REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienio vakarą Kijevo Nepriklausomybės aikštėje susirinkę apie 15–20 tūkst. žmonių, kurie džiaugsmingai sutiko žiną, jog antradienį Ukrainos parlamentas svarstys vyriausybės atstatydinimą. Pirmadienį Kijevo centrinėje aikštėje lietuvių kalba skambėjo šūksniai „ačiū!“.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės tikrai pasiruošę likti per naktį. Pats mačiau kaip nešėsi kilimėlius, be to, šalia yra profsąjungų rūmai, kur galima šiek tiek sušilti, kūrenami laužai prie kurių galima sušilti. Už kelių minučių kelio nuo aikštės yra miesto merija, kurioje miega ir šildosi žmonės“, – sakė LRT televizijos korespondentas E. Špokas.

REKLAMA

Antradienio rytą iš centrinės Kijevo aikštės žmonės ketina patraukti prie vyriausybės rūmų ir parlamento. Opozicija taip pat pradėjo konsultacijas dėl laikinosios vyriausybės sudarymo.

Parlamento pirmininkas Volodymyras Rybakas bandė surengti diskusijas tarp valdančiosios regionų partijos ir trijų opozicinių partijų, tačiau šios pasitraukė iš taikinimo komiteto, jos ryt Rados posėdyje sako inicijuosiančios vyriausybės atstatydinimą, nes, jų manymu, būtini pirmalaikiai rinkimai.

REKLAMA
REKLAMA

„Parlamente turime surinkti 226 balsus ir prezidentas Janukovyčius turi įstatymą pasirašyti. Kadangi jis neatstatydino vyriausybės, kartu su ja yra asmeniškai atsakingas už studentų sumušimą Maidano aikštėje. Taip pat jis kartu su vyriausybe atsakingas, kad nebuvo pasirašyta ES asociacijos sutartis“, – sakė vienas iš opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas.

Vienas iš opozicijos lyderių partijos „Udar“ pirmininkas Vitalijus Kličko susirinkusiems pareiškė, kad tai yra lemtingas momentas. Opozicijos atstovai ragino susirinkusius žmones laikytis rimties ir vengti provokacijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skandavo „ačiū!“

Nepriklausomybės aikštėje pirmadienio dieną pasisakius Lietuvos parlamentarui Emanueliui Zingeriui susirinkusieji lietuviškai šaukė „ačiū!“. Parlamentaras linkėjo ukrainiečiams ne tik ryžtingumo, bet ir ramybės. Žmonių nuotaikas jis lygino su Sąjūdžio laikais Lietuvoje.

„Mes naktį valandų valandas čia stovėjom. Todėl mano dabar tokia nosis, atsiprašau, raudona, – LRT televizijai sakė E. Zingeris. – Jų nusiteikimas yra ilgalaikis nepaisant artėjančios žiemos. Mes visa naktį stovėjom čia. Šalta. Trys keturi laipsniai. Iki keturių–penkių ryto stovėjom – šalta. Jauti, kad srautas toks, koks buvo pas mus prieš 23 metus Sąjūdžio laikais“.

REKLAMA

Su ukrainiečiais bendravęs E. Zingeris sako, kad svarbiausia, jog čia susirinko ne partijos, o žmonės iš visos Ukrainos.

Vieningo streiko surengti nepavyko

Krymo autonomijos Rada prašo prezidento įvesti nepaprastąją padėtį, o tuo metu Lvovas ir Ivano Frankivskas, atsiliepdamas į opozicijos kvietimą, paskelbė visuotinį streiką. Į gatves čia išėjo ir vietos politikai.

Tuo metu Ukrainos pramonės ministerija praneša, kad Rytų Ukrainoje kai kurios įmonės organizavo protestus prieš Asociacijos sutartį su ES. Pasak LRT korespondento E. Špoko, kai kurios didžiosios Ukrainos įmonės pareiškė, kad joms svarbiausia yra nacionaliniai interesai ir esą tinka tiek ES, tiek Muitų sąjunga.

V. Janukovyčius, pirmadienį kalbėjęsis su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso dėl Ukrainos delegacijos susitikimo su ES atstovais, žiniasklaidos teigimu, neatsisako idėjos apie trišales derybas, kuriose dalyvautų ir Rusija. Pranešama, kad jis antradienį išvyksta vizito į Kiniją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų