuo klausimu“, - nutartyje, kurioje šis draudimas vadinamas konstituciškai pagrįstu, nurodo pirmininkaujantis teisėjas G.S.Singhvi (G.S.Singhvis).

Minėtam Delio teismo sprendimui griežtai nepritarė religinės grupės, ypač - Indijos musulmonų ir krikščionių bendruomenių lyderiai, kurie jį apskundė Aukščiausiajam Teismui.

„Toks sprendimas buvo visiškai nelauktas iš aukščiausios instancijos teismo. Tai juoda diena šiai bendruomenei“, - žurnalistams sakė gėjų teisių gynimo grupės „Alternative Law Forum“ teisininkas Arvindas Narayanas (Arvindas Narajanas).

REKLAMA
REKLAMA

„Labai pykstame dėl šio regresyvaus sprendimo“, - sakė jis.

Vėliau trečiadienį planuojami gėjų bendruomenės, kuri iš esmės tebėra slapta, bet jautėsi padrąsinta 2009 metų sprendimo, protestai.

Nors patraukimai baudžiamojon atsakomybėn pagal 377-ąjį skyrių yra reti, jame numatomos kalėjimo bausmės iki 10 metų, o policija šiuo baudžiamojo kodekso skyriumi naudojasi puldinėdama gėjų poras, sako aktyvistai.

„Aiškinsimės visas galimybes, galbūt svarstysime peticijos galimybę“, - prie teismo rūmų sakė nepelno organizacijos „Naz Foundation“, kuri dirba su ŽIV ir AIDS pacientais, teisininkas T.Tandonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Judėjimas už gėjų teises dabar daug stipresnis. Tai ne 2001-ieji, o 2013-ieji. Negalima priimti tokio sprendimo“, - sakė jis.

Delio katalikų arkivyskupijos atstovas Dominicas Emmanuelis (Dominikas Emanuelis) prieš Teismo verdiktą sakė, kad Bažnyčia yra pasirengusi sutikti su bet kokiu Aukščiausiojo Teismo sprendimu.

„Nors nesveikinome aukštesnės instancijos teismo sprendimo, mes jam neprieštaravome. Jeigu būtų toks Aukščiausiojo Teismo sprendimas, mes ir jam neprieštarautume“, - sakė jis televizijai NDTV.

„Bažnyčia yra užėmusi labai aiškią poziciją dėl žmonių su kitokiomis seksualinėmis orientacijomis. Nors jie skiriasi nuo ... normalių žmonių, juos reiktų gerbti, priimti ... Neturėtų būti jų diskriminacijos ženklų“, - sakė jis.

REKLAMA

Gėjų sekso tema ilgą laiką buvo tabu konservatyvioje Indijoje, kur daugelis vis dar laiko homoseksualumą psichikos liga.

Tačiau pastaraisiais metais šalies gėjų bendruomenė tapo labiau pastebima, ėmė organizuoti gėjų paradus didžiuosiuose miestuose, tokiuose kaip Delis ir Mumbajus. Tai padidino žinomumą ir daugelį paskatino išeiti į viešumą.

Jungtinių Tautų (JT) ŽIV (AIDS) programos direktorius Jeffrey O'Malley (Džefris O'Malis) 2008 metais teigė, kad homoseksualumo dekriminalizavimas padėtų Indijai kovoti su ŽIV ir AIDS plitimu.

REKLAMA

Indijoje šiuo virusu yra užsikrėtę maždaug 2,5 mln. žmonių.

Kita vertus, vyriausybė pradėjo pripažinti savo transseksualų – hidžrų – bendruomenę, kurios tūkstantmečio istorija siekia laikus, kai transseksualai, eunuchai ir gėjai turėjo ypatingą vietą visuomenėje, paremtą hinduistų mitais apie jų galią teikti vaisingumą.

2009 metais vyriausybė leido jiems registruotis balsavimui kaip „kitiems“ - ne vyrams ir ne moterims. 2010 metais į šalies gyventojų surašymo anketas buvo įtraukta nauja „trečios lyties“ kategorija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministras Kapilas Sibalas nedaug tepasakė apie trečiadienio verdiktą, tik sutiko, kad parlamentas „yra aukščiausias arbitras dėl to, koks turėtų būti įstatymas“.

Jeigu šis klausimas bus svarstomas parlamente, „mes jo imsimės“, sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų