REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mano septintokas sūnus – tikras tinginys. Jis ne tik tingi mokytis, jis nenori net menkiausių darbelių atlikti. Toks jausmas, kad jam niekas neįdomu, nes jis tingi daryti bet ką. Jau nerimauju, kad tai nebūtų koks nors psichikos sutrikimas?“ Lauryna

REKLAMA
REKLAMA

Tinginystė – ne įgimta savybė. Visi sveiki vaikai nuo pat kūdikystės noriai domisi jį supančiu pasauliu. Kodėl tuomet vieni vaikai yra aktyvūs ir smalsūs, o kiti – pasyvūs ir apatiški?

REKLAMA

Įdomi veikla

Pasak vaikų psichologų, tinginystė – motyvacijos nebuvimas. Tėvai turėtų padėti vaikui „atrasti“ save, kartu išsiaiškindami jo pomėgius. Tingėti vaikas gali ir dėl to, kad yra priverstas užsiimti veikla, kuri jam visiškai neįdomi. Prisiminkite save: jeigu būdavote priversti daryti tai, kas jums labai neįdomu, griebdavotės bet ko, kad tik atitolintumėte nemielą veiklą. Jeigu žmogus ilgai daro tai, kas jam nepatinka, vidinė jo energija silpsta. Taip pat ir vaikai.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu atžalą verčiate lankyti būrelį, kuris jam nepatinka, įgimtas vaikiškas smalsumas tikrai slops. Ir tai atsilieps ne tik norui vaikščioti į užsiėmimus, bet ir mokslams bei elgesiui namie ir mokykloje.

Ar tu nesusirgai?

Jeigu vaikas pasyvus yra nuolat, skundžiasi greitu nuovargiu, nenori net žaisti su draugais, sukluskite. Įsitikinkite, kad jo nekamuoja kokie nors sveikatos negalavimai. Apsilankykite pas šeimos gydytoją, kuris atliks kraujo, o jei reikės, ir kitus tyrimus. Vangumas, nuovargis gali būti sutrikusių vegetatyvinės kraujagyslių, širdies ir kraujagyslių, kepenų funkcijų priežastys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekite tikslų

Vietoje naujo mobiliojo telefono, vaikui geriau padovanokite badmintono ar teniso raketes, riedučius ar dviratį.

Nekritikuokite vaiko, kad jis yra tinginys ir nieko nedaro namuose. Geriau suraksite linksmų būdų, kaip jį motyvuoti. Vaikas atsikalbinėja paprašytas pasikloti lovą ar išplauti indus? Sudarykite buities darbų (arba mokslo) grafiką. Prie kiekvieno atlikto darbo klijuokite linksmą paveikslėlį. Pasakykite, kad jei per mėnesį surinks tam tikrą jų kiekį, vaiko laukia paskatinimas. Siekti mažų tikslų visuomet malonu. Be to, jūsų atžala supras, kad ne viską gyvenime galima gauti „tiesiog šiaip sau“.

REKLAMA

Negailėkite pagyrimų

Kaskart, kai jūsų tinginukas padarys kokį nors darbą, negailėkite jam pagyrimų. Būtinai pasakykite, kad jos asmeninės savybės lėmė rezultatą ir kokios yra stipriosios jo asmenybės savybės. Manoma, kad labiau į tinginystę yra linkę flegmatiški vaikai. Kartais jie patys ima manyti, kad yra tokie „nepataisomi“, kad net stengtis neverta.

Reikia ir griežtumo

Laiko neskaičiuoja ne tik laimingieji, bet ir tinginiai. Todėl mokykite vaiką tinkamai elgtis su asmeniniu laiku. Sudarykite grafiką to, ką vaikas turi padaryti ir nurodykite, kiek laiko tai užims.

REKLAMA

Kontroliuokite vaiko dienos režimą, neleiskite be saiko sėdėti prie kompiuterio ar televizoriaus.

Atminkite, jei vaikas mato, kad jo tėvai noriai imasi naujos veiklos, gyvena linksmai ir aktyviai – atžala seks jų pavyzdžiu.

Patarimas tėvams:

Pasak vaikų psichologų, pats nedėkingiausias darbas lyginti savo vaikus su kitų atžalomis. Galbūt jis lėtesnis, gal nerangus, bet dėl to nėra blogesnis, nei geresnis. Vaikai svajokliai ir romantikai jūsų gyvenimui taip pat gali suteikti tokį džiaugsmą, kokio net nesitikėjote.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų