REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinė prokuratūra turi prisiimti didžiausią atsakomybę už neproporcingas priemones, kurių buvo imtasi prieš Lietuvos žiniasklaidą VSD pažymos nutekinimo istorijoje, – šios pozicijos laikosi Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija.

Generalinė prokuratūra turi prisiimti didžiausią atsakomybę už neproporcingas priemones, kurių buvo imtasi prieš Lietuvos žiniasklaidą VSD pažymos nutekinimo istorijoje, – šios pozicijos laikosi Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Vitalijaus Gailiaus teigimu, atsakomybę dėl neadekvačių ir nepateisinamų priemonių prieš žurnalistus turi prisiimti ne vien Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), bet ir pagrindinė ikiteisminio tyrimo iniciatorė – Generalinė prokuratūra, būtent kurios prašymu Vilniaus miesto apylinkės teismas išdavė leidimą įpareigoti liudytojus, šiuo atveju – žurnalistus, atskleisti informacijos šaltinį, buvo atliekamos kratos.

REKLAMA

„Šioje istorijoje STT negali išvengti savo, kaip institucijos, atsakomybės dėl neadekvačių priemonių prieš žurnalistus. Tačiau reikia pripažinti, kad STT buvo tiktai įrankis, pavesto ikiteisminio tyrimo vykdytoja. Pagrindinę atsakomybę privalo prisiimti tyrimo organizatorė – Generalinė prokuratūra, kurios veiksmai šiame ikiteisminiame tyrime buvo, švelniai tariant, abejotini ir neadekvatūs, ir kuri vis dar tebevadovauja tyrimui“, – pabrėžė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys V. Gailius.

REKLAMA
REKLAMA

Jo įsitikinimu, Generalinė prokuratūra atskleidė savo kompetencijos stygių, kai ikiteisminį tyrimą dėl valstybės paslapties atskleidimo ir piktnaudžiavimo pavedė atlikti STT, kurios funkcijose apskritai nėra panašių tyrimų vykdymo.

V. Gailiaus teigimu, pastaruoju metu aiški tendencija, kad tais atvejais, kai ikiteisminiai tyrimai vienaip ar kitaip susiję su Valstybės saugumo departamentu (VSD) ir kai tai gresia atsakomybe šiai institucijai, tokiems tyrimams vadovauti imasi Generalinė prokuratūra. „Ar šiandieninė Generalinė prokuratūra su savo vadovu priešakyje tikrai yra nepriklausoma institucija, ar ji savarankiškai priima pagrįstus ir teisingus sprendimus? Pagrindo abejoti, kaip matome, vis daugiau. Ir tai niekaip nesusiję su nuogąstavimais dėl procesų, susijusių su prokuratūros veikla, politizavimo“, – sako V. Gailius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Remigijaus Šimašiaus teigimu, prokuratūros veiksmai ikiteisminiame tyrime dėl VSD pažymos nutekinimo iliustruoja tai, kad Generalinės prokuratūros, kaip institucijos, problemos yra besikartojančios ir giluminės, todėl reikalingos permainos šios institucijos vadovybėje.

„Šiandien nematome jokių veiksmų, kad Generalinė prokuratūra spręstų problemas, susijusias su informacijos „nutekėjimu“ iš pačios prokuratūros. Todėl atlikti veiksmai prieš žurnalistus, į kurių pareigas paslapčių saugojimas neįeina, yra labai abejotini“, – sakė R. Šimašius.

REKLAMA

Liberalų sąjūdžio frakcija griežtai smerkia bet kokio pobūdžio išpuolius prieš laisvą žiniasklaidą, laisvą žodį, kuris neatsiejamai susijęs su žurnalistų teise išsaugoti informacijos šaltinio paslaptį. Liberalai mano, kad teisinės ir demokratinės valstybės principų turėtų vienodai laikytis tiek eiliniai šalies piliečiai, tiek ir specialiosios Lietuvos tarnybos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų