REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norinčiųjų atsikratyti pavojingais stogais netrūksta

Nors didžiausia kompensuojama suma vienam asbestinio šiferio stogo keisti sumažėjo nuo 10 tūkst. iki 6 tūkst. litų, Panevėžio rajono gyventojų noras atsikratyti sveikatai pavojinga stogų danga nemažėja.

Nors didžiausia kompensuojama suma vienam asbestinio šiferio stogo keisti sumažėjo nuo 10 tūkst. iki 6 tūkst. litų, Panevėžio rajono gyventojų noras atsikratyti sveikatai pavojinga stogų danga nemažėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) šiais metais baigus antrąjį paraiškų priėmimo kompensacijoms gauti etapą paaiškėjo, kad pagal norinčiųjų ją gauti skaičių Panevėžio rajonas iš 51 kaimiškosios savivaldybės užima antrąją vietą ir nusileidžia tik Vilniaus rajonui.

REKLAMA

Panevėžio rajono savivaldybės gyventojai pateikė 49, Vilniaus rajono – 61 paraišką. Iš Šiaulių rajono savivaldybės gautos 48, iš Kauno rajono savivaldybės – 40, iš Alytaus rajono – 46, o iš Klaipėdos rajono buvo gauta tik 14 paraiškų.

NMA Komunikacijos skyriaus Viešųjų ryšių poskyrio vedėjos Aistės Mileikaitės teigimu, Panevėžio rajono gyventojai buvo aktyvūs per visus 3 paraiškų rinkimo etapus. Paramos pasikeisti vėžį sukeliančią seną šiferio stogo dangą į šiuolaikišką paprašė 454 Panevėžio rajono gyventojai. Bendra jų prašoma kompensacijų suma siekia 2 mln. 871 tūkst. 553 litus.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol stogus jau pasikeitė 249 gyventojai, jiems išmokėta per 1 milijoną litų kompensacijų.

Pasak A. Mileikaitės, maksimalus paramos dydis vienam namui sumažintas iki 6 tūkst. litų dėl to, kad daugiau gyventojų galėtų pasinaudoti kompensacijomis.

„Ir pirmajame etape dalyvavę gyventojai vidutiniškai prašė skirti 5,5–6 tūkst. Lt kompensaciją“, – pabrėžė ji. Kaip žinoma, kompensuojama iki 50 proc. tinkamų finansuoti stogo keitimo išlaidų. Šioms išlaidoms priskiriamos stogo keitimo, statybinių medžiagų, būtinų stogo dangai pakeisti, įsigijimo, asbestinių atliekų transportavimo ir jų šalinimo paslaugų pirkimo išlaidos. Nekompensuojami stogo laikančiosios konstrukcijos, stogo šiltinimo medžiagos, statybos darbai. Jie yra atliekami namo savininko lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pretenduojantieji gauti paramą privalo ne mažiau kaip 5 metus gyventi kaime, turinčiame ne daugiau kaip 6 tūkstančius gyventojų. Šiais metais įvestas dar ir papildomas reikalavimas – pretendentai privalo ne mažiau kaip dvejus metus savo gyvenamojoje teritorijoje vykdyti ūkinę arba ekonominę veiklą, t. y. ūkininkauti, dirbti.

Šis reikalavimas netaikomas tik neįgaliesiems, kuriems pripažintas 0–55 proc. darbingumas, ir pensininkams. Neturi pinigų prisidėti

Panevėžio rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Vidmantas Jokubaitis sako, kad pernai atlikus namų stogų inventorizaciją buvo suskaičiuoti 7 tūkst 767 pastatai, turintys senus šiferio stogus. Prie tokių priskirti ir ūkiniai pastatai. Jų stogo dangos keitimo išlaidos nekompensuojamos.

REKLAMA

V. Jokubaitis neabejoja, kad norinčiųjų pasinaudoti parama gyvenamojo namo stogo dangai pakeisti būtų atsiradę dar daugiau, tačiau nemažai gyventojų neturi pinigų prisidėti prie šių darbų. Juolab kad reikia turėti nemažai pinigų, nes didelę dalį išlaidų sudaro medinės stogo konstrukcijos, stogo keitimo darbai, jie nekompensuojami.

„Vieno stogo pakeitimas vidutiniškai atsieina 12–16 tūkst. litų, o kompensuojama geriausiu atveju tik trečdalis sumos. Kita vertus, tiems, kurie planavo keisti stogą ir turi tam lėšų, parama nemaža paspirtis“, – mano specialistas.

REKLAMA

V. Jokubaičio žiniomis, asbestinių stogų keitimo programa bus vykdoma ir ateinančiais metais. Jau išmokėta beveik 30 milijonų litų

Valstybė finansinę parama pasikeisti šiferio stogus gyventojams pradėjo siūlyti dar praėjusiais metais, tam iš Europos Sąjungos buvo gauta 60 mln. litų. Pirmajame etape liko nepanaudota daugiau kaip 12 mln. litų, todėl šiais metais buvo paskelbti du papildomi paraiškų priėmimo etapai. Pirmuoju paraiškų rinkimo etapu, nuo gegužės 13 dienos iki liepos 31 dienos, buvo gauta 2 914 paraiškų, prašoma suma siekė 17,4 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NMA preliminariais duomenimis, per antrąjį paraiškų surinkimo etapą, nuo rugsėjo 30 dienos iki lapkričio 15 dienos, pateiktos 1 297 paraiškos, prašoma paramos suma siekia 7,8 mln. litų.

Aktyviausi antruoju paraiškų rinkimo etapu buvo Vilniaus (190), Šiaulių (178) ir Kauno (177) apskričių kaimo gyventojai. Mažiausiai paraiškų sulaukta iš Telšių, Klaipėdos (po 82) bei Marijampolės (93) apskričių. 2012–2013 metais asbestinei stogų dangai keisti jau išmokėta daugiau kaip 29,5 mln. litų paramos. Inga SMALSKIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų