REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Darbo partijos muškietininkai traukia špagas: ką paskandins „juodosios buhalterijos“ bylos cunamis?

Teismas nusprendė neskirti naujo atstovo Darbo partijai

Šiandien Lietuvos apeliacinis teismas pradeda nagrinėti valdančiajai koalicijai priklausančios Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylą. Pirmasis posėdis buvo numatytas spalio mėnesį, tačiau dėl advokatės ligos jis buvo atidėtas.

(Papildyta 14:42)

Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė neskirti naujo atstovo teismo procese du kartus reorganizaciją įvykdžiusiai Darbo partijai.

Atmetęs gynėjų prašymą, teismas pradėjo skelbti pranešimą apie bylą ir nuteistųjų apeliacinius skundus. Teisėja Violeta Ražinskaitė teigė, kad posėdyje bus paskelbta koncentruota 53 lapų pranešimo santrumpa.

(Papildyta 14:06)

Lietuvos apeliaciniam teismui antradienį nenusišalinus nuo Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylos, teisėjams vėl tenka spręsti bylos organizacinius klausimus, o ne imtis pačių apeliacinių skundų nagrinėjimo.

Teisėjai Violetai Ražinskaitei nuteistiesiems išaiškinus jų teises, Darbo partijos atstovė advokatė Violeta Bazienė pareiškė, kad reikėtų išspręsti jos padėtį šioje byloje. Darbo partija šiemet du kartus reorganizavosi, keitė pavadinimus ir juridinio asmens kodus.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio pabaigoje įvyko jungiamasis valdančiajai koalicijai priklausančios Darbo partijos (leiboristų) ir neparlamentinės Krikščionių partijos suvažiavimas. Prieš tai Darbo partija susijungė su antrine Leiboristų partija.

REKLAMA

„Lapkričio 15 dieną išregistruota ir susijungusi su Krikščionių partija ji tapo Darbo partija. Tačiau juridinio asmens kodas kitas, ne tas pats juridinis asmuo. Šiuo atveju naujas juridinis asmuo, todėl prašyčiau prijungti dokumentus ir spręsti dėl atstovavimo naujam juridiniam asmeniui“, – sakė advokatė V. Bazienė. Jos poziciją palaikė ir kiti kolegos advokatai.

„Nesutikčiau su tuo, kad atstovė negalės dalyvauti neišsprendus teisinių santykių su naujuoju juridiniu asmeniniu. Pagal kodeksą skundą, kuriam byla nutraukta, paduoda asmuo arba jo atstovas. Darbo partijai byla nutraukta, skundą padavė jo atstovė. Naujasis juridinis asmuo šiame procese nedalyvauja“, – sakė prokuroras Saulius Verseckas.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo salėje pasigirdo nuomonių, kad naujojo juridinio asmens interesai gali būti kiti nei senojo. Teismas padarė pertrauką ir išėjo spręsti V. Bazienės atstovavimo klausimo.

(Papildyta 11:55)

Po daugiau kaip valandą užtrukusio teisėjų kolegijos pasitarimo nuspręsta, kad V. Gapšio prašymas nepagrįstas. Todėl teisėjai atsisakė save nušalinti nuo bylos nagrinėjimo. Paskelbusi tokį sprendimą teisėja pranešė, kad prasidėjo pietų pertrauka, todėl posėdis bus pratęstas 13 val.

(Papildyta 10:35)

Tiek teisiamieji, tiek jų atstovai sutiko su V. Gapšio prašymu nušalinti teisėjų kolegiją. Tačiau kaltinimą palaikantis prokuroras Saulius Verseckas turėjo priešingą nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Noriu atkreipti dėmesį, kad toks prašymas nėra logiškai pagrįstas. Su šia byla jau yra dirbę daugiau kaip pusė Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų. Todėl atsitiktiniu būdu išrinkus teisėjų kolegiją teko ją keisti. Priešingu atveju, bylą nagrinėtų jau su šia byla dirbę teisėjai“, – teigė S. Verseckas.

Šiuo metu kolegija tariasi, ar patenkinti V. Gapšio prašymą.

(Papildyta 10:25)

Posėdžio pradžioje teisėjų kolegijos pirmininkė perskaitė tik šįryt gautą Vytauto Gapšio prašymą nušalinti visą teisėjų kolegiją. Anot V. Gapšio, teisėjai šiam posėdžiui buvo atrinkti ne pagal nustatyta tvarką, kai kolegija sudaroma atsitiktiniu būdu.

REKLAMA

„Noriu pasakyti, kad atsitiktiniu būdu sudaryta teisėjų kolegija buvo ne kartą pakeista. Todėl kilo pagrįstų abejonių dėl teismo objektyvumo“, – teigė V. Gapšys.

Balsas.lt šiandien rašė

Teismas iš viso gavo septynis apeliacinius skundus dėl liepos 12 d. priimto nuosprendžio, pagal kurį Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas nuteistas kalėti ketverius metus dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Kiti sulaukė mažesnių bausmių: Vitalija Vonžutaitė – trejus metus kalėjimo, buvusi partijos finansininkė Marina Liutkevičienė – vienerius. Parlamentaras Vytautas Gapšys atsipirko pinigine 35 tūkst. litų bauda.

Skundus pateikė ne tik nuteistieji, bet ir jų advokatai bei Generalinė prokuratūra.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų