REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 12 – 15 d. Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius lankosi Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur lapkričio 13 d. susitiko su JAV Energetikos sekretoriumi Ernestu Monizu (Ernest Moniz). Tai pirmas toks aukščiausio lygio oficialus susitikimas Vašingtone su JAV energetikos sekretoriumi nuo 2009 m., kai buvo įkurta Lietuvos Respublikos Energetikos ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

„Norėčiau padėkoti JAV Vyriausybei už ilgalaikę paramą tiek pačios Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekiui, tiek ES Energetikos politikai apskritai. Ši parama yra labai svarbi visam regionui. Lietuva ir JAV artimai bendradarbiauja energetikos srityje ir tikiuosi, kad šį bendradarbiavimą dar labiau plėtosime ateityje“, – susitikime su E. Moniz pabrėžė ministras.

REKLAMA

Susitikimo metu ministras J. Neverovičius pristatė Lietuvos Vyriausybės pastangas ir veiksmus siekiant sukurti dujų tiekimo alternatyvas ir stiprinti konkurenciją Lietuvoje ir Baltijos regione. Lietuva, vis dar būdama priklausima nuo vieno išteklių tiekėjo, vykdo infrastruktūros plėtros projektus, svarbiausias kurių – SGD terminalas Klaipėdoje, leisiantis jau 2015 metais į Lietuvą tiekti dujas iš kitų pasaulio rinkų. Ministras pažymėjo, jog Lietuva tęsia pokalbius su įvairiais potencialiais dujų tiekėjais. Anot J. Neverovičiaus, Lietuva aktyviai stebi JAV vykstančias diskusijas dėl liberalesnio SGD eksporto iš JAV į Europos rinkas ir tikisi, kad vis daugiau JAV energetikos kompanijų galės lengviau ir paprasčiau eksportuoti iš skalūnų išgaunamas dujas ir į Europos rinkas.

REKLAMA
REKLAMA

JAV energetikos sekretorius E. Moniz pažymėjo, kad JAV nuosekliai rėmė ir remia energijos išteklių tiekimo diversifikavimą tiek Baltijos regione, tiek visose Europos Sąjungos šalyse.

Susitikime J. Neverovičius pabrėžė, kad JAV yra labai svarbi ES partnerė energetikoje, todėl derantis dėl būsimos Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (angl. Transatlantic Trade and Investment Partnership) būtina kalbėti ir apie energetiką bei galimybę plėtoti ES-JAV prekybą energetiniais ištekliais.

Buvo aptartas ir Lietuvai šiuo metu itin aktualus branduolinio saugumo klausimas. Anot ministro, labai svarbu kad visi regione vystomi branduolinių elektrinių projektai atitiktų aukščiausius saugumo ir skaidrumo reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vizito metu numatyti ministro J.Neverovičiaus susitikimai su JAV Valstybės sekretoriaus pavaduotoju energetikos klausimais Karlosu Paskualiu (Carlos Pascual) ir JAV Atstovų rūmų nariais, JAV Nuclear Regulatory Komisijos atstovais, apsilankymas „mPower“ mokslinių tyrimų centre, užsiimančiu mažųjų branduolinių reaktorių vystymo klausimais, susitikimai su suskystintų gamtinių dujų (SGD) versle dalyvaujančiomis JAV įmonėmis, kur ministras domėsis SGD tiekimo į Lietuvą galimybėmis bei aptars kitus galimus bendradarbiavimo klausimus.

Taip pat vizito metu ministras sakys kalbą Europos Instituto (angl. European Institute) apskritojo stalo diskusijoje „ES Energetikos politika – iššūkiai ir sprendimai: Lietuvos Pirmininkavimas ES Tarybai“ (angl. „EU Energy Policy- Challenges & Solutions: A View from the Lithuanian EU Presidency“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų