REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Reziumė - mes praleidome dvejus metus. Mes nieko per tuos dvejus metus neįgijome, neišmokome pulti, neišmokome gintis, nesukūrėme naujos komandos. Mes, kaip Leonido Brežnevo laikų SSRS - siūbuojame vietoje", - kalbėjo apie Lietuvos rinktinės pasirodymą pasaulio čempionato atrankoje 1992-1995 ir 2003-2008 metais nacionalinę komandą treniravęs Algimantas Liubinskas.

"Reziumė - mes praleidome dvejus metus. Mes nieko per tuos dvejus metus neįgijome, neišmokome pulti, neišmokome gintis, nesukūrėme naujos komandos. Mes, kaip Leonido Brežnevo laikų SSRS - siūbuojame vietoje", - kalbėjo apie Lietuvos rinktinės pasirodymą pasaulio čempionato atrankoje 1992-1995 ir 2003-2008 metais nacionalinę komandą treniravęs Algimantas Liubinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį lietuviai sužaidė paskutines atrankos rungtynes. Jas 0:1 pralaimėjo Bosnijos ir Hercegovinos futbolininkams ir šešių komandų grupėje liko ketvirti, atsilikę nuo tų pačių bosnių, graikų ir slovakų bei aplenkę latvius bei lichtenšteiniečius.

REKLAMA

Palyginimui: Estijos rinktinė, taip pat, kaip Latvijos buvo penkta šešių komandų grupėje, baltarusiai penkti iš penkių, lenkai šešių komandų turnyre buvo ketvirti. "Gerai ar blogai sužaidėme, vertinkime kiekvienas taip, kaip patys norime. Galime vertinti, kad yra labai gerai, kad mes aplenkėme latvius. Galime vertinti, kad mes nieko nepasiekėme - neaplenkėme slovakų, nebandėme kovoti dėl 1-2 vietų", - A. Liubinskas nenorėjo vienareikšmiškai įvertinti šį pasiekimą.

REKLAMA
REKLAMA

Atrankos etapui ruošęs komandą vengras treneris Csaba Laszlo buvo iš vyr. trenerio posto atleistas likus žaisti dvejas oficialias rungtynes. Jį laikinai pakeitė Igoris Pankratjevas iki tol buvęs Cs. Laszlo asistentu.

Prieš prasidedant atrankos etapui Cs. Laszlo nebuvo keliami kokie nors konkretūs reikalavimai. Buvo kalbama, kad iš jo vadovaujamos rinktinės gerų rezultatų tikimasi tik 2014-2015-ųjų metų cikle, atrankoje į Europos pirmenybes. Iki tol vengras turįs kurti komandą.

Tačiau A. Liubinskas mano, kad ir komandos kūrimas buvo nenusisekęs. "Aš iš pat pradžių sakiau, kad šį etapą didelių variantų nėra ir kad reikia galvoti apie ateitį. Dabar pagaliau mes atradome Fiodorą Černychą, jau po truputį į aikštę leidžiam Gratą Sirgėdą, vartuose - jau Giedrius Arlauskis. O kiti - 1984-ųjų metų gimimo. Jie nėra nei jauni, nei seni. Vieną-du ciklus jie sužaisti gali. Daugiau - ne. Reanimavome Mindaugą Kaloną. Bet reikia galvoti, ką statysime į jo vietą? Nebuvo ryškios strategijos - kaip mes turime pasiruošti ateičiai", - įsitikinęs savo laiku Lietuvos rinktinei vadovavęs treneris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baigiantis atrankos ciklui Cs. Laszlo ėmė nebekviesti kai kurių šalies rinktinės veteranų. Perėmus komandos vairą I. Pankratjevui, nekviečiamųjų sąrašas pailgėjo.

 

Tai, kad I. Pankratjevas bando jauninti komandos sudėtį, anot A. Liubinsko, yra teigiamas ženklas: "Dabar jau I. Pankratjevas pradėjo žvelgti į priekį. Atrado F. Černychą. bet jį išmokinti lietuviškai, pripratinti prie komandos turėjome anksčiau. Anksčiau buvo galima leisti apsišaudyti ir G. Sirgėdui, ir F. Černychui, ir kitiems. Tik dabar rinktinėje atsirado Nerijus Valskis. Kodėl to negalėjo nutikti anksčiau? Jeigu mes matome, kad neturime tokių žaidėjų, kurie galėtų organizuoti žaidimą, tai reikia žiūrėt - gal kas nors iš jaunimo tai gali. Ir atsiminti, kad iš pirmo karto niekas nepradeda žaisti. O mums jau reikia galvoti, kas galės pakeisti Saulių Mikoliūną, kitus, turėti rezervinių variantų."

REKLAMA

Kalbėdamas apie paskutines rungtynes, buvęs šalies rinktinės strategas negailėjo kritikos ir saviems, ir svetimiems.

"Kaip Igoris Pankratjevas pasakė - mes nepajėgus atakuoti prieš bosnius. O kažkada mes žaisdami su jais atakavome, sužaidėme lygiosiomis ir galėjome laimėti. Kai Deividas Česnauskis, iššokęs prieš vieną varžovų vartininką neįmušė. Vakar bosniai žaidė labai primityvia taktika. Tiesiog keista, kaip ta komanda žais finaliniame pasaulio čempionato etape. Jeigu jie rungtyniaus taip, kaip Kaune, jų Brazilijoje laukia ne kas", - kalbėjo A. Liubinskas.

REKLAMA

Jam vadovaujant 2005-aisiais Sarajeve Lietuvos ir Bosnijos rinktinių rungtynės baigėsi 1:1. Atsakomąjį mačą Vilniuje tada lietuviai pralaimėjo 0:1.

1998-aisiais, treniruojant Kęstučiui Latožai, Lietuvos komanda Vilniuje bosnius nugalėjo 4:2, o po metų Sarajeve nusileido 0:2

Pernai Zenicoje, vadovaujant Cs. Laszlo, Bosnija sutriuškino Lietuvą 3:0.

G grupės galutinė turnyro lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):

1. Bosnija ir Hercegovina 10 8 1 1 30:6 25 2. Graikija 10 8 1 1 12:4 25 3. Slovakija 10 3 4 3 11:10 13 4. Lietuva 10 3 2 5 9:11 11 5. Latvija 10 2 2 6 10:20 8 6. Lichtenšteinas 10 0 2 8 4:25 2

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į pasaulio pirmenybes pateko šios Europos atrankos zonos atrankos grupių nugalėtojos: Belgija, Italija, Vokietija, Olandija, Šveicarija, Rusija, Bosnija ir Hercegovina, Anglija ir Ispanija.

Dėl keturių papildomų kelialapių varžysis šios antras vietas grupėse užėmusios komandos: Prancūzija, Ukraina, Portugalija, Graikija, Islandija, Rumunija, Švedija ir Kroatija.

Vienintelė Danijos rinktinė, nors užėmė antrą vietą grupėje, atsisveikino su viltimis kitąmet keliauti į Braziliją. Pagal atrankos turnyro reglamentą blogiausius rezultatus pademonstravusi antrą vietą grupėje iškovojusi ekipa į tolesnės kovos netęsia.

Ingvaras Butautas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų