• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekologišką Tymo turgelį Užupyje prislėgė nežinia dėl ateities

Vilniaus savivaldybė: žiūrint įstatymiškai, čia turgaus nėra

„Tymo turgelis buvo mūsų pačių, gyventojų bendruomenės, iniciatyva. Patys jį inicijavom ir organizavom“, – pasakojo viena iš šio turgelio pradininkių Eglė Januškevičiūtė.

„Tymo turgelis buvo mūsų pačių, gyventojų bendruomenės, iniciatyva. Patys jį inicijavom ir organizavom“, – pasakojo viena iš šio turgelio pradininkių Eglė Januškevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekologiškų prekių turgus Vilniaus Užupio rajone ketvirtadieniais dūzgia jau kelerius metus: čia nuolat prekiauja apie 50 ūkininkų, o apsipirkti ateina ne tik užupiečiai. Tačiau dabar ir turgaus organizatoriai, ir prekeiviai atsidūrė nežinioje: savivaldybė be jokių paaiškinimų perėmė valdymą į savo rankas, sklinda gandai, kad Tymo turgaus netgi bus uždarytas.

REKLAMA

„Dabar sklando čia visokios kalbos, pasakos ir legendos, o iš tikrųjų nieko mes nežinom. Tas ir bjauriausia, kad tiesiai šviesiai niekas nepasako, kas vyksta, tai kiekvienas savaip interpretuoja. Viena iš versijų – kad lyg ir yra planas uždaryti, kiti sako, kad neuždarys. Tiesiog yra nežinia, ir atsakymų šiandien mes neturim“, – sakė E. Januškevičiūtė.

Iki šiol tvarka ir bendru ūkiu Tymo turgelyje rūpinosi VšĮ „Bendruomenių santykių konsultantai“, bet tam netikėtai atėjo galas: „Tie paviljonai, kur vyko Tymo turgus, priklauso savivaldybei. Tai pradėjom tą turgelį daryti, eidavom į savivaldybę ir imdavom leidimus renginiui kas savaitę. Užsimokėdavom už tą renginį ir darydavom savo turgelį. O kai jis įsitvirtino ir tapo pastovus, savivaldybė tai perdavė tvarkyti seniūnijai, o mes ir toliau jį organizuodavome. Jau kaip administratoriai tvarkėme tą bendrąjį ūkį – organizavome turgelio valymą, šiukšlių išvežimą, remontą, reklamą, tualetų pastatymą ir tiesiog bendrą veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl pačių leidimų išdavimo taip pat – iš 50 žmonių, būdavo, surenkam vieną kartą per mėnesį [pinigus], nunešam seniūnijai, ten išrašo ir vienam žmogui paduoda visus leidimus, o jis ūkininkams išdalija. Ir dabar mums pasakė, kad „jūs čia nesikiškit, jūs administruot nieko negalit.“ Dabar visi 50 ūkininkų kiekvienas atskirai daro savo pavedimą, kiekvienas atskirai eina į savivaldybę ar seniūniją ir išsiima tą leidimą. O bendro ūkio, kurį mes organizavom – elektra, tualetai, šiukšlių išvežimas, tas pats remontas, reklama, – kaip ir nebėra. Nelabai suprantam, kodėl ir kaip, bet dabar lyg ir priimtas sprendimas viską tvarkytis savivaldybei“, – pasakojo E. Januškevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, kam galėjo užkliūti kelerius metus sėkmingai veikęs bendruomenės turgelis, pašnekovė nepanoro svarstyti „sąmokslo teorijų“, bet nuogąstavo, kad gali būti sugriauta ligšiolinė tvarka, kur ūkininkai sėkmingai užsidirbdavo pragyvenimui, o pirkėjai tiesiai iš gamintojų įsigydavo ekologiškų produktų. „Nenorėčiau interpretuoti ir tų paslėptų teorijų komentuoti. Tik labai nesmagu tai, kad juk apie viską buvo galima kalbėtis. Visgi tai buvo bendruomenės iniciatyva, – tas turgelis gyvybingas, įdomus. Mums patiems kaip gyventojams, kaip valgytojams, svarbu, kad būtų kur nusipirkti maisto sau ir vaikams. Per tiek laiko jau atsirinkę ir ūkininkai, kurie ten dalyvauja – turėjome tam tikras taisykles, kas galėjo dalyvauti, tie žmonės ten jau ir įsigyvenę.

REKLAMA

Tymo turgus jau turi savo vardą, savo legendą, pirkėjus, savo kokybės ženklą, o dabar gali ten ateiti bet kas. Žmonės ten prekiauja ištisus metus. Buvo nustatyta tvarka – visi žinojo, kas dalyvauja tame turgelyje, kas ten stovi... O dabar kažkokia maišatis įvelta, ūkininkai nežino, ar kitą kartą nestovės kas nors kitas jo vietoje. Kas dabar reguliuoja tas vietas, kas iš viso atrinkinėja, kas gali ten prekiauti?

Bjauriausia, kad nesiskaitoma su tais, kas ten dirba. Tai 50 verslų: žmonės susiplanavę savo produkciją augina, pjauna, gamina ir dabar tokioj nežinioj visi palikti...

REKLAMA

Argi normalu, kad šiais laikais taip būtų elgiamasi, normaliai nepasišnekama ir nepaaiškinama – kas daroma, kodėl? Jei ir yra kokių norų ką nors keisti, visada galima tai suderinti ir nedaryti revoliucijos, o eiti evoliucijos keliu: pasakyti, kad bus daromi vienokie ar kitokie žingsniai, o norint toliau dalyvauti reikia imtis to ir to. O ne ateiti vieną dieną ir pasakyti, kad jūs toliau administruoti nebegalite, o kas ką daro ir kodėl – niekam neaišku“, – kalbėjo E. Januškevičiūtė.

Užupietė prisiminė, kad netikėti veiksmai prasidėjo, kai Vilniaus miesto savivaldybę buvo kreiptasi dėl jai priklausančių paviljonų remonto. Prieš kelerius metus lauke pastatyti mediniai paviljonai gerokai sudūlėjo ir laikini turgaus iniciatorių „palopymai“ situacijos jau negelbsti: „Mes juos vis lopydavom, lopydavom kiekvieną savaitę, užkalinėdavom, dengdavom, bet ten jau reikia rimtesnio remonto ir mes parašėme raštus savivaldybei – kreipėmės, gal galima paieškoti kažkokių sprendimų, kaip tą turgelį paremontuoti? O po to, po tų kreipimųsi, ir prasidėjo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvo dar vienas toks incidentas. Dalis turgelio dalyvių prekiauja iš specialių transporto priemonių – dažniausiai tai būna mėsos gaminiai, kuriems reikia šaldytuvų. Atvažiavo viešoji policija ir visiems išrašė baudas, kad atseit pagal kažkokį nuo liepos mėnesio galiojantį įstatymą Senamiestyje negalima prekiauti iš automobilių. Nors visi tie, kuriuos nubaudė, turėjo seniūnijos išrašytus leidimus, kuriuose parašyta: „Prekyba iš automobilio Tymo turguje.“

Iki šiol viskas taip vyko, niekam nekliuvo, o staiga pasidarė nebegalima. Kažkodėl neinama derybų ir pasikalbėjimų keliu, o visi bauginami, įvedama sumaištis ir jau nebeaišku, kas čia toliau bus. Pirkėjams taip pat labai liūdna, kad iš valdžios pusės yra taip neadekvačiai elgiamasi, kai galima tiesiog susėsti, pasikalbėti ir priimti racionalius sprendimus bei numatyti žingsnius, kaip ir ką keisti,jei reikia tai daryti. Kol kas mes to nežinome.

REKLAMA

Ta sumaištis visiems sukėlė labai daug neigiamų emocijų ir nežinomybės. Vieni sako, kad po Naujų metų čia gal nieko nebebus, gal vyks kokie konkursai, gal čia bus atidarytas nuolatinis turgus, gal nebebus turgaus iš viso, kur tiems žmonėms dėtis, ką kaip daryti, kas išduos leidimus?“ – klausė E. Januškevičiūtė.

Portalas balsas.lt pakomentuoti susidariusią padėtį Tymo turgelyje paprašė Vilniaus miesto savivaldybės. Sulaukta atsakymo raštu: „Leidimus prekiauti viešojoje vietoje Tymo kvartale, Maironio ir Aukštaičių gatvių sankirtoje, išduoda Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Senamiesčio seniūnija. Leidimai prekiauti yra išduodami ir nėra planuojama leidimų neišduoti. Jokių planų uždaryti turgų nėra, tiesiog kitais metais planuojame skelbti prekybos organizavimo Tymo kvartale operatoriaus atrankos konkursą, kuris galėtų toliau organizuoti turgaus veiklą“, – komentavo Virgina Skirienė, Verslo licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Pasiteiravus, kodėl tuomet dar neišrinkus naujo organizatoriaus ir net nepaskelbus konkurso suskubta pašalinti ligšiolinius turgaus rengėjus, buvo paaiškinta: „ Iki šiol administratoriaus nebuvo. Žiūrint tik įstatymiškai į šią teritoriją dabar – tai čia turgaus nėra, tik prekyba viešoje vietoje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų