REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 7 d. Europos Komisijos drauge su Lietuvos Respublikos (LR) susisiekimo ir užsienio reikalų ministerijomis surengtoje konferencijoje „ICT 2013: Create, Connect, Grow“ Vilniuje pasirašytas bendradarbiavimo memorandumas dėl Nacionalinės skaitmeninės koalicijos Lietuvoje įkūrimo. Memorandumą pasirašė ir Europos Komisijos viceprezidentė Neelie Kroes.

REKLAMA
REKLAMA

Žinių visuomenės kūrimą Lietuvoje koordinuojančios, visuomenės skaitmeninius gebėjimus ugdančios, informacinių technologijų specialistus rengiančios institucijos sutarė bendradarbiauti siekiant bendro tikslo – didesnio gyventojų užimtumo ir veiksmingesnio skaitmeninių galimybių panaudojimo, sakoma asociacijos „Langas į ateitį“ pranešime.

REKLAMA

„2012-ųjų gruodį Europos Komisija paskelbė „Didžiosios koalicijos skaitmeniniams įgūdžiams ir užimtumui ES skatinti“ iniciatyvą ir siūlo Europos Sąjungos šalims problemą spręsti konkrečiais bei suderintais veiksmais savo šalyse. Kadangi tos pačios problemos yra kritiškai svarbios ir mums Lietuvoje, asociacija „Langas į ateitį“ inicijavo Nacionalinės skaitmeninės koalicijos įkūrimą. 3 ministerijos, 2 universitetai ir 6 nevyriausybinės organizacijos savo patirtimi ir bendra veikla susitarė prisidėti sparčiau sprendžiant šiandienos aktualiją – darbo rinkai reikalingų įgūdžių ugdymą ir IT specialistų trūkumo mažinimą“, – teigė koalicijos veiklą koordinuosiančios asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinę skaitmeninę koaliciją skaitmeniniams gebėjimams Lietuvoje skatinti įkūrė 11 Lietuvos institucijų: asociacija „Langas į ateitį“, LR susisiekimo ministerija, LR socialinės apsaugos ir darbo ministerija, LR švietimo ir mokslo ministerija, asociacija „Infobalt“, Vilniaus universitetas, Kauno technologijos universitetas, Nacionalinė distancinio mokymo asociacija (NDMA), Lietuvos kompiuterininkų sąjunga ir „ECDL Lietuva“, Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija bei Lietuvos informatikos mokytojų asociacija (LInMA).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žvelgdami į skaitmeninių technologijų ateitį, jau šiandien privalome ieškoti novatoriškų sprendimų sutelkę viešojo ir privataus sektorių jėgas. Esu įsitikinęs, jog Nacionalinės skaitmeninės koalicijos sukūrimas yra būtina sąlyga siekiant ateityje imtis praktinių veiksmų, kad būtų didinami Lietuvos gyventojų skaitmeniniai įgūdžiai, kad jaunimas studijoms rinktųsi informacinių ir ryšių technologijų specialybes. Tikiu šios koalicijos perspektyva, nes Lietuva informacinių technologijų srityje turi sėkmės potencialą“, – sakė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

REKLAMA

Pasak ministro, įkurtosios koalicijos siekiai visiškai atitinka ES skaitmeninės darbotvarkės tikslus. Tad Susisiekimo ministerija, atsakinga už šios darbotvarkės įgyvendinimą, Lietuvoje tapo minėtos koalicijos partnere, kad su patirties turinčiomis valstybinėmis, švietimo ir nevyriausybinėmis organizacijomis galėtų sparčiau įgyvendinti siekiamus tikslus – iš esmės sumažinti IT specialistų trūkumą, gerinti sąlygas įvairių sektorių darbuotojams bei visiems gyventojams įgyti ir nuolat tobulinti darbui reikalingus IT gebėjimus.

REKLAMA

Koalicija pabrėžė siekianti pritraukti kuo daugiau jaunimo, kuris pasirinktų IRT ir kitas tiksliųjų mokslų studijas bei profesijas. Be to, norima užtikrinti, kad skaitmeninių gebėjimų įgytų ir kitų specialybių studentai. Taip pat partneriai svarbiu uždaviniu laiko nuolatinį visuomenės informavimą apie skaitmeninių įgūdžių svarbą ir galimybę jų įgyti naudojant šiuolaikines informacines technologijas.

Nacionalinės koalicijos partneriai įsipareigoja bendradarbiauti rengiant informacinės visuomenės plėtros dokumentus, iniciatyvas ir projektus, skelbiančius IT naudą ir skatinančius gyventojus naudotis skaitmeninėmis paslaugomis. Koalicijos partneriai pakvies prisijungti ir kitas tų pačių tikslų siekiančias verslo, švietimo, viešojo administravimo, nevyriausybines ar visuomenines įmones, įstaigas ir organizacijas, sakoma pranešime.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų