REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

C. J. Pasky: specialistus turime užsiauginti

Apie specialybę reikia kalbėti jau su 6 metų vaikais

Lietuva pastaraisiais metais vis labiau ėmė dominti užsienio investuotojus, o po išskirtinai palankaus „Doing Business 2013“ įvertinimo tikimasi, kad susidomėjimas šalimi ir toliau didės. JAV IT ir verslo paslaugų įdarbinimo bendrovės „Strategic Staffing Solutions“ vadovė Cynthia J. Pasky teigia, kad užsienio investuotojus vilioja talentingi lietuviai, tačiau norint užtikrinti specialistų kiekį būtina juos auginti nuo pirmųjų klasių.

Lietuva pastaraisiais metais vis labiau ėmė dominti užsienio investuotojus, o po išskirtinai palankaus „Doing Business 2013“ įvertinimo tikimasi, kad susidomėjimas šalimi ir toliau didės. JAV IT ir verslo paslaugų įdarbinimo bendrovės „Strategic Staffing Solutions“ vadovė Cynthia J. Pasky teigia, kad užsienio investuotojus vilioja talentingi lietuviai, tačiau norint užtikrinti specialistų kiekį būtina juos auginti nuo pirmųjų klasių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Investuotojų magnetas – talentingi ir darbštūs lietuviai

Dėl kokių pagrindinių priežasčių šiuo metu Lietuva yra įdomi užsienio investuotojams?

Investuotojus domina lietuvių talentas, noras prisiimti atsakomybę ir gebėjimas santykinai greitai pradėti vykdyti užduotį. Be to, atsirado teigiamų pokyčių nuosavybės teisėje. Vis tik jei reikėtų išskirti pagrindinę priežastį, tai būtų talentas – Lietuvoje gausu gabių žmonių.

REKLAMA

Anksčiau padėjote ieškoti specialistų „Barclays“ ir „Western Union“. Ar finansų sektoriaus kompanijos yra pagrindiniai užsienio investuotojai Lietuvoje?

Lietuva domisi ir kitų sektorių kompanijos, pavyzdžiui informacinių technologijų ir informatikos. Jei kalbėtume apie „Western Union“, jie čia turi ne tik finansinį, bet ir IT skyrių. Tai prasidėjo kaip IT projektas ir taip bus toliau. Bet pagrindas yra tai, kad talentingi, išsilavinę, darbštūs ir galimybių laukiantys specialistai traukia įvairias kompanijas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip būtų galima pritraukti dar daugiau užsienio investuotojų?

Kai verslas ruošiasi investuoti, jis nori žinoti, kad ras talentingų darbuotojų, suprasti mokesčių sistemą, nustatyti verslo vykdymo kainą ir galimybes plėtoti savo verslą. Vienas dalykų, apie kuriuos kalbame šiandien, yra darbo teisė. Tam tikros darbo santykių reglamentuojančių teisės aktų korekcijos tikrai padarytų valstybę patrauklesnę užsienio investuotojams.

Galiausiai, esu įsitikinusi, kad verslo bendruomenė turėtų daugiau dirbti ne tik su universitetais, bet ir mokyklomis – vaikais, kuriems dar tik 6, 7 ar 8 metai. Turime pradėti su jais kalbėti kuo anksčiau ir paaiškinti, kodėl jie galėtų norėti ateityje dirbti IT ar inžinerijos srityse ir kodėl tai yra įdomu. Jei laukiame, kol žmonės pradės studijuoti, tuo metu jau būna per vėlu – pasirinkimai jau padaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistų paieškos iššūkiai

Kaip lietuvių specialistų paieškos procesas pasikeitė nuo tada, kai Lietuvoje tokią užduotį vykdėte pirmą kartą?

Dabar jau nebesame vienintelė šioje srityje dirbanti kompanija Lietuvoje. Manau, konkurencija yra gerai, be to, „Strategic Staffing Solutions International“ kol kas yra stipriausia šioje srityje. Pastaruoju metu klientas dažnai noriai mąsto ne tik apie Vilnių, bet ir apie Kauną bei kitas vietas. Tai suteikia prieigą prie visai kitokių talentų telkinių. Kai žmonės galvoja apie Lietuvą, jie galvoja apie Vilnių. Norime, kad gerai sektųsi visai Lietuvai, bet nenorime, jog žmonės pamirštų, kad Vilnius sudaro lemiamą pirmą įspūdį. Jei Vilnius nesudarys gero įspūdžio, greičiausiai klientas nesugalvos vėl atvykti ir bandyti investuoti Kaune.

REKLAMA

Kokios yra pagrindinės problemos, su kuriomis susiduriate ieškodami specialistų?

Pasiekėme reikšmingų rezultatų imigracijos įstatymų srityje, nors kol kas dar ne visi pakeitimai yra įgyvendinti. Reikia siekti, jog nesusidarytų situacija, kuomet talentingam asmeniui yra lengviau išvykti iš šalies, nei į ją atvykti. Taip pat reikia skirti dėmesio infrastruktūrai, kad būtų palengvintas keliavimas iš vienos vietos į kitą (Vilnius-Kaunas), kad klientai galėtų laisvai atvykti ir išvykti. Ir, žinoma, būtina užtikrinti, kad universitetai ruoštų tokius specialistus, kuriems yra paklausa.

REKLAMA

Kas šiuo metu yra daroma siekiant išspręsti šias problemas?

Šiandien (interviu vyko Lietuvos investicijų patarėjų komisijos susitikimo metu –red. past.) yra svarbus susitikimas, kuomet visi susėda kalbėtis prie vieno stalo. Ne visi su viskuo sutinka ar dėl visko susitaria, tačiau vyksta pokalbis. Taigi, jei pagalvosime, kaip prasideda pokyčiai arba yra sprendžiamos problemos, pamatysime, kad pirmiausia riekia kalbėtis.

Nebūna nieko gero, jei kalbama tik su dalimi asmenų, susijusių su sprendžiamu klausimu. Svarbu ir tai, kad verslas būtų aktyvesnis nevalstybiniu lygmeniu – bendrautų su mokyklomis ir universitetais. Šio vizito metu susitiksiu su Vilniaus universiteto atstovu, „ExCEL“ programos alumnais ir aplankysiu mokyklą. Mano pagrindinis tikslas yra informuoti apie darbus, specialybes ir ateities specialistus, kurie bus reikalingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių ekspertai pabrėžia, kad vis labiau trūksta specialistų. Ar „Strategic Staffing Solutions“ svarstytų galimybę kviestis specialistus iš kitų šalių į Lietuvą?

Tai būtų daroma siekiant papildyti Lietuvos specialistų gretas, bet tai jokiu būdu nėra siekis pakeisti lietuvius. Jei pajustume, kad jau išbandėme visus galimus variantus Lietuvoje, tada domėtumėmės tomis vietomis, kuriose yra daug lietuvių – kviečiame lietuvius iš Lindono, pora specialistų grįžo iš Čikagos. Jei nepavyktų rasti specialistų naudojant šias dvi strategijas, tada ieškotume jų kitur – Latvijoje, Lenkijoje.

REKLAMA

Ačiū už pokalbį.

CV: Cynthia J. Pasky

1990 m. įkūrė bendrovę „Strategic Staffing Solutions“. Iki šiandien eina prezidentės ir vykdomosios direktorės pareigas.

Lietuvos investicijų patarėjų komisijos narė.

Detroito „Downtown Partnership“ valdybos pirmininkė.

Pietryčių Mičigano bendruomenės fondo, Detroito meno instituto, Detroito „Riverfront“ konservatorijos, Detroito „Youth Foundation“ valdybų narė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų