REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Briuselyje pirmininkų sueigai buvo pristatytas Ukrainoje vykdomas reformų procesas. Pasak buvusio Europos Parlamento pirmininko Pato Coxo ir buvusio Lenkijos prezidento Aleksanderio Kvasnievskio, turint omeny kiek nedaug laiko liko iki lapkritį Vilniuje vyksiančio Rytų Partnerystės susitikimo, Ukraina turi toliau sparčiai vykdyti numatytas reformas, o Europos Sąjungos institucijos ir šalys narės turėtų jai padėti.

REKLAMA
REKLAMA

Pristatydami dabartinę situaciją šalyje ir pasiekimus reformų kelyje, lyderiai pirmiausiai pabrėžė, jog bendradarbiavimas vykdomas rengiant susitikimus ir taip stiprinant bendradarbiavimą ir pasitikėjimą.

REKLAMA

“Nuo misijos pradžios per 12 darbo savaičių Ukrainoje buvo surengta daug susitikimų: su prezidentu Viktoru Janukovičiumi susitikta keturiolika kartų, su ministru pirmininku Mykola Azarovu – dvidešimt vieną kartą, su Julija Tymošenko ligoninėje – trylika kartų (taip pat bendrauta su jos šeimos nariais ir advokatais). Taip pat skirta laiko megzti ryšius su valdžios ir opozicijos, pilietinės visuomenės ir diplomatų atstovais”, - pradėdami pristatymą vardijo P. Coxas ir A. Kvasnievskis.

REKLAMA
REKLAMA

Vienu pagrindinių misijos tikslų buvo įvardyta pažanga sprendžiant J. Tymošenko klausimą.

“Bendradarbiavimas misijos metu leido pasiekti, jog J. Tymošenko ligoninėje nebūtų nuolatos stebima kameromis ir ją saugotų vien tik pareigūnės moterys. Ji nebuvo verčiama dalyvauti teismo posėdžiuose ir nėra grąžinta į koloniją. Visi teismai ir tyrimai dėl jos buvo suspenduoti nuo 2013 liepos mėnesio. Tai pat buvo panaikinti visi kaltinimai buvusiam vidaus reikalų ministrui J. Lutsenko. Svarbu priminti, kad J. Tymošenko, gavusi gydytojų nurodymus dėl operacijos, nesiryžta to daryti Ukrainoje - ji pasisako už gydymą užsienyje. Turint omeny tokias medicinines ir teisines aplinkybes, misija kreipėsi į Ukrainos prezidentą spalio 4 dieną – prašoma leisti J. Tymošenko išvykti gydytis į ją priimti sutinkančią Vokietiją”, - raportavo politikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didelis dėmesys misijos metu buvo skirtas siekiant paskatinti valdžios ir opozicijos bendradarbiavimą, kuris būtinas įvykdyti Europos Sąjungos reikalavimus demokratijos ir teisės viršenybės srityse. “Rinkimų įstatymai po praėjusių parlamento rinkimų buvo reikšmingai patobulinti ir jau numatyta data naujiems rinkimams (15 gruodžio 2013) penkiose apygardose, kuriose nebuvo aiškūs rinkimų rezultatai. Taip pat pradėtas įgyvendinti naujasis Baudžiamasis kodeksas – tai leido reikšmingai sumažinti iki teismo teismą kalinamų asmenų skaičių. Šios reformos, jei bus vykdomos ir įgyvendinamos pagal ES standartus, leis ne tik reikšmingai pakeisto politinę ir teisinę aplinką, bet ir pritraukti užsienio investicijas”,- pabrėžė P. Coxas ir A. Kvasnievskis.

REKLAMA

Lyderių manymu, iki lapkritį vyksiančio Rytų Partnerystės susitikimo reiktų atlikti dar daug darbų – tik teigiami rezultatai reformų procese gali užtikrinti ES-Ukrainos asociacijos sutarties apsirašymą.

“Visi šie klausimai keliami Ukrainai labai svarbiu momentu. Selektyvinis teisingumas yra vienas pagrindinių šaliai keliamų reikalavimų dėl asociacijos susitarimo su ES pasirašymo. Šiuo metu, ES Užsienio reikalų tarybos sutarties apsirašymui iškeltos sąlygos, ypatingai dėl J. Tymošenko, dar nėra įvykdytos. Esame įsitikinę, kad misija turėtų būti vykdoma toliau, kad būtų palengvintas abiems pusėms priimtino sprendimo įgyvendinimas. Turint omeny tai, jog iki Rytų Partnerystės susitikimo liko nedaug laiko, norime paskatinti visas suinteresuotas šalis Ukrainoje, ES institucijas ir šalis nares kiek galima daugiau palaikyti misiją ir užtikrinti sąlygas, kurios leistų pasiekti patį geriausią rezultatą Vilniuje lapkričio mėnesį”, - pabrėžė lyderiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų