REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrimai atskleidė, kad automobilių spūstys sukelia stiprų psichologinį stresą, o vyrai nuo šio streso kenčia septynis kartus daugiau nei moterys.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai atlikti pasaulinės navigatorių lyderės „TomTom“ užsakyti tyrimai atskleidė, kad moterų streso lygis padidėja 8,7 procento, o vyrų pakyla 60 procentų esant toms pačioms sąlygoms. Specialistai teigia, kad stresas nėra sveika, nes pakelia spaudimą ir lemia galvos svaigimą bei kvėpavimo problemas. Vis dėlto dauguma savanorių net nežinojo, kad jie patiria stresą. 67 procentai moterų ir 50 procentų vyrų teigė, kad nepatiria jokio streso po 20 minučių, praleistų kamštyje.

REKLAMA

Atliktas tyrimas parodė, jog žmonių organizmuose vyksta akivaizdūs pakitimai. Fiziniai streso simptomai – svaigulys, kvėpavimo sutrikimai, krūtinės skausmai ir kita. Stresas taip pat gali pasireikšti psichologiniais simptomais, t.y. sumišimu, jauduliu, padriku vairavimu.

Psichologas Davidas Moxonas, vadovavęs tyrimui, teigė jog vyrai patiria daugiau streso, nes iš prigimties yra pripratę kovoti arba trauktis. Iš eismo kamščio nepabėgsi, o juos tai ypač siutina. Moterys pripratusios susitaikyti su įvairiomis situacijomis, automobilyje jos tai daro dainuodamos (tai daro 3 iš 2! moterų) ar klausydamosi radijo. Bandydami įveikti su vairavimu susijusį stresą ir atsikratyti neigiamų emocijų, vairuotojai naudoja daugybę būdų, padedančių jiems atsipalaiduoti. 82% vairuotojų klausosi muzikos, 21% bendrauja su bendrakeleiviais, siekdami sumažinti įtampą ir pratempti laiką, praleidžiamą keliuose. Atliktas tyrimas taip pat atskleidė, jog šios taktikos skiriasi priklausomai nuo šalių ir netgi nuo vairuotojų lyties.

38 proc. amerikiečių ir 39 proc. švedų dažnai kalba telefonu, taip siekdami geriau išnaudoti kelyje praleidžiamą laiką, olandai (14 proc.) vairuodami valgo. Anglakalbiai ( 20 proc. amerikiečių, 19 proc. britų ir 16 zelandiečių) dainuoja, taip šiek tiek mažindami patiriamą įtampą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų