• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau rašėme, kad pigių skrydžių aviakompanija „Ryanair“ nuo pavasario iš Kauno pasiūlys dar vieną naują maršrutą į Sicilijos pietuose esantį miestą Komisą. Trumpai apžvelgsime, ką pamatyti Komiso mieste? – klausia kelionių tinklalapis makalius.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Komisas – senovinis miestas, esantis Sicilijos pietuose (Ragusos provincijoje). Miestas įkurtas Monti Iblei kalnų papėdėje. Šiandien čia gyvena apie 30 tūkst. gyventojų. Aplink Komisą driekiasi kalvos, o miestas buvo įkurtas vietovėje tarp Kamarina ir Akrai, ant graikų ir romėnų griuvėsių.

REKLAMA

Ką veikti nuskridus?

Komisas – barokinio stiliaus miestas, kuris buvo atstatytas po 1693 m. žemės drebėjimo. Jei nuspręsite praleisti čia bent dieną, nueikite apžiūrėti Naselli, kuri vienas iš nedaugelio išlikusių gotikinių pastatų. Pilį sudaro ansamblis, kuriame galima pasigrožėti 14 amžiaus tapybos darbais. Įspūdinga grindų mozaika puošia visą pastatą, dabar ji saugoma miesto bibiliotekoje. Į Dianos fontaną, trykštantį centrinėje aikštėje Piazza del Municipio, suteka vanduo, kažkada tekėjęs į viešas romėnų pirtis. Jų liekanos šiandien slepiasi po miesto rotuše.

REKLAMA
REKLAMA

Piazza yra nemažai akį traukiančių statinių, tarp kurių – Palazzo Comunale (miesto rotušė), Palazzo Iacono-Ciarcià ir Palazzo Occhipinti – vieni gražiausių mieste, su elegantiškais barokiniais fasadais. Beje, prie kelio, jungiančio Piazza Fonte Diana ir Piazza delle Erbe, galima pamatyti grindinio mozaikų bei terminių vonių.

Mieste taip pat atrasite stogu dengtą turgų, savo amžių skaičiuojantį nuo 1871 m., kuriame įsikūręs ir Kasmeneo muziejus, kur eksponuojami sausumos gyvūnai ir jūros vėžliai. Netoliese Biblioteca di Bufalino, įkurta žymaus vietos rašytojo. Apsilankykite ir Chiesa di San Francesco – pastatyta maždaug 12 amžiuje, kiek vėliau pristatyta Naselli koplyčia, kuri dažnai minima kaip įspūdingas Sicilijos architektūros pavyzdys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei mėgstate tapybą, apžiūrėkite Santissima Annunziata baziliką. Bazilikos viduje pamatysite 16 amžiaus Šv. Nikolo skulptūrą ir Salvatore Fiume paveikslus. Taip pat nepalikit be dėmesio San Biagio bažnyčios, pastatytos 15 amžiuje ant 4 amžiaus bažnyčios griuvėsių. Bažnyčią supa išvaizdūs namai.

Pagoda della Pace. Daugiau nei dešimtmetį japonų vienuolis Gyosho Morishita dirbo prie šio taikos projekto. Vieta yra visai netoli NATO bazės, kažkada čia buvo apstu branduolinių ginklų. Pagoda yra 16 m aukščio, 15 m. pločio statinys su kupolu. Viduje 70 tūkst. mažų akmenukų, ant kiekvieno iš jų nutapyta Sutra lotusas.

REKLAMA

Turizmas – ne pagrindinis pajamų šaltinis

Aplink Komiso miestą vietovės yra tankiai apgyvendintos, daug gamyklų ir šiltnamių plantacijų. Kadangi apylinkėse apstu gėlo vandens, Komiso yra vienas didžiausių agrokultūros augintojų visoje Sicilijoje. Svarbią dalį užima statybų sektorius, kur naudojamas Komiso akmuo, kuris eksportuojamas į visą pasaulį. Veikia popieriaus ir muilo fabrikai.

Komisas – vartai į įspūdingiausią Sicilijos dalį: Taormina, Sirakūzai, Etnos ugnikalnis, Katanija – tai tik dalis lankomiausių salos vietų, esančių būtent pietinėje salos dalyje, kurioje leisis “Ryanair” lėktuvai iš Kauno.

REKLAMA

Beje, miesto oro uostas (CIY) yra naujausias Sicilijos komercinis oro uostas. Komisas nuo 1930 m. buvo karinė bazė, ją naudojo Vokietijos ir JAV kariuomenės Antrojo pasaulinio karo metu. 1954 buvo pradėti vykdyti ir komerciniai skrydžiai. Tačiau nepaisant atliktų pagerinimo darbų, oro uostas buvo naudojamas ypač mažai.

1981 m. Komisas buvo pasirinktas kaip antroji Europos bazė branduolinėms žemė – oras raketoms. Šis veiksmas susilaukė didelių protestų 1983 m. Tuo metu Komiso buvo didžiausia NATO bazė Pietų Europoje. 1991 m. pasibaigus šaltajam karui bazė buvo uždaryta, protestai liovėsi. Džiugu, jog investicijos nebuvo iššvaistytos, ir 2013 m. gegužės mėn. Komiso buvo atidarytas reguliariems skrydžiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų