REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje surengtame Europos sporto forume apsilankęs Tarptautinės regbio federacijos (IRB) atstovas Jaime McKeownas pristatė programą, kuri turi užkirsti kelią sutartoms rungtynėms regbio pasaulyje. Tiesa, šis dar nebuvo sukrėstas jokių didesnių su tuo susijusių skandalų, todėl nori pasimokyti iš kitų, pavyzdžiui futbole, pasitaikiusių klaidų.

Lietuvoje surengtame Europos sporto forume apsilankęs Tarptautinės regbio federacijos (IRB) atstovas Jaime McKeownas pristatė programą, kuri turi užkirsti kelią sutartoms rungtynėms regbio pasaulyje. Tiesa, šis dar nebuvo sukrėstas jokių didesnių su tuo susijusių skandalų, todėl nori pasimokyti iš kitų, pavyzdžiui futbole, pasitaikiusių klaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinės regbio šeimos vertybės, kurias puoselėja regbio atstovai bet kuriame pasaulio krašte yra penkios – sąžiningumas, pagarba, solidarumas, aistra ir disciplina. Nors, anot IRB atstovo, kol kas regbyje nepasitaikė jokių didelių sutartų rungtynių skandalų, nuo to reikia pradėti saugotis, kol problema nepaplitusi.

REKLAMA

Jamie McKeownas sako, kad Tarptautinė regbio federacija visiems regbio žaidėjams nori pasiųsti paprastą žinutę – „Nelošk iš savo karjeros.“

- Kokia tai programa ir koks jos tikslas?

- 2012 metais IRB pateikė prašymą Europos Sąjungai gauti finansavimą programai, kuri sumažintų nešvaraus žaidimo galimybę. Sporto organizacijos prašydamos finansavimo gali remtis įvairiomis problemomis – tai gali būti smurtas, rasizmas ar dopingas sporte. Pagrindinis tikslas yra kurti kuo sveikesnį ir sąžiningesnį žaidimą. Visų pirma, mūsų jaunimui. IRB labiausiai aktuali pasirodė sutartų rungtynių problema ir korupcija.

REKLAMA
REKLAMA

- Kodėl pasirinkote būtent šią kryptį? Ar regbyje ši problema yra tokia jau didelė?

- Priešingai, mūsų federacijos įstatuose tai užėmė vos kelias pastraipas. Tačiau mes nutarėme peržiūrėti įstatymus. Pirmiausia dėl to, kad apsižvalgėme aplinkui ir pamatėme, kas dedasi kitose sporto šakose. Tokia grėsmė labai greitai gali išplisti bet kokiame sporte, reikia mokėti tam užbėgti už akių.

Iš tiesų, šiuo aspektu regbis yra labai laimingas sportas. Iki šiol mes neturėjome jokių tarptautinių skandalų dėl nešvaraus žaidimo. Netgi ir žemesniuose lygiuose jokių atvejų praktiškai nėra užfiksuota. Šia nauja programa norime siųsti svarbią žinią visai pasaulinei regbio šeimai. Tai nukreipta ne tik į profesionalius žaidėjus, bet į kiekvieną regbininką, kuris turi žinoti, kas yra teisinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu žiūrovas ar rėmėjas gali bent trumpam pagalvoti, kad rungtynės gali būti sutartos – jis neateis. Žmonės nori matyti sąžiningą žaidimą. Mes siekiame, kad regbis toks ir išliktų.

- Kaip ši nauja iniciatyva dera su jau egzistuojamomis regbio vertybėmis. Regbis visada buvo ir yra paremtas komandine dvasia.

- Būtent ir mes norime, kad to niekas nepamirštų. Mūsų kertinės vertybės yra sąžiningumas, pagarba, solidarumas, aistra ir disciplina. Pagrindinė prevencinės programos linija yra vykdoma per mūsų sukurtą specialią svetainę irbintegrity.com. Čia žaidėjai gali susipažinti su visais galimais pavojais ir pranešti apie žinomus atvejus, kai jiems buvo siūlyta kas nors nelegalaus.

REKLAMA

Kitas svarbus aspektas yra seminarai treneriams, kurie privalo įdiegti žaidėjams idėją, kad geras sportininkas niekada nesivels į tokius dalykus, taip pat nevartos dopingo. Tai taip pat pabrėžiame, nes tai gana stipriai susiję su sutartomis rungtynėmis.

- Kokias svarbiausias žinutes norite paskelbti visiems regbio žaidėjams?

- Mūsų svetainėje išdėstytos keturios svarbiausios taisyklės:

1. Niekada nesilažink dėl regbio rungtynių rezultato ir niekada neprašyk savo draugo to padaryti. 2. Niekada specialiai nežaisk prasčiau, negu tu gali. 3. Niekada neatskleisk konfidencialios informacijos. 4. Pranešk mums, jei kyla bet koks įtarimas.

REKLAMA

Mūsų šūkis paprastas – „Nelošk iš savo karjeros“. Po rungtynių prie jauno žaidėjo gali prieiti nepažįstamasis, pagirti už gražų žaidimą ir pasiūlyti bilietus į koncertą. Greitai jis už tai pradeda prašyti paslaugų. Va taip viskas prasideda. Tas pats yra su komandos taktika ir deriniais. Žaidėjai turėtų būti labai atsargūs, kam jie atskleidžia tokią informaciją.

- Regbiu susidomėjo daugiau įvairių šalių ir dėl sporto šakos patekimo į olimpinių žaidynių programą. Kaip tai gali atsiliepti?

- Žinoma, dabar regbis auga labiau nei bet kada anksčiau. Šalys daro viską, kad prasibrautų į olimpiadą. Vis daugiau finansavimo ir dėmesio skiriama nacionalinėms rinktinėms, bet tuo pačiu auga ir čempionatai. Daugiau žiūrovų prie televizijų ekranų ir stadionuose. Tai labai padidina sukčiavimo grėsmės galimybę. Todėl ir bandome užbėgti tam už akių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Futbole vis dažniau girdime apie sutartas rungtynes ir skandalus. Ar mastas yra per didelis, kad tai būtų galima sukontroliuoti?

- Žinoma, futbolas yra populiariausias pasaulio žaidimas. Visi žaidžia ir visi žiūri, todėl grėsmė yra didžiulė. Tačiau dažniau sutartos rungtynės pasitaiko žemesniuose divizionuose, kur oficialūs asmenys galbūt neuždirba tiek daug. Tuomet yra svarbiausia žmogaus sąžinė ir įsitikinimai. Aišku, FIFA turi labai gerai išplėtotą sekimo programą, tačiau mastas tikrai per didelis, kad tikrai viskas būtų užfiksuota, todėl ir pasitaiko skandalų. Turime iš to pasimokyti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų