REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienų metų trečiąjį lapkričio sekmadienį pažymima Pasaulinė diena žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti. Šią dieną paskelbė Jungtinių Tautų ir Pasaulio sveikatos organizacijos. Šiemet ši diena minima lapkričio 17-ąją.

Kiekvienų metų trečiąjį lapkričio sekmadienį pažymima Pasaulinė diena žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti. Šią dieną paskelbė Jungtinių Tautų ir Pasaulio sveikatos organizacijos. Šiemet ši diena minima lapkričio 17-ąją.

REKLAMA

„1990–2012 m. Lietuvoje autoavarijose žuvo 15916 žmonių. Vien šiais metais iki lapkričio 14 dienos žuvo 217 žmonių. Tad iš viso 1990–2013 m. lapkričio 14 d. autoavarijose Lietuvoje žuvo net 16133 žmonės“, - rašoma Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) pranešime spaudai.

Pažymint Pasaulinę dieną žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti paminimi eismo įvykiuose žuvę žmonės, taip pat palaikomi žmonės, kurių šeimos nariai, draugai ar pažįstami žuvo eismo įvykiuose. Kartu siekiama dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į kiekvieno asmeninę atsakomybę už savo elgesį kelyje, kad būtų išvengta beprasmių aukų.

„Svarbu paminėti žuvusiuosius, bet dar svarbiau, kad žmonės pasimokytų iš kitų klaidų. Tos klaidos paprastos, jų lengva nekartoti – tereikia neskubėti kelyje, važiuojant automobiliu užsisegti saugos diržus, vaikus vežti tik specialiose kėdutėse, nevažiuoti su girtais ir patiems nevairuoti išgėrus, pėstiesiems, dviratininkams ir vadeliotojams kelyje tamsoje nešioti atšvaitus“, - teigia LAKD atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl siūloma susimąstyti ir pagalvoti apie beprasmiškas mirtis, kurios atsitinka dėl akimirkos klaidos, skubėjimo, neatsakingumo ir kurių taip lengva išvengti.

REKLAMA

Balsas.lt rašė, kad susisiekimo ministerija ir Lietuvos automobilių kelių direkcija inicijuoja Pasaulinės žuvusiųjų eismo įvykiuose atminimo dienos minėjimą mūsų šalyje. „Nuo Nepriklausomybės atkūrimo eismo įvykiuose mūsų šalyje jau žuvo daugiau nei 16 tūkstančių žmonių – beveik tiek, kiek gyventojų yra Palangos mieste. Ir nors pastaraisiais metais šių nelaimių skaičius mažėja, kiekviena nauja netektis yra skaudi, todėl šia akcija norime atkreipti visuomenės dėmesį į būtinybę kelyje saugoti ir save, ir kitus“, – sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktoriaus Skirmanto Skrinsko teigimu, sekmadienio akcija skirta ne tik žuvusiųjų atminimui, bet ir jų artimiesiems bei kitiems nukentėjusiesiems palaikyti, solidarizuotis su jais. „Kviečiame vilniečius ir miesto svečius ateiti į Katedros aikštę ir mintimis pabūti kartu su nukentėjusiais, jų artimaisiais. Žvakučių liepsnos degs nuo pat ankstyvo ryto iki vidurnakčio“, – sako S. Skrinskas.

Pirmasis nukentėjusiųjų keliuose minėjimas 1993 metais surengtas Didžiojoje Britanijoje ir nuo to laiko idėja pagerbti nukentėjusiuosius bei jų šeimų narius išplito po visą pasaulį. 2005 metais Jungtinių Tautų Organizacija (JTO) kiekvieną trečiąjį lapkričio sekmadienį paskelbė Pasauline žuvusiųjų eismo įvykiuose atminimo diena. Šiemet renginiuose visuose pasaulio kontinentuose bus ne tik degamos žvakutės, bet ir rengiami specialūs koncertai, organizuojamos eisenos, susitikimai su žuvusiųjų eismo įvykiuose artimaisiais ir nukentėjusiaisiais, diskusijos bei įvairios šviečiamosios akcijos. Lietuvoje žuvusiųjų keliuose minėjimas vyks jau antrąjį kartą – prieš dvejus metus Vilniaus Katedros aikštėje buvo uždegtos 15 377 žvakutės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų