REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italijos narai pirmadienį rado dar 17 žuvusiųjų kūnų po praėjusią savaitę įvykusios migrantų laivo katastrofos prie pietinės Lampedūzos salos, per kurią galėjo žūti daugiau nei 300 migrantų; Europos Sąjungos šalims ruošiantis spręsti didėjančios pabėgėlių krizės problemą.

Italijos narai pirmadienį rado dar 17 žuvusiųjų kūnų po praėjusią savaitę įvykusios migrantų laivo katastrofos prie pietinės Lampedūzos salos, per kurią galėjo žūti daugiau nei 300 migrantų; Europos Sąjungos šalims ruošiantis spręsti didėjančios pabėgėlių krizės problemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šimtai gelbėtojų ir kariškių, kurie buvo dislokuoti „milžiniškomis kapinėmis“ vadinamoje Lampedūzos saloje, iki šiol iš vandens ištraukė 211 skenduolių.

REKLAMA

Laivas, kuriuo plaukė apie 500 migrantų, daugiausiai Eritrėjos ir Somalio piliečių, apvirto ir nuskendo ketvirtadienį. Prieš tai laivo kapitonas padegė savo marškinėlius, duodamas nelaimės signalą pakrantės apsaugai, tačiau tokiu elgesiu sukėlė paniką tarp laivo keleivių.

Nors katastrofos ištikto laivo keleiviams krantas buvo matomas plika akimi, tačiau dauguma jų nemokėjo plaukti. Išsigelbėjusieji pasakojo, kad vandens paviršius buvo padengtas iš sudužusio laivo išsiliejusių degalų sluoksniu, kuriame jie plūduriavo kelias valandas, kol sulaukė pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Gelbėtojams pavyko išgelbėti tik 155 žmones, o bendras aukų skaičius, kaip manoma, yra didesnis nei 300.

Daugelis traumą patyrusių išgyvenusių migrantų yra apgyvendinti perpildytame pabėgėlių centre, o karstai su žuvusiųjų kūnais laikomi milžiniškame oro uosto angare.

Narai pasakojo apie siaubingą vaizdą po vandeniu, kur maždaug 50 metrų gylyje laive yra likę įstrigusių žmonių kūnų, daugelis jų – sustingę mirties pozose.

„Ten yra daug jaunų žmonių. Įsivaizduokite, kad matote savo vaikus. Vaizdas tikrai tragiškas“, – sakė kariuomenės pareigūnas, atsakingas už lavonmaišių transportavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrai turėtų aptarti migrantų bangos augimą antradienį Liuksemburge vyksiančiame susitikime.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) trečiadienį atvyks į Lampedūzą aptarti bendrų veiksmų sprendžiant pabėgėlių krizę, reaguodamas į Italijos politikų raginimą Europos Sąjungai skirti didesnę pagalbą šioje srityje.

J.M.Barroso biuras pranešė, kad Komisija yra pasiruošusi „imtis tolesnių priemonių ir konkrečių veiksmų“ pabėgėliams padėti, o ES narės ir trečiosios šalys ketina juos priglausti.

REKLAMA

Italijos ministras pirmininkas Enrico Letta (Enrikas Leta) paprašė didesnės Europos pagalbos, tačiau taip pat kaltino prastą sienų kontrolę Libijoje, iš kurios išplaukia daug migrantus gabenančių laivų, įskaitant ir katastrofą patyrusį laivą.

Šiemet į Italijos krantą išlipo apie 30 tūkst. pabėgėlių – daugiau nei keturis kartus virš 2012 metų skaičiaus, nors vis dar nesiekia 50 tūkst. pabėgėlių 2011-aisiais per arabų Pavasario revoliucijos įkarštį.

Dauguma jų yra iš Eritrėjos, Somalio ir Sirijos ir atvyksta jie dažniausiai į vos 20 kvadratinių kilometrų Lampedūzą, kuri yra labiausiai į pietus nutolęs Italijos teritorijos taškas ir vienas pagrindinių vartų į Europą nelegaliems migrantams.

REKLAMA

„Ši sala, turinti puikiausius paplūdimius pasaulyje, tapo didžiulėmis kapinėmis nuskendusiems jūroje“, – sakė 57-erių žvejas Filippo Bruno (Filipas Brunas).

„Europa privalo priimti bendrą įstatymą ir daryti ką nors, kol tai nepasikartojo. Bet tai vėl kartosis“, – kalbėjo F.Bruno.

Italija yra pareiškusi norinti diskutuoti šiuo klausimu Briuselyje ES viršūnių susitikime vėliau šį mėnesį, nors ES ekspertai sako, kad greitų pokyčių vargu ar galima tikėtis, kol imigracijos politika lieka pačių ES narių prerogatyva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas išgyvenusių laivo skendimą, 25-erių Ali, vos suvaldė ašaras pasakodamas AFP reporteriui apie tai, kaip laivas apvirto, kai kapitonas uždegė marškinėlius.

„Pamatę ugnį žmonės, puolė prie vieno borto, ir laivas prarado pusiausvyrą. Daugybė nuskendo. Prasidėjo tikras siaubas“, – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų