REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiandien septynias dienas Lietuvą ir dar daugiau nei 100 pasaulio šalių vienys bendra Visuotinės švietimo savaitės idėja. Šiukšlinimas, neatsakinga vartotojiška kultūra, besaikis gamtos išteklių naudojimas – tai tik kelios temos iš jaunimui ir pedagogams skirtų renginių bei konkursų ciklo, prie kurio prisideda ir populiarūs muzikos atlikėjai Gabrielius Liaudanskas-Svaras bei DJ Mamania.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vaikų ir jaunimo centras (LVJC) bei Švietimo ir mokslo ministerija jaunimą ragina būti atsakingesniu už savo veiksmus ir lapkričio 18–24 d. kviečia jungtis prie interaktyvių Visuotinio švietimo savaitės renginių. XX a. pabaigoje Europos Tarybos inicijuota savaitė tarptautiniu mastu minima jau 15-tą kartą iš eilės, o šiųmetinė jos tema „Šok į tvaraus gyvenimo stilių“ pasirinkta siekiant atkreipti dėmesį į žmogaus veiklos poveikį aplinkai bei žmonių gyvenimo kokybei, norint paskatinti naujų vartojimo kultūros vertybių formavimąsi.

REKLAMA

„Turbūt dažnam teko griebtis už galvos pamačius vidury miško išverstas šiukšles ar ežero vandeniu automobilį plaunančius žmones, pajusti, jog namuose vienu metu uždegtos visuose kambariuose esančios lempos bei dviprasmiškai gūžtelėti pečiais matant itin staigų cheminio valiklio poveikį ir paliekamas žymes, – pastebi viena renginio organizatorių, LVJC Neformaliojo švietimo projektų skyriaus vadovė Vilma Smaliukienė. – Deja, už neatsakingus mūsų dabarties poelgius teks atsakyti ateities kartoms. Šiuo renginių ciklu siekiame, kad jaunimas susimąstytų apie galimas savo veiksmų pasekmes, įgytų teorinių ir praktinių žinių apie atsakingą vartojimą ir ekologinį mąstymą, nebūtų abejingas.“

REKLAMA
REKLAMA

Visuotinės švietimo savaitės proga Lietuvos moksleiviai kviečiami aktyviai dalyvauti net aštuoniuose skirtingo pobūdžio – piešimo, rašinių, dizaino, iniciatyvų ir kt. konkursuose. Jų tematika itin plati – nuo naujų idėjų apie tai, kaip dviratį ir rūbus pritaikyti bet kokioms oro sąlygoms iki diskusijų apie mokyklinių uniformų dėvėjimo galimybes ir jų reikšmę mažinant išmetamų drabužių kiekį. Pagrindinis moksleiviams skirtas Visuotinės švietimo savaitės renginys – Veiksmo diena „Šok į tvaraus gyvenimo stilių“ – ketvirtadienį, lapkričio 21 d. vyks Vilniuje, LVJC patalpose. Specialistų paskaitos, kūrybinės dirbtuvės ir konkursinių darbų paroda prasidės 11 val. Renginio idėją palaiko atsakingo ir tvaraus gyvenimo vertybes puoselėjantys, jaunimo tarpe populiarūs muzikos atlikėjai – reperis Svaras ir DJ Mamania, bendrausiantys su moksleiviais ir jiems surengsiantys išskirtinį koncertą. Savaitės metu nebus pamiršti ir pedagogai. Trečiadienį, lapkričio 20 d. ugdymo įstaigų vadovams skirtoje konferencijoje „Švietimas tvariam vystymuisi ugdant pasaulio pilietį“, aplinkosaugos ir ugdymo specialistai diskutuos, kaip vaikų ir jaunimo tarpe populiarinti tvaraus vystymosi idėjas, skatinti atsakomybę už savo veiksmus ir propaguoti aplinką tausojantį vartojimą.

Visuotinio švietimo savaitė (angl. Global Education Week) pasaulyje minima nuo 1999-ųjų. Šiaurės-Pietų centro prie Europos Tarybos inicijuojamas renginys kiekvienais metais vis labiau populiarėja – šiuo metu jį įvairiomis akcijomis, koncertais ir konkursais pažymi daugiau nei 100 šalių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų