REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Barackas Obama, sekmadienį dalyvaudamas naujausių Amerikoje įvykdytų masinių šaudynių aukų pagerbimo ceremonijoje, dar kartą jausmingai paragino pakeisti šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymus.

JAV prezidentas Barackas Obama, sekmadienį dalyvaudamas naujausių Amerikoje įvykdytų masinių šaudynių aukų pagerbimo ceremonijoje, dar kartą jausmingai paragino pakeisti šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jokia kita pažangi šalis nepatiria tokio pobūdžio smurto. Jokia“, – jis pareiškė per ceremoniją Vašingtone esančiame karinių jūrų pajėgų komplekse „Navy Yard“, kuriame vienas kontraktininkas praeitą pirmadienį nužudė 12 žmonių.

REKLAMA

Jungtinėse Valstijose per pastaruosius mėnesius įvykdytos kelios masinės šaudynės, o po kiekvienų B.Obama ragino griežtinti ginklų kontrolę – bet jo pastangos buvo bergždžios.

Rugsėjo 16-ąją įvykęs incidentas, per kurį buvęs karys nesirinkdamas šaudė į darbuotojus karinių jūrų pajėgų štabe, vos už kelių kvartalų nuo JAV Kongreso rūmų – Kapitolijaus.

Įstatymų leidėjai sužlugdė B.Obamos ir jo šalininkų pastangas sugriežtinti leidimų šaunamiesiems ginklams prašančių asmenų biografijos tikrinimą, aiškindami, kad teisė turėti ginklų yra nustatyta JAV konstitucijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau prezidentas, nors ir pripažino, kad jo skelbiama žinia toli gražu nėra nauja, pareiškė, kad naujausias kraujo praliejimas turėtų tapti žadinančiu skambučiu amerikiečiams.

„Mūsų ašarų nepakanka. Mūsų žodžių ir maldų nepakanka“, – pabrėžė jis.

„Jeigu tikrai norime pagerbti tuos 12 vyrų ir moterų, jeigu tikrai norime šalies, kurioje galėtume vykti į darbą arba mokyklą bei vaikščioti gatvėmis, nesibaimindami beprasmio smurto, kurioje tiek daug gyvybių nenusineštų iš ginklo paleista kulka – mes turėsime pasikeisti“, – pridūrė B.Obama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia, Amerikoje, žmogžudysčių lygis triskart didesnis negu kitose išsivysčiusiose šalyse“, – perspėjo prezidentas, kaip pavyzdžius pateikdamas Didžiąją Britaniją ir Australiją, sugriežtinusias savo ginklų kontrolės įstatymus po masinių šaudynių.

„Nužudymų naudojant šaunamuosius ginklus lygis dešimt kartų didesnis negu kitose išsivysčiusiose šalyse. Čia nėra nieko neišvengiama“, – sakė B.Obama.

Jis pripažino, kad tokia reforma veikiausiai nekils iš Vašingtono, tačiau paragino Amerikos rinkėjus reikalauti pokyčių.

REKLAMA

Praeitą mėnesį Federalinio tyrimų biuro (FTB) paskelbta statistika rodo, kad pernai Jungtinėse Valstijose buvo nužudyti 14 827 žmonės.

Padėtis atrodė labai pagerėjusi, palyginti su 1993-aisiais, kai šalis turėjo mažiau gyventojų, tačiau buvo nužudyti 24 526 žmonės. Tačiau Amerikoje 100 tūkst. žmonių tenka 4,7 žmogžudystės, o šis rodiklis yra gerokai didesnis negu kitose turtingose šalyse.

Japonijoje jis yra 0,4, Vokietijoje – 0,8, Australijoje – 1, Prancūzijoje – 1,1, o Didžiojoje Britanijoje – 1,2, nurodo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (OECD).

REKLAMA

Jungtinių Valstijų piliečiai yra vieni iš labiausiai ginkluotų pasaulyje: šaunamųjų ginklų turi nuo trečdalio iki pusės visų amerikiečių.

Per pirmadienį įvykusį tragišką incidentą 34 metų kontraktininkas Aaronas Alexisas pateko į laivyno bazę, pasinaudojęs jam išduotu leidimu, nors anksčiau jis buvo patekęs į teisėsaugos akiratį.

Kilo klausimų, kaip žmogus, kuriam buvo diagnozuota psichikos sutrikimų ir kuris anksčiau buvo suimtas dėl susijusių šaudymu incidentų, sugebėjo teisėtai įsigyti ginklą ir įsinešti jį į griežtai saugomą karinį kompleksą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų