REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Čebarkulio ežero Rusijos Čeliabinsko srityje dugno narai ištraukė meteorito fragmentą, pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų vasario 15 dieną Uralo regiono gyventojai matė dangumi skriejantį bolidą, netrukus įvykusį stiprų žybsnį ir išgirdo galingą sprogimą. Smūginė banga Čeliabinske išdaužė daugelio pastatų langų stiklus, kai kuriuos statinius gerokai apgadino. Dėl bolido sprogimo nukentėjo daugiau nei tūkstantis žmonių.

REKLAMA

Iškart po šio įvykio ant Čeliabinsko srities miesto Čebarkulio apylinkėse esančio to paties pavadinimo ežero ledo buvo pastebėta maždaug 10 m skersmens properša. Mokslininkai spėjo, kad vienas iš sprogusio bolido fragmentų galėjo pataikyti į Čebarkulio ežerą.

Atlikus tyrimus meteorito fragmentas buvo aptiktas 14 metrų gylyje esančiame storame dumblo sluoksnyje. Vietinės valdžios pastangomis buvo surengta paieškų ekspedicija, kurioje dalyvavę narai iškėlė į paviršių maždaug vyro kumščio dydžio meteorito skeveldrą, sakoma pranešime.

Pirminiais duomenimis, tai LL5 tipo chondritas, priklausantis įprastinių akmeninių meteoritų grupei. Mokslininkų manymu, ežero dugne yra dar keli šio meteorito fragmentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų