REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miške rastas milijonieriaus lavonas

Pernai rugpjūčio mėnesį Latvijoje, miške netoli Tukumo, buvo aptiktas vyriškio lavonas, o kišenėje rasta kreditinė banko kortelė, priklausanti 2008 metais Jūrmaloje paslaptingai dingusiam milijonieriui Leonidui Rožeckinui. Lavonas buvo perduotas teismo medicinos ekspertams, kad būtų nustatyta tapatybė.

Pernai rugpjūčio mėnesį Latvijoje, miške netoli Tukumo, buvo aptiktas vyriškio lavonas, o kišenėje rasta kreditinė banko kortelė, priklausanti 2008 metais Jūrmaloje paslaptingai dingusiam milijonieriui Leonidui Rožeckinui. Lavonas buvo perduotas teismo medicinos ekspertams, kad būtų nustatyta tapatybė.

REKLAMA

Asmenybė nustatyta

Atpažinimas ir ekspertizė užtruko, nes iš pat pradžių L. Rožeckino motina Elvyra, gyvenanti JAV, nesutiko duoti jokių sūnaus daiktų, kad būtų nustatytas jo DNR. Moteriškė atsisakė atvažiuoti ir į Rygą, nes, girdi, bijo dėl savo gyvybės.

Galų gale, kai Latvijos prokuratūra pakartotinai vėl kreipėsi į E. Rožeckiną, ji leido paimti savo kraujo. Tad dabar jau šimtu procentu galima teigti, kad Rygoje buvo nužudytas vienas iš turtingiausių pasaulio žmonių – L. Rožeckinas. Viloje aptiktas kraujas taip pat yra to paties žmogaus, kurio lavonas rugpjūčio 1-ąją rastas miške. Taigi, pagaliau po 5 metų paaiškėjo, kad milijonierius tikrai nebegyvas.

Siautė su gėjais

Į Latvijos sostinę Rygą Jungtinių Valstijų pilietis 41 metų L. Rožeckinas nuosavu lėktuvu atskrido 2008 metų kovo 15-ąją. Vakare taksi automobiliu jis nuvažiavo į klubą „XXL“, o iš ten grįžo su būreliu jaunuolių. Paskui visą naktį Jūrmaloje, Kapų gatvėje esančioje jo viloje, vyko vakarėlis, kuriame šėlo gėjai. Daugeliui tai buvo netikėta, nes apie tai, kad L. Rožeckinas mėgsta ir vyrukus, žinojo tik keli patys artimiausi draugai. Paprastai visuomenėje jis pasirodydavo apsuptas gražuolių ir buvo pagarsėjęs kaip mergišius. Moteris jis keitė gan dažnai, o nutraukęs santykius turėjo įprotį nusiųsti briliantų vėrinį.

REKLAMA
REKLAMA

Kitą rytą L. Rožeckinas jau neatsiliepė į telefono skambučius. Jo prabangus visureigis buvo rastas Jūrmaloje, netoli Kaugurio turgaus, prie vieno iš daugiaaukščių. Atidžiai apžiūrėję L. Rožeckino namus, kriminalistai ant grindų aptiko kraujo. Buvo surasti ir viloje ūžę vyrukai, bet paaiškėjo, kad juos prieš rytą L. Rožeckinas su taksi išsiuntė namo. O kas nutiko toliau, iki šiol mįslė.

REKLAMA

Pėdsakai Londone

Nors lavonas atpažintas, juodų dėmių byloje nesumažėjo. Latvijos policija kol kas nepraneša nuo ko mirė ar kaip buvo nužudytas milijonierius. Iš pradžių policija nagrinėjo tris milijonieriaus dingimo versijas: pagrobimą, pagrobimo incenizavimą ir žmogžudystę. Buvo sulaikyti vilos valdytojas ir sargas, tačiau po kurio laiko jie abu paleisti.

Paslaptingo pradingimo aplinkybes tyrė ir britų Skotland Jardo pareigūnai. Kelios dienos iki skrydžio į Rygą jis buvo apsistojęs Londone penkių žvaigždučių viešbutyje „Dorčester“. Imta ieškoti KGB pėdsakų. „Maskvos agentai laisvai vaikšto Londono gatvėmis, todėl mes ir kreipėmės į Skotland Jardo pareigūnus, – laikraštis „Mail on Sunday“ citavo Latvijos policijos spaudos atstovą. – Jei tie agentai kokiu nors būdu atvažiavo ir į Rygą, mums tai reikėtų išsiaiškinti. Mums reikalinga visa informacija, todėl mes ir bendraujame su britų pareigūnais“. Kad toks noras logiškas, laikraščiui patvirtino ir Skotland Jardo atstovas, tačiau atsisakė pasakyti ką nors daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Daug buvo kalbama apie tai, kad L. Rožeckinas turėjo nemažai verslo problemų Europoje, tad pasistengė pats dingti. Beieškodami jo pėdsakų žurnalistai išsiaiškino, kad Didžiojoje Britanijoje L. Rožeckinas buvo miestelio Moskou, esančio Škotijoje, rinkėjų sąrašuose. Buvo manoma, kad ten jis ir slepiasi, tačiau nuvykę tuo adresu žurnalistai terado sugriuvusį namą.

Bijo ir motina

Milijonieriaus šeima iš pat pradžių buvo įsitikinusi, kad Leonido rasti nepvyks. „Mano sūnus ne dingo, o nužudytas, – sakė milijonieriaus motina Elvyra. – Jį užmušė už tai, kad jis atskleidė korupciją, kuri viešpatauja Rusijos vyriausybėje. Sūnus sužinojo, kad valdininkai į savo kišenes kraunasi miljonus ir ruošėsi sukurti filmą apie Rusijos mafiją“. E. Rožeckina sakė, kad dabar ir ji, ir marti bijo dėl savo gyvybių ir priverstos samdyti apsaugą, kuri kainuoja po 2000 dolerių per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Milijonierius L. Rožeckinas turėjo savo biurus Ženevoje, Maskvoje, Londone, Niujorke, namus Los Andžele, Maskvoje, Tailande, didžiulius apartamentus prestižiniame Niujorko dangoraižyje, galiausiai – vasarnamį Jūrmaloje, kuriame ir buvo nužudytas. Savo žmoną Nataliją Belovą su sūnumi Maksimilianu jis buvo apgyvendinęs Londone, 3 milijonus svarų sterlingų kainuojančiame bute. Dingus vyrui Natalija su sūnumi sugrįžo į Maskvą ir gyvena savo vyro bute iš to, ką duoda jo paliktų turtų valdytojai.

Kova dėl turto

Kol oficialiai nebuvo paskelbta, kad L. Rožeckino nėra gyvo, jo turtas po truputį buvo švaistomas, tačiau galutinai pasidalyti jo niekas negalėjo. Turto dalybos bus, ko gero, skandalingos. Kol Leonidas buvo gyvas, jo turtą valdė jaunas amerikiečių teisininkas Džonas Makbrajeris. Po milijonieriaus dingimo pašlijo Dž. Makbrajerio santykiai su vienu iš L. Rožeckino partnerių Andrejumi Kalinka. Pastarajam nepatiko, kad turto valdytojas turėjo teisę tikrinti visus verslo partnerius.

REKLAMA

Dingusio milijonieriaus turtas vertinamas maždaug milijardu dolerių. Jis turėtų būti padalytas L. Rožeckino motinai, jo tetai Pašai ir dviem vaikams – Rožeckino sūnui Maksimilianui bei Filipui Džordžui, keturmečiui A. Kalinkos ir jo draugės Anos Stupak sūnui. Aišku, liūto dalis atiteks Maksimilianui, tačiau ir Filipas Džordžas pretenduoja į 30 milijonų dolerių. Kaip sako jo tėvas, suma nėra didelė, tačiau taupant turėtų užtekti visam gyvenimui. A. Kalinka užpyko, kad Dž. Makbrajeris neleido jam susipažinti su visomis sąskaitomis, nors jis buvęs daugiau negu verslo partneris. „Daug metų Andrejus ir Leonidas buvo artimi draugai, – sakė Ana Stupak. – Leonidas niekuo taip nepasitikėjo, kaip Andrejumi.“

REKLAMA

Iš tikro A. Kalinka valdė dalį turto, jo vardu buvo apiformintas ir asmeninis L. Rožeckino lėktuvas, jis galėjo išleisti 10 milijonų eurų, kurie buvo Šveicarijos banke. Bet L. Rožeckino giminės mano, jog taip buvo padaryta dėl to, kad sumažėtų mokesčiai. Mat L. Rožeckinas turėjo JAV pilietybę, o pagal šios šalies įstatymus, kad ir kurioje šalyje turtas būtų, jam galioja JAV mokesčių įstatymai. A. Kalinka yra Latvijos pilietis, o šios šalies, kaip ir Europos Sąjungos, įstatymai yra liberalesni.

Verslo imperijos pabaiga

Kai A. Kalinka nusprendė iš Šveicarijos paimti dalį pinigų, jo laukė nemaloni staigmena – Dž. Makbrajeris didžiąją dalį pinigų jau buvo pervedęs į A. Kalinkai nepasiekiamas sąskaitas. Pastarajam jis paaiškino, kad tai esantys kompanijos pinigai ir jam, A. Kalinkai, niekada nepriklausę. Jųdviejų susitikimas Ženevoje buvo kaip kine apie Džeimsą Bondą. Dž. Makbrajeris išdrįso pasikalbėti akis į akį su A. Kalinka ir Ana Stupak tada, kai juos iki paskutinės siūlės iškrėtė amerikiečio apsauginiai. O tada Dž. Makbrajeris paaiškino, kad tiek Maksimilianas, tiek Filipas Džordžas galėsiantys valdyti savo kapitalą, kai jiems sukaks 30 metų. O iki to laiko abiems vaikams pragyvenimo reikmėms kas mėnesį bus pervedama po 50 000 dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šnekama, kad pats Dž. Makbrajeris skraidė L. Rožeckino lėktuvu po visą pasaulį ir švaistė pinigus. Galų gale A. Kalinka kreipėsi į daug metų Maskvoje dirbusį patyrusį juristą Džemneoną Fajerstauną, o šis kažkaip sugebėjo įtikinti Dž. Makbrajerį, kad šis atsistatydintų. Turtą valdyti buvo patikėta neskelbiamam rusų teisininkui, gyvenančiam Ženevoje. Taigi, A. Kalinka ir Dž. Fajerstaunas jau buvo besidžiaugią, kad dabar galės turtingai pagyventi, tačiau taip neįvyko. „Mums pažadėjo mokėti po 50 000 dolerių kas mėnesį, o gauname vos pusę tos sumos“, – piktinosi Ana Stupak.

Tik faktai

Leonidas Rožickinas gimė 1966 metais Sovietų Sąjungoje. Kai jam buvo 11 metų, tėvai emigravo į JAV ir visi gavo šios šalies pilietybę.

REKLAMA

1990-aisiais L. Rožickinas tapo vienu iš Rusijos privatizavimo programos autorių. 1995 metais kartu su verslininku iš JAV Borisu Jordanu jis sukūrė banką „Renesans kapital“, o po dviejų metų su visiems gerai žinomu pasaulyje filantropu Džordžu Sorošu už 1,8 milijardų dolerių išpirko 25 procentus „Sviazinvest“ holdingo akcijų. Tai buvo pati didžiausia ir skandalingiausia privatizacijos sutartis Rusijoje.

1988-aisiais L. Rožeckinas dalyvavo kuriant mobilaus ryšio kompaniją „Megafon“, kurią pardavė.

2006-aisiais Rusijoje jis buvo apkaltintas sukčiavimu ypač dideliu mastu ir paskelbta jo tarptautinė paieška. Tardytojai teigė, kad jis prasuko aferą už 40 milijonų dolerių.

Paskutiniu metu milijonierius investavo Holivude, sukūrė savo animacinių filmų studiją.

Zbignevas JANKOVSKIS  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų