REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė mokesčių inspekcija, vykdydama projektą „Elektroninė prekyba", nustatė apie 2,35 mln. litų neapskaitytų pajamų iš veiklos elektroninėje erdvėje.

Valstybinė mokesčių inspekcija, vykdydama projektą „Elektroninė prekyba", nustatė apie 2,35 mln. litų neapskaitytų pajamų iš veiklos elektroninėje erdvėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI), vykdydama projektą „Elektroninė prekyba", pastebi, kad bendrovės, siekdamos išvengti mokesčių mokėjimo, dalį pajamų slepia naudodamosi transakcijų tarpininkų paslaugomis (PayPal, Moneybookers, Mokėjimai.lt ir t.t.), arba imituoja vienkartinius pardavimus elektroniniuose aukcionuose.

REKLAMA

„Analizei pasirinkti prekybą elektroninėje erdvėje vykdantys asmenys, kurie atsiskaitymams priimti naudojasi transakcijų tarpininkų paslaugomis, nes sisteminant informaciją apie komercinę veiklą elektroninėje erdvėje, nustatyta, kad minėti atsiskaitymai, kurie yra labai populiarūs tarp užsienio valstybių internetinių parduotuvių ir paslaugų teikėjų, populiarėja ir Lietuvoje",- pasakoja projekto vadovas Kontrolės departamento Operatyvios kontrolės organizavimo skyriaus vedėjas Rolandas Puncevičius, teigdamas, kad analizuojant užsienio kolegų patirtį, nustatyta, kad dalis pajamų gali būti bandoma paslėpti naudojantis transakcijų tarpininkų paslaugomis.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto metu patikrinus ne vieną pažinčių svetainę, tarp jų ir pažinčių portalą, pažymėtą ženklu „suaugusiems", valdančią įmonę, nustatyta, kad iš lankytojų buvo renkamos įmokos, kurios pervedamos JAV ir Latvijoje registruotoms įmonėms. Įmokų pervedimai nebuvo apskaitomi transakcijų tarpininko sistemos sąskaitoje, atidarytoje užsienio kliento vardu. Per 2010-2012 metus, iš paslaugų gavėjų (didžiąja dalimi – Lietuvos gyventojų) įmonė surinko apie 720 tūkst. litų, kurių neapskaitė ir nedeklaravo bei nuo jų neapskaičiavo per 200 tūkst. litų mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitoje bendrovėje, vykdančioje prekybą per elektroninį aukcioną ebay.com, VMI atliko mokestinį tyrimą, kurio metu nustatyta, kad tiriamuoju laikotarpiu bendrovė gavo pajamų, tačiau jų neapskaitė, o nuo gautų 243 tūkst. litų pajamų nebuvo apskaičiuotas ir deklaruotas pardavimo pridėtinės vertės mokestis.

„Atkreipiame dėmesį, kad asmenys, kurie turi transakcijų tarpininkų, tokių kaip Paypal, Skrill ir pan. sąskaitas, prilygintini tiems, kurie atsidarė sąskaitas užsienio valstybės kredito, mokėjimo, elektroninių pinigų įstaigoje",- teigia R. Puncevičius. Atsižvelgiant į tai buvo papildyta ir Lietuvos Respublikos pranešimo apie užsienio valstybių kredito, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigose atidarytas ir uždarytas sąskaitas forma, kurioje asmenys privalo pranešti apie turimas minėtas sąskaitas.

REKLAMA

VMI pažymi, kad bet kuris asmuo, gaunantis pajamas internete, jei tai nėra atsitiktinė veikla, vykdo komercinę ūkinę veiklą, kurią reglamentuoja įstatymai. Asmenims, elektroninėje erdvėje vykdantiems ūkinę komercinę veiklą, galioja tos pačios taisyklės, kaip ir vykdantiems veiklą kitur. Jiems privalu įregistruoti šią veiklą ir priklausomai nuo asmens (fizinio ar juridinio), vykdysiančio ją, sumokėti numatytus mokesčius.

VMI atkreipia dėmesį, kad vykdydamas nuolatinę veiklą internetu ir gaudamas pajamas, asmuo turi būti įregistravęs individualią veiklą ar įsteigęs įmonę, o su verslo liudijimu šios veiklos vykdyti negalima. Gyventojui, vykdančiam internetinę prekybą ir jos neįregistravus, taikoma administracinė atsakomybė ir skiriama bauda iki 1000 Lt. VMI sudaro galimybę savanoriškai pašalinti nurodytus trūkumus ir atsisakyti piktnaudžiavimo.

REKLAMA

Projektas „Elektroninė prekyba" yra tęsiamas ir vengiantiems deklaruoti gaunamas pajamas bei mokėti mokesčius teks susimokėti ne tik laiku nesumokėtus mokesčius, bet ir delspinigius bei skirtas baudas.

VMI primena, jog apie pastebėtus mokestinius pažeidimus galima pranešti paskambinus trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk", taip pat užėjus į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

Per devynis šių metų mėnesius VMI, vykdydama projektą „Elektroninė prekyba", atliko 16 įvairių kontrolės veiksmų, kurių metu nustatyta 2,35 mln. Lt neapskaitytų pajamų. Atlikti 9 operatyvūs patikrinimai. Jų metu už nustatytus pažeidimus surašyti 2 ATPK protokolai ir paskirtos baudos. Nustatyti 2 neregistruotą veiklą vykdę asmenys. Taip pat atlikti 7 mokestiniai tyrimai, kurių metu nustatyta 248 802 Lt neatitikimų/prieštaravimų, kuriuos mokesčių mokėtojai pašalino, patikslindami mokesčio deklaracijas bei atliktų kontrolės veiksmų metu nustatyta deklaruoto nuostolio sumažinimo suma – 18 700 Lt. Taip pat pradėtas 1 operatyvus patikrinimas, 2 mokestiniai tyrimai bei 2 mokestiniai patikrinimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų