REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl nakvynės namų – niuksas iš aukščiau

Būgštauja dėl milijono

Verdikto dėl milijono litų Europos Sąjungos paramos nakvynės namų statyboms miesto centre iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos laukianti Panevėžio savivaldybė gavo, ko nesitikėjo. Ministerija siūlo Aukštaitijos sostinės politikams dar kartą sugrįžti prie milžinišką ažiotažą sukėlusio klausimo ir iš naujo svarstyti, kur mieste tinkamiausia vieta visuomenės užriby atsidūrusiems panevėžiečiams.

Verdikto dėl milijono litų Europos Sąjungos paramos nakvynės namų statyboms miesto centre iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos laukianti Panevėžio savivaldybė gavo, ko nesitikėjo. Ministerija siūlo Aukštaitijos sostinės politikams dar kartą sugrįžti prie milžinišką ažiotažą sukėlusio klausimo ir iš naujo svarstyti, kur mieste tinkamiausia vieta visuomenės užriby atsidūrusiems panevėžiečiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miesto valdžia nenusiteikusi pasiduoti. Rytoj vyksiančiame Tarybos posėdyje apie nakvynės namus nebus kalbama. Nebus nė dar kitame.

REKLAMA

„Jokio persvarstymo Taryba nesiruošia daryti“, – patvirtino mero patarėjas Petras Luomanas.

ES finansinę paramą administruojanti Centrinė projektų valdymo agentūra jau yra patvirtinusi Panevėžio

Nakvynės namų projektą.

„Ministerijos reikalavimas yra perteklinis. Projektą įvertinusi agentūra nerado jokių pažeidimų ir nemato kliūčių, kodėl jis neturėtų būti įgyvendintas“, – „Sekundei“ teigė P. Luomanas.

Jis sutinka, kad vis dėlto galutinį žodį, ar Panevėžys gaus taip siekiamą milijoną litų benamių globos namams statyti, turi tarti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Mero patarėjas įtaria, kad pastarosios delsimas susijęs ne su gyventojų ar Socialinių paslaugų centre Teatro g. gyvenančių iš šeimų paimtų vaikų interesais, o politiniais išskaičiavimais. Mat ministerijai vadovaujanti Darbo partija yra Panevėžio tarybos opozicijoje. Valdžios rūmuose nelaukiami

Prieš benamių įkurdinimą Teatro g. protestuojantys Teatro, A. Mackevičiaus, Mindaugo, Švyturio, Taikos al., Berčiūnų gatvių 168 gyventojai pripažįsta į Savivaldybės duris nebesibelsiantys – pagalbos prašymus apginti nuo nakvynės namų kaimynystės dabar rašys šalies prezidentei. Tokie planai panevėžiečiams gimė prieš keletą dienų pasiblaškius Savivaldybės koridoriuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Mackevičiaus g. gyventoja Rita Šaparnienė pasakoja su dar trimis kaimynėmis užsukusi į miesto valdžios rūmus sužinoti, ar meras Vitalijus Satkevičius atsižvelgs į ministerijos raginimą. Tačiau su Panevėžio galva moterys taip ir nesusitiko.

Pasak R. Šaparnienės, žmonių nepriėmęs meras nusiuntė juos pas Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoją Janiną Gaidžiūnaitę. Šioji, pamačiusi delegaciją, tik pagūžčiojo pečiais.

„J. Gaidžiūnaitė teisinosi negalinti padėti – ne ji, o meras sprendžia. Kodėl tuomet meras mus siuntinėja pas pavaldinius, kurie nieko nesprendžia“, – piktinosi R. Šaparnienė.

REKLAMA

Jai benamių įkurdinimas Teatro g. būtų itin skausmingas. Būsimuosius nakvynės namus nuo R. Šaparnienės kiemo teskirtų maždaug 3,5 m. skersgatvis. Įėjimas į globos įstaigą būtų moteriai tiesiai prieš langus. Prieš rinkimus keis nuomonę

Tokių kaimynų R. Šaparnienė gal taip nebijotų, jei neturėtų karčios patirties. Prieš devyniolika metų rekonstravus buvusio vaikų darželio pastatą ir jame įkūrus nakvynės namus, aplinkinių gatvelių gyventojai tvirtina neturėję ramybės tol, kol prieš maždaug trejetą metų benamius miesto valdžia sumanė iškraustyti į buvusį „Ekrano“ gamyklos profilaktoriumą Elektronikos g.

REKLAMA

„Per 17-iolika metų, kol nakvynės namai veikė Teatro g., iš mūsų kiemų buvo išvogta viskas, ką galima panešti. Porą metų atsikvėpėm ir vėl tas pats laukia. Mūsų negali apginti niekas: nei policija, nei politikai. Apie pastaruosius rinkimuose po poros metų labai keisime nuomonę“, – „Sekundei“ teigė R. Šaparnienė. Jos kaimynę Stanislavą Rolienę irgi gąsdina laukianti akistata su benamiais.

„Šiurpą kelia pagalvojus, kas gali nutikti. Šiltnamius supjaustydavo, atseit, neturi ko valgyti. Baisiausia būdavo, kai apsigyvendavo grįžusieji iš kalėjimo. Vienas toks ant nakvynės namų tvoros ištisai sėdėdavo ir žiūrėdavo į mūsų kiemą, o tada dukrą auginom. Dabar auga anūkai ir vėl bijosim“, – tvirtino S. Rolienė. Būgštauja dėl milijono

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nežinia dėl nakvynės namų kelia galvos skausmą ne tik jų besikratantiems panevėžiečiams, bet ir jų šeimininkui, Socialinių paslaugų centro direktoriui Valdemarui Misevičiui. Direktorius nuogąstauja, kad ministerijai ilgiau delsiant, Panevėžys gali nespėti. Jei projektas nebus užbaigtas iki 2015-ųjų liepos 1-osios, miestui grėstų prarasti ES suteiktą milijoną.

Kiekviena ministerijos uždelsta diena – vinis į nakvynės namų projekto karstą ir paguoda jų kaimynams. „Vien projektavimo darbai truktų pusmetį, rangos darbų viešųjų pirkimų konkursas neprognozuojamas, nežinia, ar nebus apskųstas. Mums reikia aiškumo. Kiekviena diena atima laiko“, – teigė V. Misevičius. Užtvers aklina tvora

REKLAMA

Miesto Tarybos sprendimu, nakvynės namus numatyta statyti Socialinių paslaugų centro kieme Teatro g. Benamiams skirtai įstaigai planuojama skirti 15 arų iš centrui priklausančių 70-ies.

Naujame trijų aukštų 880 kv. m pastate numatyta 40 nuolatinio gyvenimo vietų bei 20 užsukantiesiems tik pernakvoti. Neatmetama galimybė ateityje ten pat įkurti ir blaivyklą.

Naujo pastato statybos kainuos apie 2 mln. Lt. Jei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šioms statyboms pritars, pusė sumos bus skirta iš ES fondų, kita tiek pridėtų pati Savivaldybė.

REKLAMA

Šiuo metu Elektronikos g. veikiančiuose nakvynės namuose glaudžiasi apie 50 nuolatinių gyventojų, o naktimis pastogės pasiprašo maždaug penki. Žiemą pastarųjų susirenka ir trisdešimt.

Nakvynės namus bei Socialinių paslaugų centro administracinį pastatą, kur laikinai apgyvendinami iš asocialių šeimų paimti vaikai, skirs 2,5 metro betoninė tvora. Direktoriaus įsitikinęs, kad vaikai bus apsaugoti nuo vaizdų, kokius matydavo namuose: mat benamių ir vaikų globos įstaigų įėjimus numatyta įrengti iš skirtingų pusių.

Panevėžio politikai nakvynės namams vietą išrinko iš kelių variantų. Juos įrengti Algirdo ir Molainių gatvėse atsisakyta, kai gyventojai sukėlė triukšmą ir prie Savivaldybės susirinko piketuoti.

Miesto valdžia deklaruoja, kad dabartinėje vietoje, miesto pakrašty Elektronikos g., benamiai nebegali ilgiau pasilikti, nes jų pastogė, maždaug 4000 kv. m pastatas, avarinės būklės. Deklaruojama, kad jam suremontuoti poros milijonų neužtektų.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų