• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Indijoje esančios Mahabodhio šventyklos, kuri yra viena iš svarbiausių pasaulyje budistų šventovių, kupolas bus padengtas 300 kilogramų aukso, ketvirtadienį paskelbė pareigūnai.

Indijoje esančios Mahabodhio šventyklos, kuri yra viena iš svarbiausių pasaulyje budistų šventovių, kupolas bus padengtas 300 kilogramų aukso, ketvirtadienį paskelbė pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brangusis metalas, kurį padovanojo Tailando karalius ir kiti tikintieji, pirmadienio vakarą buvo atgabentas specialiu skrydžiu iš Bankoko, o dabar šventajame Bodh Gajos miestelyje, esančiame už 100 kilometrų į pietus nuo Biharo valstijos sostinės Patnos, jį saugo ginkluoti apsaugininkai.

REKLAMA

„40 narių grupė, kurioje esama ekspertų ir daugiau nei dvi dešimtys Tailando specialiųjų pajėgų narių, atvyko į Bodh Gają su auksu, sukrautu į 13 dėžių“, – šventyklos priežiūros komiteto narys Arvindas Kumaras Singhas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pagal dabartines tarptautines kainas tos aukso kiekis vertas apie 14,5 mln. JAV dolerių (37,2 mln. litų).

Darbai komplekse, kurį liepą sudrebino virtinė primityvių bombų sprogdinimų, tikriausiai bus baigti per maždaug mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Mahabodhio šventykla, pastatyta prieš maždaug 1 500 metų, yra UNESCO Pasaulio paveldo objektas.

Manoma, kad ji stovi toje pačioje vietoje, kurioje Buda 531 metais prieš mūsų erą tapo pabudusiuoju.

Prie šio šventyklų komplekso veikia dešimtys vienuolynų, kuriuose gyvena vienuoliai iš viso pasaulio. Ten taip pat stūkso garsi 24 metrų aukščio Budos statula.

Tikima, kad po meditacijos po šventuoju medžiu Buda vėliau visą savo likusį gyvenimą pašventė mokymui.

Šventyklos priežiūros komiteto sekretorius N.Dorjee (N.Dordžis) sakė, kad maždaug 100 kg aukso padovanojo Tailando karalius, o likusią dalį paaukojo budistai tikintieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas padovanoti aukso šventyklos kupolui pernai buvo priimtas Tailando karaliaus Bhumibolo Adulyadejo (Pumipono Aduljadedžo), o vėliau buvo gautas leidimas iš vietos valdžios, aiškino N.Dorjee.

„Pirmasis darbų etapas apėmė cheminį apdorojimą, kuris buvo baigtas rugpjūtį. Jis paruošė pagrindą auksavimui“, – pareigūnas sakė AFP.

„Dabar aplink šventyklos kupolą įrengti laiptai, kad ekspertai galėtų pasiekti statinio viršūnė ir padengti ją plonais aukso lapeliais“, – pridūrė N.Dorjee.

Liepą šventyklos komplekse sprogo devynios nedidelės bombos, o per tuos incidentus buvo sužeisti du vienuoliai.

REKLAMA

Įtariama, kad tuos sprogdinimus įvykdė Indijos mudžahidai – vietos ekstremistų grupuotė, keršijanti už budistų smurtą prieš musulmonus kaimyniniame Mianmare.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų