REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Košmaras Nairobyje: „Al Shabaab“ užminavo prekybos centrą

Vis dar girdimi šūviai, susidoroti su teroristais trukdo palikti sprogmenys

(papildyta 16.42) Kenijos pajėgos mėgina neutralizuoti sprogstamuosius užtaisus, islamistų kovotojų padėtus viename Nairobio prekybos centre.

(papildyta 16.42) Kenijos pajėgos mėgina neutralizuoti sprogstamuosius užtaisus, islamistų kovotojų padėtus viename Nairobio prekybos centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar šaliname sprogmenis, kurie buvo padėti teroristų“, – sakoma Kenijos policijos žinutėje, paskelbtoje socialiniame tinkle „Twitter“.

REKLAMA

Antradienį paryčiais prabangiame prekybos centre „Westgate“ vėl buvo girdimas padrikas šaudymas, nors keliomis valandomis anksčiau pareigūnai teigė, kad Kenijos pajėgos atkovojo kontrolę tame dideliame komplekse iš Somalio islamistų grupuotės „al Shebab“ kovotojų, tarp kurių, kaip įtariama, esama JAV piliečių ir viena britė.

Jokių detalių nebuvo paskelbta apie rastų sprogmenų pobūdį, tačiau ši aplinkybė tapo dar vienu pavojingu elementu per apsiaustį, užsitęsusią jau ilgiau nei tris paras.

REKLAMA
REKLAMA

Per šį išpuolį buvo nužudyti mažiausiai 62 „Westgate“ lankytojai ir darbuotojai, o dar beveik 200 žmonių buvo sužeisti, tačiau baiminamasi, kad aukų gali būti daugiau, nes „al Shebab“ tvirtino, jog „nesuskaičiuojama daugybė kūnų tebeguli prekybos centro viduje“.

63 dingusiais laikomų asmenų likimas kol kas nėra žinomas.

(papildyta 16.42) Nairobio prekybos centro „Westgate“ dengtoje automobilių stovėjimo aikštelėje antradienį įgriuvo dalis stogo, pranešė vienas ugniagesys ir šaltiniai saugumo pajėgose, praėjus dienai po smarkaus susišaudymo per tebevykstančią su „al Qaeda“ susijusios kovotojų grupuotės apsiaustį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Automobilių aikštelė, kurios konstrukcijoms galėjo pakenkti pirmadienį per Kenijos pajėgų ir kovotojų sušaudymą kilęs gaisras, yra užpakalinėje didžiulio prekybos komplekso dalyje.

(12.41Islamistų grupuotės „Shebab“ kovotojai antradienį paskelbė, kad vis dar turi įkaitų apsiaustame Nairobio prekybos centre.

Šios Somalio sukilėlių grupuotės kovotojai jau ketvirtą dieną kovoja su specialiosiomis pajėgomis.

Auštant prekybos centre „Westgate“ vėl kilo sporadiškas šaudymas – kelios valandos po to, kai pareigūnai pareiškė, jog Kenijos pajėgos „kontroliuoja“ tą didelį kompleksą.

REKLAMA

„Įkaitai, kuriuos mudžahidai laiko (prekybos centre) „Westgate“, tebėra gyvi, atrodo gana sutrikę, bet vis dėlto gyvi“, – sakoma „Shebab“ žinutėje „Twitter“.

Per ataką šiame prekybos centre ir jo apsiaustį žuvo mažiausiai 62 pirkėjai ir centro darbuotojai, o dar beveik 200 žmonių buvo sužeisti, tačiau labai nerimaujama, kad aukų skaičius gali didėti.

Saugumo šaltiniai sakė, kad „vienas ar du“ kovotojai užsibarikadavo kazino ar netoli jo viename viršutinių komplekso aukštų.

Atsakomybę už ataką, kuri prasidėjo šeštadienio vidurdienį, prisiėmė „Shebab". Ginkluoti užpuolikai atėjo į šį prabangų prekybos centrą, kuriame tuo metu buvo daug žmonių, ėmė svaidyti granatas ir šaudyti iš automatų.

REKLAMA

Intensyvus šaudymas buvo girdimas ir antradienį maždaug 6 val. 30 min. Grinvičo (9 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

„Shebab“ taip pat pareiškė, kad kovotojai „vis dar gina savo pozicijas“, ir gyrėsi, kad „prekybos centre vis dar yra nesuskaičiuojama daugybė lavonų“.

Prasidėjus tai atakai, buvo uždaryta virtinė „Shebab“ paskyrų „Twitter“, bet kovotojai greit atidarė naujas.

Ekstremistai, regis, taip pat patvirtino autentiškumą neseniai internete išplatintos nuotraukos, kurioje tikriausiai matyti du užpuolikai juodomis skaromis, einantys pro saldainių vaikams prekystalį tame prekybos centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toje nuotraukoje be datos, tikriausiai padarytoje saugumo kamera, matyti jų kovotojai, „ramūs ir šaltakraujiškai vaikštinėjantys po prekybos centrą“.

Somalio islamistų grupuotė neigia, jog atakoje Nairobio prekybos centre dalyvavo amerikiečiai

Somalio islamistų grupuotė „al Shebab“ antradienį paneigė Kenijos diplomatijos vadovės pareiškimą, jog du JAV piliečiai ir viena britė buvo tarp kovotojų, surengusių ataką viename Nairobio prekybos centre, taip pat pareiškė palaikiusi ryšį su užpuolikais.

„Susisiekėme su mūsų mudžahidais (prekybos centre) „Westgate“, jie mums sakė, kad kova dar tik prasidėjo, – „al Shebab“ žiniasklaidos biuras sakė naujienų agentūrai „Reuters“. – Tie, kas vadina užpuolikus amerikiečiais ir britais, yra žmonės, nežinantys, kas vyksta „Westgate“ pastate.“

Antradienį paryčiais tame prekybos centre vėl pasigirdo šūviai, nors Kenijos pareigūnai teigė kontroliuojantys pastatą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų