REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokant vaikus skaityti sunkiausia juos sudominti pačiu skaitymo procesu, sako tėvai ir mokytojai. Rugsėjo pradžioje į mokyklos suolus sugužėjus pirmokėliams, padidėjo ir knygų, skirtų mokytis skaityti paklausa. Pirmuosius žodžius dėliojantiems mažyliams į pagalbą leidyklos siūlo tokius mėgiamus veikėjus kaip katinėlis Juodis, o lietuvių kalbos mokytojai ragina mokymosi procesą versti žaidimu.

REKLAMA
REKLAMA

Anot leidyklos „Nieko rimto“, jau daugiau nei dešimtmetį leidžiančios knygas vaikams, vienas dažniausių jiems užduodamų klausimų yra apie leidinius didžiosiomis raidėmis, kurie būtų skirti mokytis skaityti. Tokių leidinių lietuvių kalba išties trūksta, todėl naujoji serija „Aš skaitau!“ buvo kurta galvojant apie tai, ko labiausiai pasigenda mažylius auginantys tėvai. „Dažnai sulaukiame prašymų rekomenduoti tą vienintelę knygą, kuri vaikams padėtų išmokti skaityti ar sustiprinti skaitymo įgūdžius“, – sakė leidyklos atstovas Benas Bėrantas. – „Tačiau raktelis, kuris atrakina vaiko gebėjimą ir norą skaityti, pirmiausia yra pats skaitymo procesas, kuris vaikui turi būti itin malonus ir smagus.“

REKLAMA

Leidyklos atstovui pritarė ir Dovilė Manukian, Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja: „Mokytis skaityti yra gana sudėtingas procesas ir vaikams jis nėra labai įdomus. Ypač jeigu skaityti mokai iš tokių knygų, kurios nėra patrauklios, todėl tą daryti reikėtų žaidimo forma“. Anot D. Manukian, tiek tėvai, tiek mokytojai turėtų visų pirma pamąstyti, kas vaikui patinka, o kas ne. O paskui pasirinkti tinkamą formą, kad skaitymas atrodytų ne bausmė už kokį nors nusižengimą, bet teiktų malonumą. Labai svarbu vaiką nuo pat mažens pratinti prie knygos, formuoti jo poreikį skaityti. Lietuvių kalbos mokytoja D. Manukian pasakojo, kad jos ugdomoje penktokų klasėje su vaikais kiekvieną dieną skaito trumpas istorijas, paskui jas aptaria. Taip pat padeda, jei tėvai skaito namuose, pvz., vakarais prieš miegą. Mokytis skaityti padeda ir linksmas personažas, tampantis vaiko mokymosi draugu ir pagalbininku. Tam pritarė ir lietuvių kalbos mokytoja D. Manukian: „Serija „Aš skaitau!“ gali būti viena iš priemonių vaikams, padėsianti lengviau pradėti skaityti. Katinėlio Juodžio personažas vaikams yra įdomus ir šiaip, o mokyklų bibliotekose trūksta knygų, kurios būtų skirtos skaitymo pradžiamoksliui ir kuriose tekstas būtų didžiosiomis raidėmis.“

REKLAMA
REKLAMA

Tam, kad tėvams ir mokytojams būtų lengviau susigaudyti, serija „Aš skaitau!“ yra suskirstyta į tris lygius. Pradinis lygis skirtas pirmai pažinčiai su tekstu, antrasis – jau prakutusiam skaitytojui, kuris sugeba savarankiškai sudėlioti žodžius, bet kartais prašo suaugusiųjų pagalbos. Trečiojo lygio knygelės tinka pažengusiems skaitytojams ir yra parašytos kiek didesniu nei įprasta šriftu. Iš kitų panašaus pobūdžio leidinių serijos knygos išsiskiria tuo, kad po puslapius mažuosius skaitytojus lydi mylimi veikėjai, tokie kaip katinėlis Juodis.

Rugsėjo mėnesį knygynų lentynas pasiekė antroji serijos „Aš skaitau!“ knyga „Katinėlis Juodis. Saldžių sapnų“. Ji priklauso pirmajam serijos lygiui ir yra skirta jau prakutusiam skaitytojui. Taip pat visiems tiems, kurie mėgsta knygas su britų rašytojo ir iliustruotojo Robo Scottono pieštu katinėliu. Leidykla „Nieko rimto“ yra išleidusi keturias paveikslėlių knygas apie Juodžio darbus ir rūpesčius. Naujoje serijos „Aš skaitau!“ knygelėje Juodis išsiruošia stovyklauti. Su draugais nakvoti palapinėje, kramsnoti pyragėlius ir stebėti dangų būtų labai smagu, jei ne katinėlis Spyglys. Nepakenčiamas nenuorama visaip gadina vakarą Juodžiui. Tačiau tamsa ir keisti krebždesiai priverčia suklusti net didžiausią išdykėlį. Leidykla „Nieko rimto“ tiki, kad katinėlio Juodžio padedami mažyliai su pasididžiavimu ištars „Aš skaitau!“. O tėvai galės lengviau atsikvėpti žinodami, kad vaikai skaityti mokosi su tam pritaikytomis ir kruopščiai parengtomis knygelėmis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų