• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmą kartą po 17 metų pertraukos sustojus Jungtinių Valstijų valdžios veiklai be darbo ir užmokesčio laikinai lieka 800 tūkst. valstybės tarnautojų. Situacijos rimtumą geriausiai iliustruoja vakar pavakare Priežiūros ir biudžeto reikalų biuro išplatintas pranešimas, kuriame rašoma, kad „valstybės įstaigos raginamos vykdyti uždarymo procedūrą, susiklosčiusią dėl lėšų trūkumo.“

REKLAMA
REKLAMA

Pastarąjį kartą tokia situacija susiklostė 1996 metais ir truko 21 dieną. Nors niekam nekyla abejonių, kad Respublikonų kontroliuojamas Senatas ilgainiui susitars su Demokratų partijos remiamu prezidentu Baracku Obama, įtempta situacija sukels sunkumų nemažai daliai JAV gyventojų.

REKLAMA

Pritrūks medikamentų ir statistikos

JAV dienraščio „The New York Times“ skaičiavimais, daugiausia nemokamų atostogų gavusių darbuotojų bus didžiausios pasaulio ekonomikos Nacionalinėje aeronautikos ir kosmoso agentūros gretose (NASA) – net 97 proc. iš 18 tūkst. darbuotojų turinčios agentūros artimiausiu metu algalapių neišvys.

Verta priminti, kad NASA yra vienintelė agentūra pasaulyje oficialiai stebinti kosmoso platybes ir ieškanti pavojingų asteroidų, galinčių sukelti masines katastrofas.

REKLAMA
REKLAMA

Nemokamai dirbs 94 proc. aplinkosauga besirūpinančių agentūrų darbuotojų, 87 proc. darbuotojų neteks ir JAV prekybos agentūra, kurioje dirba keturiskart daugiau žmonių, nei gyvena Prienuose – 46 tūkstančiai.

Qz.com teigimu JAV politikams ramstant ragus dėl sveikatos apsaugos reformos stoja valstybės finansuojami medicininiai tyrimai, o uždarius ekonomikos ir statistikos biurus, sustos finansų rinkų žaidėjų medžiojamos statistikos platinimas. Negana to, artėjant gripo sezonui, uždaromas ir ligų kontrolės centras.

Mažins augimo prognozes

Nors valstybės tarnautojai be darbo lieka laikinai, vertybinių popierių rinkos tokiems procesams nebus gailestingos. Ekonomisto Marko Zandi skaičiavimu, JAV valdžiai išlikus neveiksniai ilgiau nei mėnesį, 800 tūkst. laikinai darbo neturinčių tarnautojų atsispindės statistikoje, o tai lemtų. augimo prognozės mažėjimą 0,32 procentinio punkto. Ekonomika.lt primena, kad šiemet Jungtinėms Valstijoms buvo prognozuojamas 2,5 proc. BVP augimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Negana to, viena diena viešojo sektoriaus neveiksnumo, dėl stojančių projektų ir vėluojančių atsiskaitymų, kainuoja 300 mln. dolerių (780 mln. litų). „The Wall Street Journal“ skaičiuoja, kad viena savaitė neveiksnumo nuo ekonomikos augimo prognozės nurėžia po 0,2 procento. Skaičiuojama, kad paskutinio metų ketvirčio augimo rodikliai gali sumažėti 1,4 proc. – tai reikštų daugiau nei dvigubai mažesnį augimą nei tikėtasi.

Pristabdys derybas su ES

Dėl sustojusio viešojo sektoriaus tarnautojų finansavimo bei priežiūros agentūrų darbuotojų stokos kuriam laikui bus pristabdomos derybos dėl laisvos prekybos sutarties tarp Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Valstijų.

REKLAMA

 

Qz.com pastebi, kad sulėtėjusios derybos su Europa, iš JAV prezidento atims derybinius ginklus kalbose dėl Ramiojo vandenyno prekybinės erdvės. Teigiama, kad vienas pagrindinių Azijos valstybes viliojančių aspektų – galimybė JAV pagalba prekes teikti Senojo žemyno rinkoms.

Negana to, vienu pagrindinių JAV ekonomikos variklių šiuo metu esanti būsto rinka net trečdalio finansavimo sulaukia iš valstybės finansuojamų programų, rašo qz.com. Tai gali sukelti rimtų problemų smulkiajam ir vidutiniam verslui, kurių mokumu bankai kol kas nepasitiki.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų