REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

B. Obama paprašė Kongresą sankcionuoti karinius veiksmus prieš Siriją

Į žodžių karą įsivėlė ir rusai

(papildyta 22:38)  JAV Kongresas pradės debatus dėl galimo karinio smūgio Sirijai per savaitę, prasidedančią nuo rugsėjo 9 dienos, šeštadienį pranešė Atstovų Rūmų respublikonų vadovybė.

(papildyta 22:38)  JAV Kongresas pradės debatus dėl galimo karinio smūgio Sirijai per savaitę, prasidedančią nuo rugsėjo 9 dienos, šeštadienį pranešė Atstovų Rūmų respublikonų vadovybė.

REKLAMA

"Mes džiaugiamės, kad prezidentas siekia sankcijos bet kokiems kariniams veiksmams Sirijoje", - nurodė Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris (Džonas Beineris) ir kiti įtakingi įstatymų leidėjai.

Tokį pranešimą jie paskelbė netrukus po to, kai prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pranešė, kad jis kreipsis į šalies Kongresą su prašymu sankcionuoti karinius veiksmus prieš Siriją.

(papildyta 21:44) JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį pranešė, kad jis kreipsis į šalies Kongresą su prašymu sankcionuoti karinius veiksmus prieš Siriją, tokiu žingsniu atidėdamas grėsmę smogti nedelsiamą smūgį prezidento Basharo al Assado režimui.

B.Obama nurodė, kad jis priėmė sprendimą imtis karinių veiksmų prieš Sirijai, bet pridūrė manąs, jog Amerikos demokratijai svarbu užsitikrinti įstatymų leidėjų paramą.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 15.19) Jungtinių Tautų (JT) inspektoriams šeštadienį išvykus iš Sirijos į Libaną, pilietinio karo: krečiamą šalį taip pat palieka daug šeimų, bijančių potencialių JAV karinių smūgių.

REKLAMA

Automobiliai, pilni išvargusių keleivių, su atidarytomis bagažinėmis, prikrautomis krepšių ir lagaminų, vienas po kito kirto Masnato sienos perėją. Pabėgėlių srautas buvo nuolatinis, bet ne masinis, nors JAV intervencija dėl įtariamos dujų atakos atrodo vis labiau neišvengiama.

„Ketinu išsinuomoti namą netoli Andžaro (Libano rytiniame Bekato slėnyje), ir lauksime, kol padėtis aprims“, – sakė 31 metų Abu Malekas, dirbantis vienoje aliuminio gamykloje netoli sostinės Damasko.

Nešdamas kartoninę dėžę su atsargomis, dalijamomis vienos Kataro nevyriausybinės organizacijos, pasitinkančios pabėgėlius iš Sirijos už maždaug 300 metrų nuo pasienio posto, A.Malekas sakė, kad žmonės Sirijoje yra „įbauginti“.

REKLAMA
REKLAMA

„Tie, kas gali, išvažiuoja. Bet daugelis žmonių negali“, – aiškino jis.

Daugelis kertančių sieną turėjo priemonių ir pinigų, kad tai padarytų. Tačiau juodą skraistę dėvinti 60-metė Aicha (Aiša), kurios apatiniame žandikaulyje beveik nebuvo likę dantų, nebuvo viena iš tų laimingųjų.

Sėdėdama pavėsyje su savo marčia, moteris sakė atvykusi penktadienį, lydėdama savo sūnų, kuris išvyko į Turkiją ieškoti darbo, ir ketinanti grįžti į Damaską, jeigu sugebės susirasti transportą.

„Aš bijau – visi mes bijom JAV smūgių, bet ką galim padaryti? Esame Dievo valioje“, – atsiduso ji.

„Esame neutralūs šiame kare; nelabai suprantame, kas dedasi. Praradome savo namą ir gyvename pas draugus kitame rajone“, – pridūrė Aicha.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netoliese esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje 27 metų bedarbis Ameras Abedas, atvažiavęs iš vieno Damasko priemiesčio, krovė daiktus iš seno „Mercedes“ perpildytos bagažinės į mikroautobusą.

Iš automobilio išlipo pavargusi moteris, laikydama rankoje mažus vaikus, kurie atrodė suglumę.

„Noriu, kad JAV suduotų tuos smūgius, – vyras sakė keliems užsienio žurnalistams. – Jūs, žurnalistai, ir visas pasaulis stebite, kaip mūsų šalis liepsnoja, bet nieko nedarot. Neapykanta užvaldė mūsų širdis.“

„Aš noriu tų smūgių, nes jeigu amerikiečiai mus užpuls ir mus išžudys kartą ir visiems laikams, galbūt tuomet arabai susivienys mūsų ginti“, – pridūrė A.Abedas.

REKLAMA

(papildyta 13:50) Rusija pareiškė, kad JAV grasinimai panaudoti karinę jėgą prieš Siriją yra nepriimtini ir kad Vašingtonas pažeistų tarptautinę teisę, jeigu imtųsi tokių veiksmų be Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos sutikimo.

Rusija, kuri yra Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimo šalininkė, pasisako prieš bet kokią karinę intervenciją toje šalyje, perspėdama, kad tokia ataka padidintų įtampą ir sumažintų galimybes užbaigti pilietinį karą. Rusija yra nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė, turinti veto teisę.

„Vašingtono pareiškimai su grasinimais panaudoti jėgą prieš Siriją yra nepriimtini“, – Rusijos URM atstovas Aleksandras Lukaševičius nurodė penktadienio vakarą paskelbtame pranešime.

REKLAMA

„Bet koks vienašališkas jėgos panaudojimas be JT Saugumo Tarybos leidimo, kad ir koks būtų „ribotas“, taptų aiškiu tarptautinės teisės pažeidimu, pablogintų perspektyvas rasti politinį ir diplomatinį konflikto Sirijoje sprendimą bei vestų į naują konfrontacijos etapą ir naujas aukas“, – pridūrė jis.

A.Lukaševičius taip pat sakė, kad Vašingtono grasinimai skelbiami „nesant jokių įrodymų“, kad Sirijos vyriausybės pajėgos panaudojo cheminius ginklus.

(papildyta 12.09) Irano įstatymų leidėjų delegacija šeštadienį išvyko į Siriją ir Libaną ištirti ten susiklosčiusios padėties ir „pasmerkti teroristų grupuočių cheminio ginklo panaudojimą“, nurodė parlamento pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trijų narių delegacija, vadovaujama įtakingo parlamento Užsienio politikos komiteto pirmininko Alaeddino Boroujerdi (Alaedino Borudžerdžio), kaip tikimasi, susitiks Damaske su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu (Bašaru Asadu), sakė vienas pareigūnas.

Jų vizitas vyksta tuo metu, kai JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) penktadienį pareiškė, kad jo šalis svarsto galimybę imtis „ribotų, siaurų“ veiksmų prieš Siriją, teigdamas, jog pasaulis privalo veikti, padarius išvadą, jog B.al Assado režimas surengė cheminę ataką, per kurią žuvo šimtai moterų ir vaikų.

„Šio vizito tikslas – ištirti padėtį Sirijoje, pasmerkti teroristinių grupuočių cheminių ginklų naudojimą ir patvirtinti, jog reikia ieškoti politinio sprendinio Sirijos krizei“, – parlamento pareigūno Husseinas Sheikholislamas (Huseinas Šeicholislamas) pareiškimas cituojamas Irano parlamento tinklalapyje.

REKLAMA

Iranas, kuris yra pagrindinis Damasko sąjungininkas Artimųjų Rytų regione, griežtai pasisakė prieš bet kokius potencialius JAV vadovaujamus karinius veiksmus prieš Siriją. Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Alis Chamenėjus) pareiškė, jog tai būtų „katastrofa“ regionui.

Penktadienį Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas), kalbėdamasis telefonu su Jungtinių Tautų (JT) specialiuoju pasiuntiniu Sirijai Lakhdaru Brahimi (Lachdaru Brahimiu), „perspėjo dėl bet kokio avantiūrizmo, kuris gali sukelti sunkių pasekmių“.

Irano žiniasklaida pranešė, kad M.J.Zarifas taip pat paragino dešimtis Europos ir arabų šalių užsienio ministrų „pasmerkti cheminių ginklų naudojimą Sirijoje“, „kritikuoti (JAV ir jų sąjungininkių) vykdomą karo kurstymą ir išsakyti susirūpinimą dėl bet kokių karinių veiksmų pasekmių regione“.

REKLAMA

Sirija laukia karinio smūgio „bet kurią akimirką“, pasakė vienas saugumo pareigūnas šeštadienį, kai nuo dujų atakos aplinkybes tyrusių JT ekspertų išvykimo iš šalies praėjo kelios valandos.

„Laukiame atakos kiekvieną akimirką. Esame pasirengę atkeršyti bet kurią akimirką“, – sakė jis, prašęs neminėti jo pavardės.

JAV prezidentas Barackas Obama aiškiausiai pažymėjo, kad tokia ataka neišvengiama, nes JAV žvalgyba įrodžiusi, kad Sirijos režimas paleido nuodingas dujas prieš civilius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų