REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Futbolas – krepšinio ir ledo ritulio šešėlyje

Į Vilniuje vyksiantį pasaulio futbolo čempionato atrankos mačą atvyks dešmteriopai mažiau latvių sirgalių, nei Rygoje buvo Lietuvos rinktinės gerbėjų

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį Lietuvos futbolo rinktinė žais priešpaskutines pasaulio čempionato atrankos rungtynes su Latvijos ekipa.

REKLAMA

Dviejų Baltijos šalių komandų susitikimas turėtų būti atkaklus. Nepaisant to, kad lietuviai prieš mėnesį pralaimėjo latviams rungtynes Rygoje (1:2), jie lenkia kaimynus turnyro lentelėje. Lietuva, surinkusi 8 taškus yra ketvirta, Latvija su 7 taškais užima penktą vietą.

Apie tai, kad komandos labai panašios savo pajėgumu, nereikia nė kalbėti, viską rodo rezultatai. Kokie yra kiti Latvijos ir Lietuvos futbolo panašumai ir skirtumai, kalbėjomės su Latvijos fanų koordinatoriumi Edvardu Berziniu-Laciu.

REKLAMA
REKLAMA

AISTRUOLIAI. "Aktyviųjų Latvijos rinktinės gerbėjų atvažiuos 25. O viso - 70-80 žmonių", - prognozavo E. Berzinis-Lacis.

Lietuvos aistruolių skaičius Rygoje buvo mažiausiai dešimteriopai didesnis. Įvairais skaičiavimais - nuo 800 iki 1000 žmonių.

POPULIARUMAS. Lietuvos futbolo fanai dažnai skundžiasi, kad mūsų šalyje, skirtingai, nei visoje Europoje, futbolą užgožia krepšinis. Ir nemato, kad kaimyninėje šalyje futbolas yra dar mažiau populiarus.

Latvija - bene vienintelė Europos šalis, kur futbolas nepatenka tarp dviejų populiariausiųjų sporto šakų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Futbolas Latvijoje užima trečią vietą pagal sporto populiarumą. Pirmas šiais laikais - krepšinis, antras - ledo ritulys. Taip, būtent taip - pas mus populiariausia sporto šaka yra krepšinis. Žinoma, išpūstasis ir išreklamuotasis ledo ritulio klubas "Dinamo" iš Rygos surenka daugiausia žiūrovų. Bet be jo į ledo ritulį žmonės neina. Gal ir galima būtų sakyti, kad Rygoje populiaresnis ledo ritulys, bei jei imti visą Latviją - krepšinis gerokai pirmaus. Pas mus televizijos naujienose iš pradžių pateikiama informacija apie krepšinį, ledo ritulį, o po to - apie visą kitą. Pamenu, kai savo laiku "Ventspils" pateko į UEFA Europos lygos grupinį turnyrą, tai buvo tik trečia ar ketvirta naujiena", - pasakojo E. Berzinis-Lacis.

REKLAMA

Latvijoje ne itin daug dėmesio skiriama penktadienį šios šalies futbolininkų laukiančiam išbandymui Vilniuje.

"Nieko pas mus nerašoma apie artėjančias rungtynes. Geriausiu atveju paskelbiamas išankstinis žaidėjų sąrašas. Jokio ažiotažo. Fanų grupę tempiame į Vilnių beveik už ausų", - sakė Latvijos rinktinės fanų koordinatorius.

Latvijos rinktinės ir Rygos "Skonto" aistruolis nesutiko su tuo, kad Lietuvoje ir Latvijoje į futbolą renkasi panašus žiūrovų skaičius. Nors pačius lankomumo Latvijoje principus pateikė labai panašius į lietuviškuosius. Gal tik kiek su vietine specifika.

REKLAMA

"Rinktinės lankomumas priklauso nuo rezultatų ir nuo varžovų. Kai pergalių būna daugiau - ir žmonių daugiau. Ir suprantama, einama į rungtynes su galingais varžovais. Tokios komandos, kaip Lietuva latvių žiūrovui nėra įdomios. Nesvarbu, kad kaimyninės šalies rinktinė, nesvarbu komandų santykiai. Per visą nepriklausomybės laikotarpį stadionas buvo užpildytas du kartus. Per atkrintamąsias rungtynes, sprendusias kas pateks į Europos čempionatą su Turkija, ir per atrankos rungtynes su Rusija. Su šia rinktine dėl to, kad Rygoje gyvena daug rusų ir per šias rungtynes dauguma žiūrovų serga už varžovus", - teigė E. Berzinis-Lacis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot pašnekovo, lietuvių apverkiamas A lygos lankomumas - toli gražu ne dugnas. Daugiausia "Virsliga" žiūrovų susirenka tiek, kiek yra mažiausi A lygos lankomumo skaičiai.

"Visas pateikiamas oficialias lankomumo statistikas galima išmesti į šiukšlių dėžę, nes pas mus gerokai didinami žiūrovų skaičiai. O juokingiausia, kad šiuo metu labiausiai lankomas klubas užima priešpaskutinę vietą - "Jelgava". Tiesa ir tai į jos mačus realiai susirenka mažiau nei 400 žmonių. Miestas tenai ne toks didelis, daug veiklos nėra, vietos spauda kažkiek reklamuoja futbolą, todėl žmonės ir renkasi rungtynes. O šiaip nė vienas klubas Latvijoje nedirba rinkodarai. Niekam neįdomu nei prekyba atributika, nei žmonių pritraukimas. Išskyrus "Virsligos" debiutantę Rygos "Metta" niekas net savo sporto mokyklos vaikų į mačus neatveda", - kalbėjo į Lietuvą savo šalies rinktinės rungtynių stebėti žadantis atvykti latvis.

REKLAMA

 

SKANDALAI. "Skandalai Latvijos futbole vyksta dažnai. Dėl teisėjavimo - kai teisėjai ima ir parodo per rungtynes po penkias raudonas korteles. Bet ką čia apie juos kalbėti. Jei atvirai, Latvijos futbolas savo vardą prarado po kelių metų senumo įvykių su Daugpilio "Dinaburg". Kai tą klubą teko šalinti iš čempionato už sutartus mačus. Nuo tada rėmėjai ėmė nusisukti nuo visų Latvijos klubų", - kalbėjo E.Berzinis-Lacis.

Daugpilio komanda ilgą laiką garsėjo savo įtartinomis rungtynėmis. Bet tarptautinių futbolo asociacijų remiamos Latvijos futbolo federacijos sprendimas pašalinti "Dinaburg" iš pirmenybių, jo trenerį ir savininką visam gyvenimui diskvalifikuoti iš futbolo nedavė apčiuopiamos naudos.

REKLAMA

Po kiek laiko diskvalifikacija treneriui Tamazui Pertijai buvo anuliuota ir dabar jis treniruoja "Skonto". Buvęs "Dinaburg" savininkas Olegas Gavrilovas neoficialiai vadovauja kitam Daugpilio klubui - "Daugavai". O "Dinaburg" klubas buvo likviduotas.

Lietuvoje futbolo užkulisiuose sklinda kalbos apie sutartas rungtynes, tačiau niekas dar nėra pateikęs rimtų įrodymų apie tai.

Užtat skandalų apie Latvijos futbolo federacijos vadovų rinkimus E. Berzinis-Lacis nėra girdėjęs. Anot jo, kaimynų futbolininkai savo valdžią išsirenka išties demokratiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUDĖTYS. "Viskas suprantama. kai keičiasi treneris, keičiasi ir žaidėjai. Pas mus irgi Aleksandras Starkovas žaidė su vienais žaidėjais, atėjo Marianas Paharis, pasikvietė daug jaunimo", - kalbėjo latvis, sužinojęs, kad laikinai einantis Lietuvos rinktinės vyr. trenerio pareigas Igoris Pankratjevas nepakvietė į rinktinę kelių brandaus amžiaus komandos lyderių.

Beje, Lietuvos ir Latvijos rinktinės skiriasi tuo, kad latviai neturi tiek po visą Europą išsibarsčiusių legionierių, kiek lietuviai. Dauguma jų rinktinės futbolininkų - iš "Skonto" klubo.

REKLAMA

"Rinktinėje yra tik trys legioneriai. Tiesa, jie žaidžia padoriuose užsienio klubuose. Aleksandras Cauna - Rusijos CSKA, Artjomas Rudnevas - Vokietijos "Hamburg", Kasparas Gorkšas - Anglijos "Reading"." - kalbėjo E. Berzinis-Lacis.

Tiesa, Vilniuje nežais nei A. Cauna, nei A. Rudnevas - abu jie yra traumuoti.

KAINOS. Latviai yra labai nepatenkinti Lietuvos futbolo federacijos kainodara, kai už pigiausią bilietą į Lietuvos ir Latvijos rinktinių mačą reikia pakloti mažiausiai 53 litus.

"Mums jūsų kainos yra labai aukštos. Pas mus bilietas į fanų sektorius kainuoja 3 latus (apie 15 litų), vaikams - 1 latas (4,9 lito). Visi kiti bilietai - 5 (24,5 lito) arba 10 (49 litai) latų", - kalbėjo R. Berrzinis-Lacis.

REKLAMA

Apsilankyti nacionalinio čempionato rungtynėse Latvijjoje kainuoja - nuo lato iki dviejų. Eurotaurių mačuose - trys latai.

Lietuvos ir Latvijos rinktinės susikaus penktadienį nuo 18.30. Paskutines Europos pirmenybių atrankos rungtynes lietuviai antradienį 20 val. žais su Bosnijos ir Hervegovinos komanda.

Ingvaras Butautas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų