REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar būna taip, kad užėjus įvaiko kambarį tiesiog rankos nusvyra? Ar kartais tenka pakelti balsą, kad priverstumei vaiką susitvarkyti savo žaislus ar mokyklinius reikmenis, drabužius? Ar jauti, kad daugiausiai laiko namų ruošoje atima vaiko jovalo kuopimas? Jei taip, tai pagalvok... Juk vaikas negimė niekšu, kuris nenori tvarkytis kambario. Jis gimė tiesiog vaiku, kuris nemoka to padaryti. Išmokyk!

REKLAMA
REKLAMA

1. Tvarkaraštis! Susėskite drauge su vaiku ir pasitarkite, kaip dažnai reikia tvarkytis kambarį (jeigu mažiukas, tai kaip dažnai tvarkysite kartu, o jeigu didesnis, tai kada jam patogu tvarkytis), kada tu esi laisvesnė, kada vaikui mažiau popamokinės veiklos, arba kuri dienos dalis tinkamiausia. Kartu ant popieriaus lapo pasidarykit tvarkymosi tvarkaraštį, gali nupirkti gražių lipdukų, kuriuos bus galima klijuoti ant tvarkaraščio, kai kambarys jau bus sutvarkytas. Kad nepervargti, tai viena diena gali būti skirta spintai, kita žaislams tvarkyti, trečia dulkėms nušluostyti.

REKLAMA

2. Išmesti arba padovanoti! Lengva suprasti, kad jovalas namie kyla ne dėl stokos... Kartais daiktų tiesiog pernelyg daug. Žinau, kad labai gaila išmesti, nes gal prireiks... Tiesa ta, kad prireikia labai retai, o kai prireikia, tai betvarkėje rasti sunku ir nusiperkam naują daiktą. Su vaiku pasitark ir paklausinėk, kada jis žaidė su vienu ar kitu žaislu, kada dėvėjo vieną ar kitą rūbą, jeigu seniau nei prieš kokį mėnesį (nekalbame apie sezoninius daiktus, tokius kaip dviratis), tai metas daiktą arba išmesti, arba paaukoti labdarai, jeigu dar tinkamas. Jeigu jauti, kad gaila visko ir visko reikia, tai pasikviesk draugę, kuri padės kritiškiau pažiūrėti į tavo ir tavo vaikų daiktus.

REKLAMA
REKLAMA

3. Viską laikome atskirai! Kaip taisyklė, sunkiausia susitvarkyti su daiktais, kai jie nėra išrūšiuoti. Su vaiku susidėliokite, kokie drabužiai yra kasdieniai, o kokie išeiginiai, kokie batukai šiam sezonui, o kokie - kitam. Pagal tai tvarkykite spintą, į aukštesnes ar gilesnes vietas galima dėti rečiau naudojamus rūbus, batus. Dar vienas vertingas patarimas - dėžutės! Į atskiras dėžes ar pintus krepšius patogu išdėti smulkius rūbus - atskiras krepšiukas kojinėms, atskiras apatiniams rūbeliams, dar vienas - skarelėms, šalikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Galiu sutvarkyti pats! Labai dažnai vaikai tiesiog fiziškai negali susitvarkyti savo kambario, nes jie nepasiekia lentynų, negali nukelti sunkesnių viena ant kitos sudėtų daiktadėžių ir t.t. Tegul visos lentynos ir dėžės būna maksimaliai pasiekiamos pačiam vaikui, tai nereiškia, kad trimetis privalo pats tvarkytis kambarį, tiesiog trimetis turi turėti galimybę padėti mamai sudėti žaisliukus į jų vietas. Tuomet, tikėtina, kad trylikamečio kambaryje bus vietos kojai pastatyti.

5. Beždžioniukai! Joks vaikas netvarkys savo kambario, jeigu jūs netvarkysite savojo - pasakymas, kad tėvelių kambaryje rūbas gali mėtytis ant lovos, o štai vaiko kambaryje - nebe, nėra logiškas. Pasiūlykit vaikui pažaisti beždžionukus - tegul jis sėdi ir žiūri, kaip jūs tvarkotės, kaip lankstote savo drabužius, sudedate papuošalus į dėžutę, o vėliau eikite į jo kambarį ir paprašykite, kad jis pabūtų beždžioniuku ir pakartotų tvarkymosi procesą su savo rūbeliais ir žaisliukais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų