REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Čilės prezidentas trečiadienį paragino siekti nacionalinio susitaikymo, neramumų draskomai šaliai minint 40-ąsias perversmo, po kurio į valdžią atėjo diktatorius Augusto Pinocheto (Augustas Pinočetas), metines.

REKLAMA
REKLAMA

„Atėjo laikas ne užmiršti, o nugalėti praeities traumas“, – Sebastianas Pinera (Sebastjanas Pinjera) sakė kreipdamasis į šalį iš prezidento rūmų.

REKLAMA

„Geriausias palikimas, kokį galime palikti savo vaikams, yra susitaikiusi šalis ir taika“, – sakė jis vadovaudamas ceremonijai 1973 metų rugsėjo 11-osios perversmo , per kurį buvo nuverstas išrinktas prezidentas Salvadoras Allende (Salvadoras Aljendė), aukoms atminti.

Nepaliaujamo šios Pietų Amerikos šalies susiskaldymo dar vienu ženklu tapo šią naktį sostinėje Santjage kilę neramumai.

Policija pranešė suėmusi mažiausiai 68 riaušių dalyvius, padeginėjusius automobilius ir užtvaras.

REKLAMA
REKLAMA

S.Pinera, kuris yra pirmasis dešinių pažiūrų Čilės vadovas po demokratijos atkūrimo 1990 metais, pabrėžė, kad susitaikymas iš Čilės gyventojų pareikalaus „toliau žengti tiesos ir teisingumo keliu“.

Jis pasmerkė prisidėjusius prie žmogaus teisių pažeidimų per 17 metų trukusį A.Pinocheto režimą, išskirdamas įtakingus asmenis, kurie „galėjo tuomet nuveikti daugiau“, kad būtų liautasi išnaudoti žmones.

Čilėje jaučiamas vis didesnis spaudimas atskleisti visą tiesą apie A.Pinocheto valdymo metus, per kuriuos žuvo daugiau nei 3 tūkst. 200 žmonių ir maždaug 38 tūkst. patyrė kankinimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Pinochetas mirė 2006 metais, taip ir nestojęs prieš teismą, nors Čilės teismai pradėjo maždaug 1 tūkst.300 bylų, susijusių su nusikaltimais, padarytais jo valdymo laikotarpiu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų