REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saulius Masalskas, LRT televizijos laida „Panorama“, LRT.lt

Jungtinių tautų vyriausiasis pabėgėlių komisariatas paskyrė prestižinę Nanseno pabėgėlių premiją seseriai Andželikai – vienuolei iš Kongo. Ji padėjo šimtams moterų, nukentėjusių nuo smurto per kruviną pilietinį karą Kongo demokratinės respublikos šiaurės rytuose.

REKLAMA
REKLAMA

Jau būdama devynerių sesuo Andželika žinojo, kad savo gyvenimą skirs padėti kitiems. Tam ją įkvėpė gimtajame kaimelyje gyvenusi vokiečių vienuolė. Praėjus keliasdešimčiai metų Andželika jau dirba atokiuose Kongo demokratinės respublikos šiaurės rytų regionuose, kur šimtai tūkstančių žmonių buvo priversti bėgti nuo ginkluotų gaujų, tarp jų ir nuo itin žiaurios „Viešpaties pasipriešinimo armijos“. Turėdama tik dviratį, sesuo Andželika padėjo daugiau kaip 2000 moterų, kurios susidūrė su siaubingais ginkluotų gaujų vykdomais žmogus teisių pažeidimais.

REKLAMA

„Vienas bandė pabėgti ir jie liepė mums jį užmušti. Davė lazdas ir liepė mirtinai uždaužyti. Mušėme per galvą, kol jis numirė. Vėliau mus sušaukė ir pasakė: jei bandysime bėgti, mus pagaus ir užmuš taip, kaip mes užmušėme savo brolį“, – pasakojo pabėgėlė Monique (vardas pakeistas).

Sesuo Andželika neleidžia iš vergijos pabėgusioms moterims būti tik pasyviomis aukomis – ji stengiasi išmokyti jas gyventi. Taip pat suteikia pasitikėjimo, pasakodama apie jų teises.

REKLAMA
REKLAMA

„Svajoju, kad jos tęs mokslus, kol gaus diplomus ir galės įgyvendinti svajones – taps seselėmis, akušerėmis ar mokytojomis, galės gyventi prasmingai ir susiras darbus, apie kuriuos svajojo“, – prisipažino vienuolė Angeligue Namaika. Sesuo Andželika padėjo porai tūkstančių moterų ir merginų. Deja, dar yra labai daug laukiančių tokios pagalbos.

„Niekada nenuleisiu rankų, padarysiu viską, kad grąžinčiau joms viltį ir galimybę gyventi toliau“, – žadėjo geraširdė vienuolė.

Nebijodama baisaus smurto, sunkumų, ją supančių kančių, sesuo Andželika pasiryžusi padaryti viską, ką gali. Nanseno pabėgėlių premija jai bus įteikta rugsėjo 30-ąją Ženevoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų