• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Briuselis pastaruoju metu Lietuvoje minimas dažniau nei bet kada – į šią Europos Sąjungos sostinę atlikti pirmininkavimo misijos keliauja įvairiausio rango politikai, organizacijų atstovai. Kadangi „institucijų burbulas“ siūlo viską nuo valgyklų iki kirpyklų bei pramogų, daugelis pasivaikščiojimui po miestą skiria tik porą valandų – pavyzdžiui, aplankyti Didžiąją aikštę, miesto simbolį „Sisiojantį berniuką“ ir užeiti į artimiausią suvenyrų parduotuvę. Tačiau, Briuselis tikrai gali pasiūlyti daugiau – ypač skonių pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Belgiškos „prancūziškos“ bulvytės

Nors Lietuva garsėja bulvių patiekalais, Belgija jai tikrai niekuo nenusileidžia. Vienas iš populiariausių užkandžių Briuselyje – vadinamosios „French fries“ (prancūziškos bulvytės), kurios kiekvienam lietuviui žinomos kaip gruzdintos bulvytės. Nors jas išrado belgai, dideliam jų liūdesiui, visas pasaulis jas sieja su Prancūzija. Belgijos gyventojai pasakoja, kad tokio nesusipratimo priežastis – karo laikų istorija. Atvykę amerikiečių kariai matė prancūzus nuolat besimėgaujančius šiuo užkandžiu ir pagal tai jam priskyrė pavadinimą. Beje, bulvytės Briuselyje patiekiamos ir valgomos su viskuo – ir su midijomis, ir su prancūzišku batonu.

REKLAMA

Norintiems pasimėgauti geriausiomis bulvytėmis mieste, vietiniai siūlo užsukti į netoli Europos Parlamento (10–15 min. pėsčiomis) esantį „Maison Antoine“. Beje, pasiruoškite milžiniškai kalorijų dozei – bulvytės patiekiamos su riebiu majonezu arba kitais padažais. Nors sveiku maistu šių bulvyčių porcijos ir nepavadinsi, čia jų neparagauti tiesiog neįmanoma.

Rankų darbo ir šiaip belgiškas šokoladas

Šokolado mėgėjams Briuselis yra tikras pasakų miestas. Šis saldumyans čia yra didžiulė ir svarbi kultūros dalis, kurią atrasti ir ja pasimėgauti siūloma kiekvienoje gatvėje ir gatvelėje. Čia rasite visko – juodojo, pieniško ir baltojo šokolado fontanų ir plytelių, sveriamų įmantrių saldainių (pvz. rožiniai šampaniniai triufeliai), įvairiausių skulptūrėlių, marcipanų ir, žinoma, pralines (aukštos kokybės šokoladiniai saldainiai su įvairiais įdarais). Jei esate tikras gurmanas ar ieškote įmantraus suvenyro, patartina eiti į šokolado meistrų (Chocolatier) parduotuvėles. Kainos čia, žinoma, kandžiojasi, bet nupirkta nedidelė pralines dėžutė einant į svečius tikrai puikiai pakeis bet kokią gėlių puokštę. O jei nenorite per daug išlaidauti, bet kuriame prekybos centre paieškokite „Guylian“ ir „Cote d‘Or“ produkcijos. Ji ne tik puikios kokybės, bet ir išsiskiria elegantiškomis pakuotėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, jei tik turite galimybę, būtinai pačiame Briuselyje paragaukite kokio nors šokoladinio deserto ar vaflio su šokoladu – tokį desertą ilgai prisiminsite.

Belgiški vafliai, arba gaufre

Manote, kad tokių vaflių galite paragauti bet kur Europoje, įskaitant Palangą? Patikėkite, jūs klystate. Šis skanėstas Belgijoje ypatingas. O tam yra net kelios priežastys. Pirmiausia – jis iškepamas jums žiūrint. Taigi, netenka abejoti, kad gavote pašildytą, ilgai parduotuvėje pragulėjusį paprastą vaflį. Tada jūsų laukia įvairiausių priedų pasirinkimas – vaisiai, grietinėlė, saldainiukai, pabarstukai ir, žinoma, juodasis, pieniškas arba baltasis šokoladas. Šį skanėstą geriausia rinktis tuomet, kai jau esate praalkę, nes jam tikrai prireiks vietos skrandyje. Beje, nors kiekvienoje gatvėje rasite po kioską, siūlantį vaflius, geriau paieškokite kokios nedidelės parduotuvėlės Briuselio senamiesčio raizgalyne, kur galėsite ramiai atsisėsti ir besimėgaudami suvalgyti šį smaližių garbinamą saldumyną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Midijos

Reikia pripažinti, kad nemažai lietuvių vis dar dažnai vengia įmantresnių patiekalų, tarp kurių visuomet atsiduria jūros gėrybės. Bet netgi įtariai į kalmarus, aštuonkojus, geldeles bei austres žiūrinčius asmenis paskatinčiau paragauti midijų Briuselyje. Sezono metu (nuo rugsėjo iki balandžio) šie baltame vyne arba grietinėlės padaže su svogūnais paruošti moliuskai yra rekomenduotinas pietų patiekalas. Puodą midijų su bulvytėmis restorane galite gauti ir už dešimt eurų. Beje, porcijos įspūdingos – ne kiekvienas sugebės įveikti jiems padėtą puodą midijų. Tad jei šio paplitusio belgiško delikateso ragaujate pirmą kartą, patartina midijų puodą dalytis bent dviese.

REKLAMA

Alus – puikiausiais gėrimas Belgijoje

Kiekvienas pabuvojęs Belgijoje tiesiog privalo išgerti belgiško alaus. Kiekvienas regionas čia garsėja ne vienu ar dviem, bet dažniausiai visu sąrašu garsių alaus daryklų ir alaus rūšių. Jei norite paragauti daugiausia įdomiausių ir įvairiausių alaus rūšių, patartina eiti į pačioje Briuselio širdyje, visai netoli Didžiosios aikštės, esantį barą „Délirium Café“. Tai vieta, dėl siūlomų alaus rūšių kiekio patekusi į Guinnesso rekordų knygą – jų meniu puikuojasi net 2004 skirtingi alūs. Nors pagrindinį dėmesį baras skiria belgiškam alui, čia taip pat galima rasti alaus net iš šešiasdešimties pasaulio šalių. Taigi, jei šio gėrimo mėgėjas čia sau nerastų širdį džiuginančio alaus bokalo, tada net nebūtų aišku, kur jam keliauti toliau...

O jei norite draugams ar artimiesiems po kelionės į Briuselį pristatyti belgišką alų ir įrodyti jo kokybę, dažnai patartina imti trijų vienetų kombinaciją, į kurią patektų, pavyzdžiui, šviesus „Duvel“, tamsus „Leffe“ ir moteriškas, vyšninis „Kriek“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų