REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) deleguoto kultūros viceministro Edvardo Trucevičiaus vadovaujamos darbo grupės parengtas Tautinių mažumų įstatymo projektas kelia didelį susirūpinimą dėl Lietuvos teritorijos vientisumo, sako signatarai.

REKLAMA
REKLAMA

"Tas projektas, kuris parengtas, kelia tam tikrų didelių abejonių, didelių baimių ir rūpesčių kalbant apie Lietuvos teritorijos vientisumą", - trečiadienį Seime sakė Kovo 11-osios Akto signatarė Irena Andrukaitienė.

REKLAMA

Ji, Audrius Rudys, Egidijus Bičkauskas ir Kazimieras Uoka savo nuogąstavimus išdėstė Seimo pirmininkei "darbietei" Loretai Graužinienei.

"Procesai, kurie vyksta šiuo metu, kelia didelį nerimą. Viena vertus, ir skaudu, ir apmaudu, kad per tuos nepriklausomybės metus - daugiau kaip 20 metų, mažokai turbūt pasistūmėjome į priekį integracijos klausimais, turiu minty Rytų Lietuvos regioną ir tautines mažumas. Čia dar laukia didžiulis darbas", - sakė I.Andrukaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Signataro A.Rudžio teigimu, Tautinių mažumų įstatymo projektas "skirtas įteisinti, sustiprinti Rytų Lietuvos atribojimą nuo likusios Lietuvos".

"Tarkime, numatyta, kad draudžiama imtis priemonių, veiksmų, kurie keistų demografinę situaciją tautinių mažumų gyvenamuose rajonuose. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad valstybė negali vykdyti kokių nors stambesnių investicinių projektų, nes paprastai įvykdžius kokį nors projektą, sukūrus daugiau darbo vietų, būtinai įvyksta ir tam tikra gyventojų migracija. Jeigu šita įstatymo raidė veiktų, arba savivaldybė turėtų juridinį pagrindą blokuoti stambesnius projektus, arba būtų darbuotojų cenzūra. Sudėtinga būtų įsidarbinti ne dominuojančios mažumos atstovams", - tvirtino A.Rudys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak signatarų, toks įstatymas, jeigu jis būtų priimtas, labai apsunkintų Lietuvos visuomenės konsolidavimą.

"Norėjome atkreipti Seimo pirmininkės dėmesį, kartu ir vienos iš valdančiųjų partijų pirmininkės dėmesį į pavojus, kurie gali kilti priėmus tokios redakcijos įstatymą", - sakė A.Rudys.

Pagal Tautinių mažumų įstatymo projektą, kurį šiuo metu nagrinėja valdančiosios partijos, būtų "draudžiama taikyti priemones, kurios dirbtinai keistų gyventojų procentinį santykį vietovėse, kuriose gyvena tautinėms mažumoms priklausantys asmenys".

REKLAMA

Įstatymu tautinėms mažumoms priklausantiems asmenims būtų garantuota teisė išpažinti savo religiją, atlikti religines apeigas gimtąja kalba, turėti įsitikinimus ir nevaržomai juos reikšti, steigti religines organizacijas, švęsti savo tautines šventes ir istorines datas, dalyvauti apeigose, viešai naudoti tautinius simbolius.

Taip pat jiems būtų užtikrinta teisė "užmegzti ir palaikyti ryšius su asmenimis gyvenančiais kitose valstybėse, su kuriais juos vienija etninis, kultūrinis, kalbinis ar religinis savitumas arba bendras kultūros paveldas".

REKLAMA

Anot projekto, tautinės mažumos galėtų mokytis gimtąja kalba arba gimtosios kalbos bendrojo ugdymo arba (ir) neformaliojo švietimo mokyklose, steigti nevalstybines bendrojo ugdymo mokyklas, profesinio mokymo įstaigas, aukštąsias mokyklas ir pan.

Numatyta, kad šiems asmenims būtų garantuota teisė privačiai ir viešai, žodžiu ir raštu vartoti savo mažumos kalbą. Tautinių mažumų atstovai galėtų viešai pateikti ženklus, įrašus ir kito pobūdžio informaciją savo kalba.

Savivaldybėje, kurioje tautinė mažuma sudaro ne mažiau 25 proc. nuo bendrojo savivaldybės gyventojų skaičiaus po paskutinio visuotinio gyventojų surašymo, bendraujant su savivaldybių administravimo subjektais esančiais savivaldybės teritorijoje, tautinei mažumai priklausantis asmuo galėtų vartoti tos tautinės mažumos kalbą. Jis galėtų ne valstybine kalba siųsti raštus, tos savivaldybės darbuotojai privalėtų mokėti tos mažumos kalbą bent žodžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, tokioje savivaldybėje vieša informacija apie sveikatos apsaugą, viešosios tvarkos užtikrinimą, asmenų saugumą, pirminė teisinė pagalba, rinkimų informacija galėtų būti teikiama ir tos tautinės mažumos kalba.

Pagal projektą, vietovėse, kurioje tautinė mažuma sudaro ne mažiau 25 proc. nuo jos gyventojų skaičiaus, būtų leidžiami ir dvikalbiai gatvių, valstybinio administravimo ir savivaldybių administravimo subjektų pavadinimai, kiti topografiniai ženklai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų