REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Žydų genocido atminimo dienos proga įteikė Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius asmenims, kurie, nepaisydami mirtino pavojaus sau ir šeimai, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus nuo nacių genocido.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien pagerbiame žmones, kurių daugumos jau nebėra tarp mūsų. Jie padėjo išgyventi savo kaimynams, draugams ar visai nepažįstamiems žmonėms, pasmerktiems mirčiai. Jie drąsiai gelbėjo žydus, padėjo jiems slėptis, dalijosi duonos kąsniu, buvo tėvai našlaičiais likusiems žydų vaikams. Tai – žmogiškumo pavyzdys, į kurį turėtumėme lygiuotis visi. Kurį privalome atsiminti kurdami ateitį“, – pabrėžė šalies vadovė.

REKLAMA

Prezidentės teigimu, žydų tautos tragedija kartu yra ir mūsų visų tragedija. Šiurpi tikrovė negali būti palikta praeityje ar ištrinta iš mūsų atminties. Šis atminimas, anot šalies vadovės, suvienija mus ir įkvepia drąsos būti pasiaukojančiais žmonėmis, savo valstybės piliečiais, draugais ir kaimynais.

Už Lietuvos žydų bendruomenės telkimą ir Lietuvos žydų paveldo išsaugojimo puoselėjimą ordino „Už nuopelnus Lietuvai" Riterio kryžiais taip pat apdovanoti Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius, rašytojas, publicistas Jaša Markas Zingeris.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiais Prezidentės dekretu apdovanoti 47 asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų