• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visas pasaulis skambina varpais dėl grėsmingai didėjančio nutukusių ar antsvorio turinčių žmonių skaičiaus. Neatsilieka ir Lietuva, įsitvirtinusi pirmajame Europos šalių, kur šie rodikliai yra katastrofiški, dešimtuke. Baisiausia, kad daugėja nutukusių vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos tyrimo 2010 duomenimis, pagal nutukusių ar antsvorio turinčių žmonių skaičių Europoje mus lenkia tik Didžioji Britanija, Airija, Graikija, Malta, Islandija ir Liuksemburgas. Mūsų šalyje dažniau nutunka žemesnio išsilavinimo ir maženes pajamas gaunantys žmonės. Nuo 1994 iki 2010 metų antsvorio plitimas tarp vyrų išaugo nuo 47 iki 60 procentų, o nutukimo – nuo 10 iki 19 proc. Moterys per tą laikotarpį išlaikė maždaug tą patį lygį.

REKLAMA

Milijardas storulių

Pasaulinė sveikatos organizacija nustatė, kad mūsų planetoje dėl šios problemos kenčia per milijardą žmonių. Net aštuonios šalys iš dešimties šios srities lyderių įsikūrusios Ramiajame vandenyje, o storiausi planetoje yra Okeanijos gyventojai. Amerikoje nutukę 33,9 proc. žmonių. Visame pasaulyje daugėja nutukusių vaikų, ne išimtis – ir Lietuva.

Pagrindinės šių tendencijų priežastys yra persivalgymas bei menkas fizinis aktyvumas – tai sudaro 60–90 proc. atvejų. Iš dalies polinkį tukti lemia paveldimumas, kartais – endokrininės sistemos ligos, cukrinis diabetas ar po galvos traumos pažeisti alkio ir apetito centrai smegenyse. Kita vertus, būtent šeimoje formuojasi vaiko supratimas apie mitybą. Jie valgo tą patį, ką valgo jų tėvai.

REKLAMA
REKLAMA

Dietologų duomenimis, kartais būsimą vaiko antsvorį lemia tai, ką valgo mama nėštumo metu – mažylis pripranta prie tokio maisto. Be to, užtenka pažiūrėti, ką vaikai perka šalia mokyklų esančiuose prekybos centruose per pertraukas tarp pamokų už tėvų duotus pinigus. Tai įvairūs traškučiai, bandelės, šokoladiniai batonėliai ir panašūs produktai bei kokie nors vaisvandeniai, dažniausiai – pepsi arba kokakola.

Netoleruoja kitokių

Pasak Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės-Ingeliavičienės, nutukimas pažeidžia įvairius organus, nes susidaro daug laisvųjų radikalų, kurie ardo ląsteles. Be pagrindinių problemų, tokių kaip aukštas kraujospūdis ir aterosklerozė, infarktų ir insultų rizikos, tokiems žmonėms suriebėja kepenys, dažna tulžies pūslės akmenligė. Antsvoris – didelis krūvis stuburui ir sąnariams, kurie greičiau susidėvi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į minėtą centrą žmonės ateina dėl dviejų priežasčių: pablogėjusios sveikatos ir kompleksų dėl išvaizdos. Dietologė pastebi, kad apskritai mūsų visuomenė netolerantiška tokiems žmonėms ir jie dėl to kenčia, ypač vaikai, kuriems bendraamžiai nešykšti patyčių. Dėl savo išvaizdos labiau nei vyrai išgyvena moterys, mat jos mato save storesnes nei yra iš tikrųjų. Ir čia prisideda visuomenė, kurianti stereotipus, kad moteris turi būti liekna, o vyras raumeningas. Tad vyrai labiau kenčia dėl silpnų, neišryškėjusių raumenų, ar atsikišusio pilvo, bet ne dėl antsvorio apskritai.

Henrieta Aleknienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų