REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rita ŽADEIKYTĖ

Savaitgalį iš III Lietuvos istorikų suvažiavimo Šiauliuose į Vilnių traukiniu vykęs istorikas profesorius Alfredas Bumblauskas nustebo pamatęs lentelę ant Šiaulių geležinkelio stoties pastato. Ji skirta įamžinti trėmimo laikotarpį – nuo 1940 iki 1990 metų. „Kas jus, gerbiami šiauliškiai, tūkstančiais trėmė vagonais 1990 metais į Sibirą?“ – klausė istorikas.

REKLAMA
REKLAMA

Istorijos interpretacija

„Juokiausi, kai pamačiau, kad Šiauliuose trėmimai geležinkelio vagonais vyko nuo 1940 iki pat 1990 metų“, – neslėpdamas ironijos „Šiaulių kraštui“ sakė profesorius A. Bumblauskas. Pasak jo, tokia pat reakcija buvusi ir kito žinomo šalies istoriko, vykusio su juo traukiniu, Antano Kulakausko.

REKLAMA

A. Bumblauskas miesto istoriją žinantis, Šiaulių Sąjūdžio mitinguose dalyvavęs dar 1988–1989 metais.

„Istorikams tikrai naujiena, kad 1990 metais traukiniais iš Šiaulių vežė tremtinius, kaip geležinėmis raidėmis yra parašyta ant geležinkelio stoties sienos, – sakė A. Bumblauskas. – Norėdami padaryti gerai, kartais žmonės persistengia ir padaro šiek tiek juokingai.“

Jis svarstė, kad čia persistengta norint apibrėžti okupacijos laikotarpį. „Man toks istorijos interpretavimas lygiai taip pat juokingas, kaip kad Saulės mūšis kartais pavadinamas pasaulį sukrėtusiu mūšiu“, – sakė A. Bumblauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Keis kita

„Kai pamačiau tą lentelę, pati nustebau, kodėl įrašyti 1990 metai? Juk trėmimai į Sibirą baigėsi 1953 metais“, – stebėjosi Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkė Valerija Jokubauskienė.

Ji mano, kad užrašą ant lentelės reikia ištaisyti.

„Juk tai šiurkšti klaida. Jeigu norėjo apibrėžti okupacijos laikotarpį, reikėjo kitą lentelę pakabinti. Nerimtai atrodo. Reikia pagreitinti lentelės keitimą“, – sakė V. Jokubauskienė.

„Represijos vyko“

Lentelė prie Šiaulių geležinkelio stoties pastato buvo pakabinta inicijuojant buvusiam Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkui, politiniam tremtiniui Česlovui Dirkei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„1990 metais gaudė žmones. Pas mane asmeniškai prokuroras atėjo, vos nuo laiptų nenuleidau!“ – pasakojo Č. Dirkė.

Jo nuomone, represijos prilygsta trėmimams.

„Kiek gaudė kareivėlių? Nėra tikslių duomenų, kiek žmonių dar 1991 metais buvo sugaudyta ir išvežta į Rusiją, į psichiatrijos ligonines. Ir iš Rusijos jie invalidais grįžo. Vežė vagonais visą laiką, bet nebebuvo tokio masiškumo“, – tvirtino politinis kalinys.

Jis tuos, kurie lentelės užrašą laiko netiksliu, pavadino „plikabambiais“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų