REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visiems žinoma, kad Skandinavijos šalys gali didžiuotis nuostabia socialinės apsaugos sistema, žemu korupcijos lygiu ir atsakingais valdančiaisiais, rašo businessinsider.com. Taip pat niekam ne paslaptis, kad Singapūre ir Honkonge veikiančios biurokratinės sistemos efektyvumas padeda valstybėms nykštukėms atsiriekti godžius kąsnius užsienio investuotojų kapitalo.

Visiems žinoma, kad Skandinavijos šalys gali didžiuotis nuostabia socialinės apsaugos sistema, žemu korupcijos lygiu ir atsakingais valdančiaisiais, rašo businessinsider.com. Taip pat niekam ne paslaptis, kad Singapūre ir Honkonge veikiančios biurokratinės sistemos efektyvumas padeda valstybėms nykštukėms atsiriekti godžius kąsnius užsienio investuotojų kapitalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tai ne vieninteliai gero valdymo pavyzdžiai. Įdomu tai, kad vienos efektyviausių pasaulio vyriausybių veikia kiek netikėtose Žemės kampeliuose. Businessinsider.com sudarė dešimties šalių sąrašą, kurios verslo naujienų portalo nuomone, nusipelno pripažinimo dėl efektyvaus valdymo.

REKLAMA

Botsvana

Botsvana įsikūrusi pačioje pietinės Afrikos žemyno dalies širdyje – regione, kuriame nuo pat kolonijų nepriklausomybės vešėjo neramumai.

Kaimyninė Angola išgyveno skaudų pilietinį karą, o greta esanti Zimbabvė pagarsėjo Robertu Mugabe, kuris savo idiotiška politika sugebėjo šalį panardinti į hiperinfliacijos pamazgas. Tuo tarpu turtingiausioje žemyno valstybėje – Pietų Afrikos Respublikoje ilgai vešėjo rasinė diskriminacija.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Botsvana galėjo mėgautis taikiu ir demokratišku perėjimu nuo kolonijinio iki nepriklausomo valdymo. Šalies valdžia sugebėjo pritraukti tarptautinius investuotojus, o bendradarbiavimas su kasybos kompanijomis leido efektyviai mažinti skurdą, rašo businessinsider.com.

Nuo 1966 iki 1999 Botsvana augo sparčiausiai pasaulyje, o ekonominio šuoliavimo vidurkis siekė net 9 proc.

Estija

Ši Baltijos valstybė pusę amžiaus kentėjo ekonominę ir politinę priespaudą, rašo businessinsider.com. Tačiau Estijos BVP pernai augo 2,4 proc., kuomet didžioji Senojo žemyno dalis buvo panirusi į recesiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Doing business“ indekse, kuris reitinguoja valstybes pagal verslo aplinką, Estija pasaulyje užima 21 vietą. Šalis taip pat gali pasigirti žemesniu korupcijos lygiu nei kaimyninėse valstybėse.

Urugvajus

Nors Urugvajus nebuvo išimtis smurto ir autoritarizmo persmelktoje Pietų Amerikos istorijoje, šalis pranoko savo kaimynus dėl įsigalėjusios teisinės viršenybės, žemo korupcijos lygio ir efektyvios valdymo sistemos.

Businessinsider.com duomenimis, Urugvajaus korupcijos lygis nėra didesnis nei Jungtinėse Valstijose ar Belgijoje.

Čilė

Ši Andų šalis visada išsiskyrė kaimynų tarpe. Nors šalis neišvengė diktatūros munduro Šaltojo karo metu, pastarajam pasibaigus, Čilė demonstruoja gyvybingos demokratijos požymius. Politikų kompetenciją liudija nedidelė pasaulį sukrėtusios ekonominės krizės įtaka šalies raidai.

REKLAMA

Tarptautiniuose reitinguose Čilė tik šiek tiek atsilieka nuo Urugvajaus ir gali būti laikoma viena žemyno lyderių.

 

Malaizija

Vienintelė į dešimtuką patekusi Azijos valstybė garsėja kontraversiškais vidaus politikos sprendimais, tačiau Malaizija gali pasigirti efektyvia biurokratija. Businessinsider.com teigimu, 96 proc. mažųjų eina į mokyklas, gyvenimo trukmė vidutiniškai siekia 74 metus, o „Doing Business“ indekse šalis užima net 12 vietą.

Gruzija

Neseniai valstybę sukrėtęs kalinių išnaudojimo skandalas rodo, kad Gruzijai trūksta įstatymo viršenybės suvokimo. Negana to 2008 metais, karinio konflikto su Rusija metu, šalis neteko dviejų teritorijų.

REKLAMA

Vis dėlto Gruzijos valdžia operatyviai reagavo į visuomenės pasmerktą kankinimo skandalą, o valdžios institucijos sugebėjo greitai mobilizuotis ir išspręsti susidariusią situaciją. Tuo tarpu Rusijos invaziją vertėtų laikyti ne Gruzijos, o tarptautinės bendruomenės nevėkšliškumo ženklu, mat būtų naivu tikėtis, kad nedidelė valstybė būtų pajėgi apsiginti nuo galingos kaimynės.

Visai neseniai vykę rinkimai parodė, kad Gruzijoje veikia pakankamai efektyvi demokratinė sistema. Įspūdingiausiu šalies pasiekimu galima laikyti 9-ą vietą „Doing Business“ reitinge. Dar daugiau, Pasaulio bankas Gruziją paskelbė, kaip efektyviausiai nekilnojamojo turto registraciją įteisinusią šalį pasaulyje. Norint Gruzijoje pradėti verslą reikia vos dviejų pažymų ir dviejų dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Slovėnija

Slovėnija yra dar viena karčių komunizmo šaknų krimtusi dešimtuko valstybė. Tačiau Slovėnija nešvaistė laiko pilkiems prisiminimams ir jau 2004 tapo NATO nare, o 2007 metais tapo pirmąja iš komunizmo pančių išsivadavusia euro zonos nare. Jei to dar nepakanka, 2010 metais Slovėnija tapo tarptautinės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD) nare.

Nors tarptautiniuose reitinguose Slovėnija pasižymi gerais rodikliais, net 14 proc. šalies gyventojų balansuoja ties skurdo riba. Vis dėlto prie tokios liūdnos statistikos prisidėjo finansų krizė.

REKLAMA

Islandija

Bankų krizė ir kurį laiką trukusi politinė stagnacija sukrėtė šią, mažiau nei 300 tūkst. gyventojų turinčią valstybę. Tačiau klysite manydami, kad tai palaužė šios valstybės siekį būti geriausių tarpe.

Susitvarkius su bankų krize, Islandija grįžo į vėžes stabiliai augina savo BVP.

Mauritanija

Tai viena tų šalių, kurių žemėlapyje reikia paieškoti kiek ilgėliau, rašo businessinsider.com. Mauritaniją sudaro kelios salos esančios prie Madagaskaro krantų, o šalyje gyvena 1,2 mln. gyventojų.

Šalis sugebėjo sukurti labai patrauklią investicinę bazę ir pritraukia nemažai kapitalo. Businessinsider.com teigimu, ši nykštukinė valstybė yra pagrindinis tiesioginių užsienio investicijų tiekėjas Indijai.

REKLAMA

 

Tokie duomenys pakankamai iškalbingi, kad įrodytų, kokia efektyvi šios nedidelės valstybės finansų sistema.

Barbadosas

Nors išgirdus Barbadoso pavadinimą prieš akis iškyla saulėti paplūdimiai, ši salose įsikūrusi valstybė korupcijos suvokimo indekse užima aukštą 15 vietą. Pasaulio banko vertinimu, Barbadosas pasižymi aukšta politine kultūra bei nedideliu smurtinių nusikaltimų kiekiu.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų